Vuka Golubović, predsjednik općine Berane: Lakše se diše

0
0

Berane – U 2012. godinu opštinska administracija, javne ustanove i preduzeća u Beranama ući će sa oko 230 zaposlenika manje. Procjena je da bi, uz prirodan odliv zbog sticanja uslova za penzionisanje, broj  budžetskih zavisnika već krajem drugog kvartala dostigao optimalni nivo, a samim tim i direktno uticao na uravnoteženje budžetskih potreba i realnih mogućnosti.

Predsjednik općine Vuka Golubović naglašava da je racionalizacija bila neminovna, bez obzira na inače veoma složenu ekonomsko- socijalnu situaciju i stopu nezaposlenosti iznad državnog prosjeka.

Svakako, radi se o nesumnjivo najtežoj odluci koju sam donio tokom dosadašnjeg mandata, ali izbor je bio racionalizacija ili totalna blokada svih razvojnih šansi i dugoročni finansijski kolaps. Sa najbližim saradnicima preuzeo sam rizik, ne tražeći alibije niti se upuštajući u naknadne analize ko je, koga, kako i zašto neosnovano zapošljavao i ko bi, u krajnjoj liniji, trebalo da ponese najveći teret odgovornosti. Učinili smo u datim uslovima najbolje što se moglo – uvjeren je Golubović.

Godina raspleta

Kredit od oko dva i po miliona eura, pod povoljnim uslovima i uz jednogodišnji grejs period, omogućiće socijalno zbrinjavanje otpuštenih radnika i znatno manji pritisak na općinsku kasu, odnosno budžet za narednu 2012. godinu. U nacrtu koji je na javnoj raspravi piše da realni okvir iznosi oko sedam miliona eura, uz procjenu da bi nešto više od 45 procenata moglo biti pribavljeno iz takozvanih izvornih prihoda.

Prema riječima beranskog gradonačelnika, u kapitalnom budžetskom dijelu predviđeno je nešto više od dva i po miliona, a prioriteti će zavisiti najvećim dijelom od zahtjeva mjesnih centara, odnosno mjesnog stanovništva čije potrebe će biti posebno uvažavane.

Naročita pažnja biće posvećena prigradskim i seoskim djelovima općine, a ulaganja u tamošnju infrastrukturu zapravo su neophodna osnova bez koje ne može biti niti preduzetništva niti razvoja porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i malih stočnih i živinarskih farmi kojima je moguće znatno nadomjestiti nedostatak takozvane velike privrede.

Tokom naredne godine dodatno ćemo biti posvećeni još intenzivnijoj infrastrukturnoj revitalizaciji svih djelova općine, ravnomjernim razvojem gradskog, prigradskog i seoskog područja, a osobita pažnja usmjeriće se ka mjesnim centrima koji će, osim komunalne, postupno dobijati i sve kvalitetniju socijalnu infrastrukturu. Takvim opredjeljenjem ne samo što ćemo sasvim konkretnim mjerama pokušati da zaustavimo nepovoljne migracione tokove iz sela ka gradu, nego ćemo i raznim drugim pogodnostima nastojati da uđemo u obostrano korisno parterstvo sa svim potencijalnim investitorima zainteresovanim za valorizaciju resursa iz oblasti poljoprivrede, stočarstva, drvoprerade, mljekarstva, prerade voća i povrća, šumskih plodova, razvoja seoskog turizma i tako redom – kaže Golubović.

On je uvjeren da će takva orijentacija naići i na sve konkretniju podršku crnogorske vlade, odnosno resornih ministarstava, ali i preduzetnika koji su porijeklom iz ovih krajeva, koji bi imali interesda dio kapitala plasiraju na područje beranske općine. Prvi kontakti sa grupom ljudi tog formata ulivaju optimizam predsjedniku općine.

Aktuelna beranska vlast ne odustaje ni od takozvanih strateških projekata koji dakako nadilaze lokalni nivo i raspoložive, ne samo administrativne, kapacitete. Spremna je i na partnerstvo i konstantnu saradnju. To se prvenstveno odnosi na kapitalne investicije, poput izgradnje regionalne deponije i već dugo aktuelne radikalne rekonstrukcije i revitalizacije aerodroma.

Prema guberu

Naš sagovornik kaže da, s obzirom na ekonomska i finansijska kretanja u bližem i širem okruženju, ni 2012. neće biti godina velikih investicionih ambicija, pa će  svaki, pa i najmanji razvojni korak, svaki uloženi cent i svaki projekat koji bi značio otvaranje makar jednog novog radnog mjesta biti neupitna dobit.

Učinićemo sve da, kroz pojednostavljenje administrativnih procedura u nadležnosti lokalne uprave i efikasnim djelovanjem ne samo činovničkog aparata, tu dobit i dodatno valorizujemo. I zbog te obaveze, veoma je značajno što smo racionalizovali općinske službe, javne ustanove i preduzeća, jer će mobilnost onih koji su ostali biti izraženija, a zaposlenika sa manjkom obaveza i viškovima slobodnog vremena stečenog čuvenim sloganom dođite sjutra, naprosto neće biti.

Istovremeno, i ova i sve eventualno predstojeće racionalizacije, značiće i otvaranje prostora za mlade, obrazovane i preduzetne kadrove koji nam nedostaju u gotovo svim oblastima, pa i u organima uprave i preduzećima čiji je osnivač opština. i pored toga što ćemo se u finansijskom, odnosno budžetskom smislu “ prostirati” prema guberu, učinićemo sve da neophodnu kadrovsku obnovu pospješimo odgovarajućim benefitima, poput kupovine stanova pod najpovoljnijim mogućim uslovima, šansama za brzo napredovanje u službi i tako dalje – kaže predsjednik Berana.

Povoljna je okolnost, podsjeća Golubović, što nam u tim namjerama ide na ruku i činjenica da je naš grad već postao svojevrsni univerzitetski centar crnogorskog sjevera, pa na pet ovdašnjih fakulteta već studira oko 6oo mladih akademaca iz cijele zemlje. To je kapital nemjerljive vrijednosti, a na svima koji su preuzeli javne dužnosti, bez obzira na kom nivou, obaveza je da se prema tom bogatstvu odnose što odgovornije.

Zato mi ovdje i insistiramo: radikalna rekonstrukcija i potpuna revitalizacija i komunalne i  socijalne infrastrukture preduslov je za bilo koji od mogućih razvojnih pravaca. Bez boljih lokalnih, regionalnih i puteva koji će nas otvoriti prema sve četiri strane svijeta; bez dobrog zdravstva i školstva; bez institucija kulture, sportskih terena i ostalih sadržaja neophodnih za civilizovan život svih građana, a posebno mladih i obrazovanih ljudi, nijedna priča o razvojnim perspektivama ne može biti uvjerljiva zaključuje predsjednik općine Berane.

Izvor: Pobjeda.me

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.