Vučić: Bliži EU i više stranih investicija u 2014.

0
3

risel_protesti_ap_mainSrbija – Lider SNS Aleksandar Vučić izjavio je danas da je izuzetno značajno da u 2014. godini ta partija izađe pred građane Srbije sa akcionim planom za vrijeme koje je pred nama i izrazio nadu da će naredne godine naša zemlja biti bliža Evropskoj uniji i nastaviti saradnju sa Rusijom, Kinom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Vučić očekuje da će 2014. biti najmanje dva-tri puta bolja od 2013. po broju direktnih stranih investicija.

Vučić je u najnovijem stranačkom listu “Informator” poručio članovima SNS da je jasno da su upravo oni najodgovorniji za budućnost našeg naroda i naše zemlje.
“Zato želim da izađemo sa konkretnim planom, da ljudi tačno vide šta je naša vizija i da objasnimo kako ćemo je ostvariti, da to ne bi bio samo spisak lepih želja”, istakao je lider naprednjaka.

Vučić, koji je i prvi potpredsjednik Vlade Srbije, ukazao je da je za nama 2013. godina u kojoj su započeli mnoge poslove, povukli mnoge treške poteze i “pokrenuli Srbiju sa mrtve tačke”.
“Želim da vam se zahvalim na trpeljivosti i strpljenju zato što znate da radimo težak posao i što verujete u nas. Želim da vam se zahvalim na podršci, radu, istrajnosti i da vam obećam da ćemo u svakoj narednoj godini, raditi još napornije”, kazao je Vučić.

S jedne strane, dodaje Vučić, ta stranka ima odgovornost u dosadašnjem radu, ali i poziv na još veću u budućem, a da je novina akcioni plan za nekoliko narednih godina, sa kojim će izaći pred građane Srbije.

Vučić je članovima SNS poručio i da je njihov posao da još više podižu lestvicu, da se ponošaju mnogo odgovornije nego što su se ponašali svi drugi, “čak odgovornije nego što smo se i sami ponašali”.
“Važno je da se stalno preispitujemo, da budemo samokritični i da se korigujemo, jer samo tako možemo da napredujemo”, naglasio je Vučić.

Osvrćući se na evropske integracije Srbije i saradnju sa drugim zemljama, Vučić je izrazio nadu da će u 2014. godini naša zemlja biti bliža Uniji i da će nastaviti “izvanrednu saradnju sa Rusijom i Kinom i mnogim drugim zemljama, sa Emiratima”.
“Uveren sam da ćemo moći da izmenimo brojne zakone, kojima ćemo, pre svega, još snažnije privlačiti strane investitore. Iako je 2013. godina već bila tri puta bolja od 2012. godine, očekujem da naredna godina bude najmanje dva ili tri puta bolja nego 2013, po pitanju direktnog upliva stranih investicija”, rekao je Vučić i dodao da bi želeo da svi, u narednoj godini, “prihvate više posla”.

Moramo biti svesni toga da budućnost zavisi od nas samih. Želim vam svako dobro i sreće praznike, da ih provedete u radnosti sa svojim porodicama i poručujem vam da, dok ima ljude poput vas Srbija ima dobru budućnost.

 

Intervju Blumbergu: Srbija spremna da idućeg mjeseca počne pregovore sa MMF

 

Vučić je u intervjuu novinskoj agenciji “Blumber Njuz” izjavio da je Srbija spremna da idućeg mjeseca počne pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) da i želi da ukloni prepreke koje stoje na putu pregovora.

Neprofitabilno javno preduzeće Srbijagas, sa dugom od oko milijardu evra predstavlja teret za javne finansije i vlada radi na rešavanju tog problema, kako ne bi kočio pregovore sa MMF-om, rekao je Vučić.
“Blisko sarađujemo sa MMF-om od oktobra, i sada smo u poziciji da pocnemo pregovore o programu. Otvoreni smo u vezi sa rešavanjem postojećih problema. Pregovori mogu da počnu što pre, nadam se u februaru”, poručio je on.

Vučić je precizirao da Srbija želi “aranžman iz predostrožnosti koji bi pružio podršku planiranim reformama, uverio investitore da je bezbedno ulagati u Srbiju i omogućio povoljnije uslove finansiranja”.

Srbija će 21. januara otpočeti pregovore sa Evropskom unijom, što bi trebalo da podstakne investicije, navela je međunarodna agencija sa sedištem u Njujorku.
“To je tačka bez povratka. Nadam se da će 21. januar biti jasan signal evropskim investitorima da dođu i ulažu u Srbiju”, rekao je Vučić.

Bivši direktor MMF-a i savetnik vlade u Beogradu Dominik Stros-Kan, ohrabrio je vladu da pronađe rešenje i za RTB Bor, jedinog proizvođača bakra u Srbiji, navodi on, dodajući da vlada traži rešenje za 800 miliona evra vredan dug Srbijagasa, koji ta kompanija ne može da servisira.

Vlada će iduće godine potražiti kupce ili partnere za najmanje 153 kompanije koje zapošljavaju 58.000 ljudi, da bi se izbeglo njihovo gašenje, koje bi dovelo do skoka nezaposlenosti u zemlji gde je već svaki četvrti radno sposoban građanin bez posla.

Očekuje se, rekao je on, da će nemačka kompanija Mercedes-Benc do marta sklopiti saradnju sa najmanje jednom farbrikom autobusa u Srbiji. U toku su i pregovori sa italijanskim proizvođačem čokolade Ferero o investicijama u poljoprivredi.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije rekao je da na pregovore sa MMF-om neće uticati eventualni prevremeni parlamentarni izbori.

Agencija “Blumberg” procenjuje da bi rani izbori odložili pristup Srbije zajmovima Svetske banke vrednim 500 miliona dolara, koji su namenjeni jačanju srpskog budžeta i zdravstvenog sektora, kao i reformi katastra nepokretnosti.

Ekonomska prognoza za 2014. je možda pesimistična, ali troškovi zaduživanja Srbije sigurno neće rasti i privredni rast će iznositi najmanje jedan odsto, podstaknut daljnjim jačanjem automobilske industrije, poljoprivrede i prehrambene industrije, kao i zaustavljanjem pada aktivnosti u građevinskom sektoru, rekao je Vučić za “Blumberg”.

(B92)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.