15. Decembar 2018

Slikovni rezultat za Vučić: Stvorena atmosfera da je dobro gaziti i rušiti Srbiju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je u petak navečer, u obraćanju javnosti, Vojsku Kosova “takozvanom”, rekavši kako je “formirana na ilegalan i protivpravan način”.

“Sve što su uradili, Albanci su uradili u suprotnosti sa normama javnog prava i sa sopstvenim najvišim pravnim aktom Ustavom i pokazali, kao i njihovi zaštitnici i sponzori, da im nije stalo do poštovanja prava i pravde, nego do provođenja gole sile, napada na Srbe i neskrivenog napada na Srbiju”, rekao je Vučić.

Po njegovim riječima, “Srbija je uložila ogromne napore da očuva mir i kompromis, a danas je sasvim jasno da ni Albanci, ni njihovi sponzori nisu želeli mir”.

Kao “sponzore” Kosova označio je Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, a po pitanju osnivanja Vojske Kosova i Njemačku.

Istaknuo je kako je “stvorena atmosfera da je gaziti i rušiti Srbiju dobro”.

Još jednom je prozvao “Albance i njihove američke sponzore”, navodeći kako su “imali samo jednu nameru – da zgaze Srbiju u političkom i vrednosnom smislu, tako da Srbija ne može da se podigne”. 

Traži sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a

Vučić je potvrdio da je Srbija uputila “hitan zahtev za održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija” o Kosovu te dodao da je “spreman lično da učestvuje”.

“Verujem da ‘velikani’ neće uskratiti maloj Srbiji da kaže činjenice o tome kako se krši pravo na zapadnom Balkanu i kakve su opasnosti i bezbednosni rizici za očuvanje mira ove odluke”, rekao je Vučić.

“Računam da su demokratske zemlje i da žele da čuju šta Srbija i neki drugi žele da kažu. Računam da će želeti da čuju. Neće valjda na nedemorkatski način da nas nadlagasaju, sa 9:6 ili 8:7 u Savetu bezbednosti UN-a i ne dozvole da se naš glas čuje”, dodao je.

Naveo je kako je Srbija “uvek čuvala mir, jer je suviše dece izgubila u ratovima, ali više nema dece za ratovanje”.

“Međutim, Srbija ima obraz, ponos, dostojanstvo, državnost i svoj ponositi narod. Ponosan sam na naš narod na Kosovu i Mepohiji, na one ljude koji su, kao odgovor onima koji su okačili američku zastavu, okačili zastavu Srbije na svojim domovima, kućama, ulicama… Divno je izgleda ta slika”, istaknuo je Vučić.

Obratio se i Srbima na Kosovu porukom da će ih “Srbija zaštiti ako pokušaju da ih napadnu”.

“Ne brinite, svaki pokušaj napada na Srbe, Srbija će imati snage da vas štiti. Svaka zloupotreba njihove vojske i ulaz tamo gde je zabranjeno, u skladu sa sporazumom koji je Srbije sklopila sa NATO-om i bez saglasnosti srpskog lokalnog stanovništva, neće biti dozvoljena. Nema ulaska na sever [Kosova]. Ukoliko vas budu napali, Srbija će imati snage da vas zaštiti”, zaključio je Vučić.

‘Nije bilo lako sačuvati mir’

“Neretko nam spolja zameraju da smo se, navodno suprotno dijalogu, zalagali za povlačenje priznanja takozvanog nezavisnog Kosova od pojedinih zemalja koje su ga priznale. Kažu, to nije u duhu dijaloga i to ne treba da se radi, a zaboravili su da kažu da je, dok smo vodili dijalog, čak 19 zemalja priznalo nezavisnost Kosova. I onda im smeta kada 12 zemalja povuče priznanje”, rekao je Vučić.

“Prištini ni dan-danas ne pada na pamet da izvrši formiranje zajednice srpskih opština. Ali, gaziti i rušiti Srbiju je dobro, jer Srbija valjda treba da učestvuje kao ‘pile koje donosi glavu na panj’ i svako tu glavu može da odseče”, rekao je Vučić.

Naveo je kako je “Srbija želela mir i uložila energiju da sačuva mir u čitavom regionu – što nije bilo lako”.

‘Takse – sumanuta odluka’

Osvrnuo se i na takse koje su vlasti Kosova uvele na uvoz robe iz Srbije, rekavši kako je to “sumanuta odluka, koju razuman čovek ne može da donese u 21. veku”.

Naveo je kako je “Beograd vodio dijalog, jer je želeo kompromis”, a on je bio “na meti opšte kritike celokupne srpske javnosti, jer je predlagao ono što mu se činilo da je svakom racionalnom čoveku jedino normalno i logično rešenje”.

Rekao je kako se “izlagao riziku, ličnom i političkom, govoreći koliko je potreban mir i kompromis”.

Skupština Kosova izglasala je ranije u petak tri zakona čime je omogućena transformacija Kosovskih sigurnosnih snaga u Vojsku Kosova.

U međuvremenu je Vučić obišao jedinice Vojske Srbije na nepoznatoj lokaciji i govorio im o njihovim zadacima.

Izvor: Agencije

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles