Vučić: Hrvatskoj ćemo uzvratiti kontramjerama

3
3

Srbija, Hrvatska – Premijer Srbije zatražio od Hrvatske da povuče odluku o zaustavljanju teretnog saobraćaja, jer će u suprotnom provesti kontramjere.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od hrvatskih vlasti da povuku odluku o zaustavljanju teretnog saobraćaja.

U suprotnom, kako je upozorio na vanrednoj konferenciji za novinare, Srbija će preduzeti pravne mjere, a ako to ne da rezultat, povući će i kontramjere.

„Hrvatska se zaustavljanjem teretnog saobraćaja ponaša neodgovorno, a ukoliko to bude potrajalo, moraćemo da uvedemo kontramere, koje će više pogoditi Hrvatsku od nas“, istakao je Vučić.

On je rekao da je zaustavljanje teretnog saobraćaja veoma ozbiljno pitanje i da se Hrvatska ponaša, „najblaže rečeno, neodgovorno“.

„Molim hrvatske vlasti, ne zato što smo slabi, a oni mnogo jaki, već kao komšije, prijatelje, članicu EU, da povuku svoje neodgovorne odluke koje ni sami ne znaju na čemu su zasnovane. U protivnom, zbog kršenja brojnih bilateralnih i međunarodnih sporazuma bićemo prinuđeni da pravnim putem tražimo zaštitu za svoju zemlju“, naglasio je.

On je kazao da, ako se to ne dogodi u najkraćem roku, Srbija planira da uvede i kontramjere.

„One će pogoditi daleko više njihovu državu, nego što njihove mere pogađaju našu državu“, istakao je Vučić.

Vučić: EU da uozbilji svoju članicu

Kritikovao je i hrvatske vlasti zato što se četiri, pet dana suočavaju sa valom izbjeglica, a već svakodnevno iz te zemlje dolaze neodgovorne odluke i izjave.

„Naša zemlja suočena je više meseci sa talasom izbeglica, a nismo davali neodgovorne izjave, niti ikada zaustavljali saobraćaj.“

„Mi puštamo sve kamione koji dolaze iz Hrvatske, a oni ne puštaju nijedan iz Srbije u Hrvatsku. Naše strpljenje neće trajati do veka“, poručio je on.

Vučić je zamolio “EU da uozbilji i upozori svoju članicu da se ne ponaša tako, jer to nije samo antievropsko ponašanje, već je protiv svakih civilizacijskih normi“.

Prema njegovim riječima, Mađari su bili pošteni i zatvorili su obje strane, tako da su i oni trpjeli štetu.

„Šta misle da mi puštamo sve, a oni se ne javljaju čak ni na telefon i ne objašnjavaju o čemu je reč. Jer mislite da smo impresionirani Hrvatskom i njenom moći i snagom“, istakao je.

Kako pišu mediji u Srbiji, Vučić je za sutra zakazao hitnu sjednicu Vlade povodom odluke Hrvatske.

Dačić: Opet imamo Evropu sa gvozdenom zavjesom

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, rekao je da će, ukoliko EU ne bude sposobna da upravlja izbjegličkom krizom, Srbija biti primorana da uvede kontramjere.

On je rekao da je za Srbiju neprihvatljivo da izbjeglice budu vraćene i da od evropskog komesara Johannesa Hahna, koji u petak dolazi u Beograd, očekuje da čuje konačno rješenje Unije.

“Srbija ne može da dozvoli da bude koncentracioni logor, ograđena žicama sa zatvorenim saobraćajem, a da to nikoga nije briga. Da li je Evropa sposobna da upravlja organizacijom kao što je EU? Ako nije, Srbija će biti prinuđena da uvede kontramere”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Varšavi, gdje je otvorio godišnju konferenciju OSCE-a kao predsjedavajući.

Dačić je rekao da je Srbija sa Mađarskom poslije incidentata na granici dogovorila da se otvori autoput, ali da je sad suočena sa činjenicom da su prema Hrvatskoj zatvoreni gotovo svi prijelazi za saobraćaj.

“Danas sam pokušavao da razgovaram telefonom sa koleginicom Vesnom Pusić i tražim objašnjenje zašto je zatvoren teretni saobraćaj. Da li smo sad, umesto Evrope bez granica, ponovo dobili Evropu sa gvozdenom zavesom, kako jedna zemlja EU može da zabrani saobraćaj sa susedima?”, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, da su evropske zemlje upotrijebile ovoliku vojsku protiv ISIL-a, kakvu upotrebljavaju prema izbjeglicama, do sada bi ta kriza bila riješena.

On je upitao da li su evropske vrijednosti suzavac, zatvaranje puteva i granica i podvukao da to ne može biti politika EU i da Srbija traži hitno reagovanje EU.

“U Evropi su se granice zatvarale samo u vreme ratova, a reakcija EU je kao da se to dešava na drugoj planeti”, rekao je Dačić.

Ostojić: Problem je politika Beograda

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas da će granični prijelazi prema Srbiji, osim na Bajakovu, ostati zatvoreni sve dok Srbija ne promijeni politiku prema kojoj izbjeglice preusmjerava samo u Hrvatsku.

Ostojić je naveo da je osnovni razlog da se donese odluka o zatvaranju prijelaza politika Beograda.

“Otvoren je granični prijelaz Horgoš, ali oni i dalje sve izbjeglice preusmjeravaju prema Hrvatskoj. Želimo da se to promijeni”, rekao je Ostojić, prenose hrvatski mediji.

“Tehnički se granični prijelazi mogu otvoriti za sat vremena, ali prethodno Srbija mora da promijeni politiku prema kojoj izbjeglice preusmjerava samo u Hrvatsku”, istakao je Ostojić tokom posjete šatorskom centru u Opatovcu.

Do sada je u Hrvatsku ušlo blizu 30.000 izbjeglica, u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi ih se trenutno 2.450, dok je 500 izbjeglih krenulo prema graničnim prijelazima, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Izvor: Agencije

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Vučić: Hrvatskoj ćemo uzvratiti kontramjerama


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

  • Odnosi srbije sa zemljama u regionu nisu na zavidnom nivou. Jos srbija nije prihvatila odgovornost za zlo koje se desavalo 90ih pa su mnogi jos uvijek kivni srbiji.

   To je ono o cemu sam ja vazda govorio. Mozes kako hoces al ne koliko hoces. Moze se srbija drcno ponasati, moze razvlaciti konflikte u nedogled, moze odrzavati iskru neprijateljstva prema onima na koje ima pretenzije – ali u datom trenutku se to moze pokazati veoma kobnim. U trenutku kada se nalazis u teskoj poziciji i kada ti i pahuljica snijega moze pokrenuti razornu lavinu toliki nerascisceni raniji nanosi su kobni!

   Al jok vi, navalili po staroj navici…

   …sada polako pocinju pristizati racuni…

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.