Vučić: Nećemo hapsiti Šešelja na prepad

4
6

Aleksandar-Vucic-SNSSrbija – Srpska napredna stranka će 17. aprila održati sjednicu Glavnog odbora, na kojoj će razmatrati aktuelnu političku situaciju i donijeti najvažnije odluke u svjetlu važnih i teških ekonomskih reformi, ali i u svjetlu političkih pritisaka iz Haškog tribunala, saopštio je predsjednik te stranke Aleksandar Vučić. Ova vlast nikoga neće hapsiti na prepad, rekao je Vučić.

Posle sjednice Predsjedništva SNS-a, Vučić je novinarima u sjedištu te stranke rekao da je danas razmatrana aktuelna politička situacija i rad Vlade Srbije i ostalih izvršnih organa vlasti u prethodnih godinu dana.

“Analizirali smo do sada učinjeno, razmatrali smo kako da nastavimo sa našim aktivnostima u svetlu važnih i teških ekonomskih reformi koje je Srbija predućela, a cijeli svijet priznao, ali i u svjetlu značajnih političkih pritisaka koji su uslijedili i pojačavaju se prema Srbiji, posebno imajući u vidu političke, ne pravne, pritiske koji dolaze iz Haškog tribunala”, rekao je Vučić, a prenosiTanjug.

“Ova vlast nikoga neće hapsiti na prepad”, rekao je premijer.

Na pitanje novinara kako će se država odnositi prema lideru radikala Vojislavu Šešelju ukoliko Haški tribunal zatraži njegovo vraćanje u pritvorsku jedinicu, Vučić je rekao da je posao i obaveza države Srbije da vodi računa o svakom našem građaninu pa i o gospodinu Šešelju.

“Mi čekamo odluke, prvo da vidimo kakvo je zdravstveno stanje gospodina Šešelja”, rekao je premijer i dodao da Vlada Srbije čeka da vidi konkretnu proceduru.

Vlada Srbije nikoga neće hapsiti na prepad, rekao je Vučić i dodao: “To se neće desiti.”

“Sećate se da su ga oni spakovali i poslali nam ga. Prvo su tražili da ga špijuniramo, da vidimo gdje će da jede, da spava…”, podsjetio je i dodao da su oni puštanjem Šešelja samo Srbiji izazvali probleme.

Sad ćemo vidjeti šta je to novo što traže od nas, kazao je Vučić.

On je ponovio da cilj odluke Haškog tribunala da se Šešelj privremeno vrati u Hag rušenje Vlade Srbije, Srpske napredne stranke i njenog rejtinga.

Uprkos tome, Srbija će, istakao je, učiniti sve što je u njenoj moći da očuva punu političku i ekonomsku stabilnost.

Nije, dodao je, očekivao i iznenađen je odlukom Žalbenog vijeća Haškog tribunala kojom je Pretresnom veću tog suda naloženo da opozove odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu, kao i da je samo ministar Aleksandar Vulin pogodio šta se zbiva.

Srbija će očuvati političku i ekonomsku stabilnost

Premijer je istakao da će Vlada Srbije učiniti sve da zemlji obezbedi budućnost, tako što će očuvati punu političku i ekonomsku stabilnost zemlje.

“Za razliku od nekih drugih, mi ne želimo nikakve nemire i ne želimo da pokazujemo bilo kakvu političku dominaciju”, rekao je Vučić.

Pristalice SNS-a će se, kako je rekao, na skroman način okupiti na svom protestu u Novom Sadu, kada oni (DS) završe svoje skupove i kada, kako je rekao, oni pokažu sav svoj gnev i bijes, mirno ćemo se okupiti i nećemo pokazivati nikakav bijes.

Oni su, poručio je, dobrodošli u Vladi Srbije i on će ih, dodao je, lično sačekati u Vladi.

Premijer je najavio da Srbiju do 27. aprila, kada je godišnjica rada Vlade, čeka mnogo posla i pregovora sa raznim kompanijama.

Očekujemo da rešimo pitanje djela hemijskog kompleksa, što je od ključnog značaja za privredu Srbije, najavio je Vučić i dodao da se očekuju i razgovori sa kompanijama iz agrokompleksa i nastavak privatizacije 188 preostalih preduzeća.

“Na zdravim nogama i temeljima, ciglu po ciglu, tako ćemo graditi novu Srbiju, našu kuću koja će biti ljepša od mnogih kuća u našoj Evropi”, poručio je Vučić.

“Pokušaćemo da ostvarimo pozitivan rast u 2015”

Vlada Srbije će pokušati da do kraja godine smanji fiskalni deficit, da bude ispod 4,75 odsto BDP-a, da ostvari pozitivan rast privrede od jedan odsto, umjesto prognoziranih minus 0,5 do minus jedan odsto, a u 2016. da ostvari pozitivan rast oko tri odsto BDP-a i fiskalni deficit ispod četiri odsto BDP-a, rekao je premijer.

Vučić je naveo da je deficit budžeta na kraju marta ove godine za 30 milijardi dinara niži od planiranih 55 milijardi dinara, tako da je ukupni fiskalni deficit u prvom tromjesečju ove godine iznosio oko 25 milijardi dinara, ocijenjujući da je to veliki uspjeh za Srbiju.

Podsjećajući da je planirani budžetski deficit za 2015. godinu 191 milijardu dinara, sa kojim su se složili MMF i Svetska banka, Vučić je ukazao da smo u prvom tromesečju uspjeli da potrošimo manje ili da zaradimo više i izrazio uvjerenje da će se taj trend nastaviti.

“Shvatili smo da niko u stvari ne želi dobre vijesti, osim običnih građana, običnih ljudi”, primjetio je Vučić i dodao da ukoliko bi Srbija u narednih šest mjeseci nastavila da smanjuje deficit budžeta i uspjela da pokrene ekonomski oporavak zemlje, to znači da bismo mogli ponovo da pregovaramo sa MMF-om o povećanju plata i penzija.

Uvjeren sam da bismo uspijeli da obezbjedimo i da dobijemo povećanja penzija i plata u javnom sektoru”, rekao je Vučić.

Premijer je preneo prva saznanja da je povećana naplata PDV-a i to nije malo i nije samo posledica borbe protiv “sive” ekonomije, i dodao da je povećana i naplata akciza, “iako nam jedan veliki proizvođač gotovo ništa ne uplaćuje ili minimalno uplaćuje”.

Povećana je i naplata neporeskih prihoda i kapitalna ulaganja su u martu na nivou očekivanog, a ne smanjena, naglasio je Vučić.

“Prvi put u poslednjih nekoliko godina imamo povećanje kreditne aktivnosti i u privredi i kod stanovništva”, naveo je predsednik Vlade Srbije i precizirao da povećanje kreditne aktivnosti kod stanovništva iznosi čak 10 odsto, a kod kompanija 5,6 odsto, što znači da je prosječni rast kreditne aktivnosti iznosio 7,1 odsto.

“To su prvi ozbiljni znaci ekonomskog oporavka, ali to nije dovoljno i mi nismo zadovoljni. Nije sve završeno, mnogo rada i truda je pred nama”, ukazao je premijer.

(rts)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  1. “Necemo hapsiti na prepad”,to je isto kao:”Necemo silovati grubo”.Da je pravde ,kao sto nije Hag bi nasli zajedno i SESELJ i TOMA grobar i VUCIC stotinu za jednoga.

    0

    0
  2. Nadolazi polako.Vec je malo ublazio retoriku.Ovo sto prica ova individua ,pa to je za djecu predskolskog uzrasta,ako ne i za novorodjencad.Ovo mu moze proci samo kod srbijanaca i nigdje vise.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.