5. Septembar 2019

Predsjednik Aleksandar Vučić poručio je na Trećem demografskom samitu u Budumpešti da se Srbija suočava sa istim demografskim problemima kao i cijela Evropa, da je prošle godine brojčano izgubljen cio jedan grad veličine Kikinde, da je vlada uvela mjere, ali da rezultati još nisu vidljivi. Porodica je oaza iz koje potiče naša sreća, poručio je Vučić.

Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija prošle godine izgubila “cio jedan grad”, budući da je umrlo više od 100.000 ljudi, a rodilo se 63.175, što znači da je demografski minus za godinu dana – 37.680 ljudi. 

To znači da je Srbija izgubila grad veličine Kikinde, u kojoj sada živi oko 38.605 stanovnika, rekao je Vučić. 

Predsjednik je rekao da je prosječna starost u Srbiji 43,2 godine, dok je 20,2 odsto populacije starije od 65 godina.

Kako je rekao, nijedna generacija onih koji su rođeni posle Drugog svjetskog rata nije omogućila prostu reprodukciju.

“To nam govori mnogo o suštini problema”, rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija u poslejdnjih 75 godina imala padove i uspone, periode mira i rata, prosperiteta i ekonomske stagnacije i pada, ali da je natalitet od pedesetih godina dvadesetog vijeka ispod nivoa potrebnog za “obnovu populacije”.

“To znači da, da bi nas slejdeće godine bio isti broj kao danas, broj djece po ženi bi trebalo da bude 2,1, a u Srbiji je 1,48”, rekao je Vučić.

On je naveo da je u Mađarskoj stopa nataliteta 1,49, skoro ista kao u Srbiji, ali da su mjere Viktora Orbana dale rezultate.

Vučić kaže da su negativni trendovi prisutni i u bogatim i u siromašnim zemaljama, pa da tako u Srbiji najbogatiji djelovi zemlje, najbogatije opštine u Beogradu, imaju najmanje stope nataliteta.

Tako su, kaže, i mjere koje su preduzete dale rezultata u najsiromašnijim dijelovima zemlje.

“Niko ne može da garantuje, šta god da uradite, ne znate da li ćete dobiti pozitivne rezultate. Tako su mjere u jednoj zemlji, koje su dovele do poboljšanja, nisu uspjele u nekoj drugoj”, rekao je Vučić.

On je naveo da sve zemlje, zbog budućnosti svoje, ali i budućnosti Evrope, treba da rade zajedno na tom problemu.

izvor: RTS

 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles