5. Novembar 2013

Srbija, BiH – Vučić je za bosanske medije govorio o svom današnjem stavu prema Srebrenici:

– Mislim da je ključna stvar za sve nas da, prije svega, razmišljamo o budućnosti. Jer, dokle god mi sve vrijeme budemo pričali o prošlosti, mi o budućnosti nećemo razmišljati. Da ne bude zabune, ne želim se skrivati iza bilo koga ko je lažno u ime naroda kojem pripadam počinio taj stravični zločin. Stravični, jezivi zločin, toliko strašan, da vas je sramota što neko ko je u tome učestvovao pripada vašem narodu.

Vidite, nije mi teško to da kažem. Da li su Srbi takvi zbog toga što se dogodilo u Srebrenici? Da li su Bošnjaci takvi zbog toga što se dogodilo na nekim drugim mjestima, na Ozrenu, gdje su nekim Srbima glave odsijecane, u manjem obimu, u manjem broju? Ne. Nisu. Već ti koji su odgovorni za te strašne zločine moraju odgovarati, a nama drugima će, nažalost, trebati mnogo, mnogo vremena da izgradimo međusobno povjerenje.

To je moja suštinska poruka. Mislim da će se sa svim tim složiti većina, i svi Srbi i svi Bošnjaci, ko god bude pročitao ovo što govorim. To je jedini put. Ako mislite da mi trebamo produbljivati naše razlike i uvijek ih isticati u prvi plan, ja mislim da ne trebamo.

Želim razgovarati i s rukovodstvom u Sarajevu i sa zvaničnicima u Banjoj Luci šta je to što mi trebamo uraditi da bismo gradili povjerenje između dva naroda. Nije problem da odem u Srebrenicu, ali prije toga želim razgovarati s ljudima. Ne želim da se moj odlazak tamo shvati kao provokacija s bilo čije strane.

(Avaz)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles