Vratite se novinarsko-etičkom kodeksu i ne skrnavite svetinje muslimana!

10
12

unnamed

U nedavnoj kolumni naslova “Fakultet za fantomske studije”, njen autor Dragoljub Draža Petrović je već u naslovu nagovijestio da će, kao što je sadržaj i potvrdio, za jedan dio građana biti veoma uvrjedljiva. Petrović, poput svog kolege koji piše za isti portal televizije N1, Borisa Dežulovića, kroz skoro sve svoje kolumne vrijeđa javne ličnosti, državne sisteme, vjerske svetinje i drugo, pokušavajući da se na taj način čitateljima predstavi kao ‘opasan momak’ koji smije javno kazati šta god hoće, a da ne bude sankcioniran.

Ovog puta on se, ni manje ni više, usudio oskrnaviti svetost Božije objave Kur’ana u koju vjeruju muslimani, nastojeći da to skrnavljenje učini pod izgovorom tobožnje slobode izražavanja i upotrebe ”satire”, a osim toga omalovažiti i jedan od islamskih propisa, kao što je nošenje mahrame za žene, tj. hidžaba. U svojoj kolumni on veli: ,,I ja sam oduvek bio za nelegalno obrazovanje zato što je nelegalno obrazovanje daleko bolje od nikakvog obrazovanja! – zna da kaže i ministar policije, osnivač Fakulteta za fantomske studije. Njega su najpre u ime Vlade Srbije poslali da izvidi situaciju oko eventualnog rušenja objekta Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru, i on se odande vratio sa dobrim vestima. -Šefe, tamo čak i preko dana šetaju s fantomkama. Posao će biti lak jer nikome nećemo biti sumnjivi! – uskliknuo je s vrata. -Kakvim, bre, fantomkama, crni Stefanoviću? – upitao je premijer. -Evo, vidite… – mahao je Stefanović pobedonosno tajnim snimcima sa sopstvenog mobilnog telefona. -Hidžab, Stefanoviću, hidžab! To nije fantomka! To je tradicionalna marama… – urlao je premijer. -Paaaa… Možda da pošaljemo tamo jedno 30 momaka sa tim hidžabom, nikome neće biti sumnjivi… – nastavio je ministar policije sa idejama. -Tries momaka… Pa to nose žene, bre, jes’ ti normalan! Provaliće nas odma… “

U zemlji koja stremi ulasku u Evropsku uniju, uspoređivati žensku mahramu sa fantomkom je teško međunacionalno i vjersko huškanje, te omalovažavanje i kleveta jedne ogromne skupine građanki Srbije. Zna se koja sorta ljudi nosi ‘fantomke’ – kriminalci, teroristi i razne druge osobe koje narušavaju sigurnost građana, a časne vjernice poistovjetiti sa njima, pod izgovorom tobožnje slobode izražavanja se, zaista, mora sankcionisati, ako ima vladavine zakona u državi.

Usput rečeno, u jednom od pasusa u kolumni Petrović veli da je dekan Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru gosp. Muamer Zukorlić, što je  neistina, dekan ovog fakulteta je, kako znamo, prof. dr. Enver Gicić. Mi znamo da je među balkanskim narodima veoma je raširen negativan trend psovanja i da je kod nekih naroda psovka postala kao uzrečica, ali postoje narodi i tradicije, poput, islamske u kojoj su psovka i uzrečice u formi psovke, što se upotrebe tiče, poput nepoznanice. Petrović je cinično kroz, tobože, planiranu formu ”satire” oskrnavio Božiju Knjigu u koju vjeruju muslimani. Način na koji je on u svojoj kolumni upotrijebio pojam Kur’ana, pogrdno je djelo u svim civilizacijskim bontonima i pravilima ponašanja, a po islamskom bontonu teški grijeh i bogohuljenje, kao što je i, gore pomenuto, vrijeđanje vjernica muslimanki veliko nedjelo. U Kur’anu Časnom stoji: ,,One koji Allaha i Poslanika Njegova budu vrijeđali Allah će i na ovome i na onome svijetu prokleti, i sramnu im patnju pripremiti. A oni koji vjernike i vjernice vrijeđaju, a oni to ne zaslužuju, tovare na sebe klevetu i pravi grijeh.” (Sura El-Ahzab, ajeti: 57–58.)

Za osobu koja je sklona nepristojnom govoru kaže se da je prostak i svi ozbiljni mediji usvojili su pravilo da se psovke i nepristojan govor cenzurišu poznatom zvučnom cenzurom (biiip!), jer takav govor narušava i ugled osobe koja ga koristi i medijsku kuću koja ga dozvoljava. Oni koji prakticiraju psovanje svetinja i nepristojan govor mogu se opravdavati time da ih nije briga šta islam o tome kaže, jer žive u zemlji u kojoj ne važi islamsko zakonodavstvo, međutim, u slučaju kad se oskrnavi svetinja muslimana, svi muslimani smatraju da im je stroga dužnost reagirati i zaštititi svoje vjerske vrijednosti, kao što i pisac ovih redova čini, kao muslimanka porijeklom iz Sandžaka i osoba koja nosi hidžab. Bili bismo zahvalni televiziji N1 ako bi postupila razborito, pa se javno izvinila čitateljima muslimanima i uklonila kolumnu koja ničemu dobrom ne služi, već duboko vrijeđa muslimanska vjerska osjećanja. Poštujući zakone ove zemlje, vjerujemo da će se nastala situacija riješiti dobrim ishodom za sve strane, ako se u Srbiji sve vjere poštuju. Ne zaboravimo da eventualnom šutnjom pasivno učestvujemo u širenju nastalog problema i ne zaboravimo da je odbrana islamskih vrijednosti i svetinja bila na prvom mjestu muslimanima tokom cijele svoje povijesti, tj. odbrana u okvirima islamskih načela koja su im poznata. 

Druga stvar kojoj u ovom tekstu želimo pokloniti pažnju je smisao islamske zadužbine, vakufa, s obzirom na to da je smisao čovjekovog postojanja i njegovog činjenja dobra uvakufljivanja da se uzdigne iznad ovosvjetske prizemnosti. Vakuf je, stoga, trajna i nepovrjediva vrijednost. Zakon o restituciji podrazumijeva da se Islamskoj zajednici u Srbiji vrati preko stotinu vakufskih objekata ili parcela u Novom Pazaru. Nažalost, naš sunarodnik Rasim Lajić koji, iz samo njemu poznatih razloga, ne želi da vidi Islamsku zajednicu jakom, maksimalno je opstruirao taj proces i umjesto da podrži vraćanje 141 vakufa Islamskoj zajednici, on odlučuje da izvrši udar na središte Isa-begovog vakufa, Fakulteta za islamske studije, najvjerovatnije, jer je bio zamislio da se u centru grada treba naći ustanova koja treba njega veličati i na koju bi lijepio svoje džinovske predizborne transparente. Ovaj bošnjački predstavnik, koji je iz neviđenog licemjerstva i svojoj stranci, također, dao dva lica i imena, jedno za Beograd, drugo za Sandžak što je presedan u svijetu, koristi stare novopazarske bedeme kao reklamni zid za svoje reklame i nemilosrdno ih buši bušilicama, a za koje nedjelo još uvijek nije odgovarao zavodu za zaštitu spomenika, državi i društvu. Nakon nedavnog nemilosrdnog udara na centralni Isa-begov vakuf i velike pohlepe koju je pritom pokazao vjernici su mu poručili da je to bedem koji nikada, ama baš nikada, neće moći osvojiti! Zbog ovog zadnjeg njegovog nedjela koje je prelilo čašu narodnog strpljenja, ugled ovog predstavnika u Sandžaku se strmoglavio i narod jedva čeka izbore na kojima će ga za sva nedjela potezom olovke kazniti, dok je Fakultet za islamske studije i cijela vakufska imovima muslimana Bošnjaka postala trajna i univerzalna vrijednost koja nadilazi vrijeme i materijalnu komponentu svojih zdanja.

Da zaključimo dragi moji sunarodnici i ostali, zaista se prostaci, destruktivci, smutljivci, licemjeri  i zavidnici najefikasnije pobjeđuju još većim i predanijim činjenjem dobra, obrazovanjem, uvakufljivanjem, lijepom komunikacijom sa ljudima oko sebe i proizvodnjom pozitivne energije i ozračja. Mi ćemo, akoBogda, nastaviti ovim putem, a ukoliko televizija N1 želi zadržati veliki broj svojih gledatelja i čitatelja, apelujemo da se vrati etičkom novinarskom kodeksu i izabere širenje pozitivne energije u društvu, da izabere podržavanje samo onih novinara koji imaju integritet da znaju razlikovati dobro od zla i postupati prema tom saznanju, da imaju civilizirane manire kojima će poštivati pravo drugoga i koji će dobro poznavati sve principe novinarsko-etičkog kodeksa. U protivnom, problemi u našem društvu će se, na žalost, i dalje umnožavati.

 

Predsjednica Bošnjačke kulturne zajednice u Bosni i Hercegovini,

Mersada Nuruddina Agović

 

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

10 KOMENTARI

 1. Da, nema verske prisile, ne brane se druge crkve, samo što džamiju postavite na već postojeću crkvu… naveo si UAE… pa da, generalno ima 3-4 muslimanskih država gde su zbog turizma zažmurili, ali kako prosti čoveče? Ogradili teritoriju gde je bezbedno i gde zbog para dozvoljavaju strancima da se ponašaju slobodno, ali na 30km odatle NEMA ŠANSE. Naravno, u svojim zemljama muslimani ne siluju – em su im žene umotane ko kifle, em im je dozvoljeno imati do 4 supruge – nije šija, nego vrat… I nemoj me terati da kopiram, vidim da znaš da guglaš i sam, pa potraži u koliko muslimanskih zemalja žene imaju ograničena prava, ne smeju voziti kola, ne ulaze u kuću na ista vrata, moraju sakrivati lice, nemoj, nismo svi sisali veslo.

  0

  0
 2. @RE BRE
  Jadan si. Jel bi smela Evropljanka bez hidžaba prošetati nekom muslimanskom zemlljom, naručiti prasetinu u restoranu, sesti u auto i provozati se i koliko uopšte ima crkvi u Iranu, Alžiru? A kad već listaš naslove, nadji mi jedan da je grupa Evropljana u Jemenu na ulici opkolila muslimanku i seksualno je zlostavljala…

  0

  0
  • Retardu!
   Ti si još i zatvoren u svom svijetu punom mržnje prema drugom i drugojačijem, pogotovo prema islamu i Muslimanima i osim slepila i mržnje nije te ništa zanimljivo.
   Glup si.
   Jadno si glup!
   Toliko si slep, glup, jadan i zatucan da nisi umeo prvo da izgooglaš pitanja koja si postavio.
   Ne pratim da li ima i gde crkvi ali znam princip Islama da nema prisile u veru!
   Zato i postoje crkve u muslimanskim zemljama i nisu rušene ali i gradjene crkve kao ova u Alžiru:
   https://hr.wikipedia.org/wiki/Bazilika_Majke_Bo%C5%BEje_Afri%C4%8Dke_u_Al%C5%BEiru
   – ” Da li može Evropljanka bez hidžaba prošetati nekom muslimanskom zemlljom…”
   Pitam se – koliko može čovek biti glup i nazadan da postavi takvo pitanje?
   Treba majstorija za takvu glupost – ne može svako biti do te mere zatucan!
   Pa retardu ukucaj npr UAE na internetu i proucavaj!
   Sve vaše srpske dive, manekenke i nazovi “krem lepote” prvo idu u Emirate na dodatnu “obradu” i zarade neke pare, polovina se uda i ostane tamo. Ne samo bez hidzaba, nego pogledaj plaže …itd.
   Prvi turisti koji su isli u UAE su ze zadivili kada kupe nešto u butiku, prodavci ih pitaju za adresu hotela, da im to dostave. Bojažlivo su davali i bili začudjeni kada im je to stizalo na adresu i nisu bili pokradeni! I ako turisti poput srpskih Pink Pantera dodju da nešto pokradu ili opljačkaju – kazne su surove i zato NEMA kradje. Nije to Srbija da penzionerki otmu novčanik na sred ulice.
   Tako je sa silovanjem !
   Kažnjava se, surovo se kažnjava počinioc bez obzira na veru!
   Zato je tamo najnovije silovanje Britanke, koju su silovali Britanci a ne Arapi toliko odjeknulo .
   Ali … tvoj glupi i ograničeni mozak, kao tvoj ne može sve da razume.

   0

   0
 3. RE root

  1, “Viši sud u Šapcu osudio je na deset godina robije Radoslava S. (52) iz Novog sela zbog silovanja maloletne devojčice 2012. godine”
  2.”DEVOJČICA U PROKUPLJU SILOVANA, A NIKO NIJE KRIV: Otac oslobođen optužbe, nema drugog osumnjičenog”!
  3. “HOROR U JAGODINI: Očuh silovao devojčicu pet godina”
  4. “Deset godina robije za nadrilekara koji je silovao devojčicu!”
  5. “Seksualno napastvovao pastorku i ćerku”

  Da ti citiram još naslova srpske štampe o Srbima nasilnicima I TO SAMO prema maloletnicama u toku ove godine, pedofilčino?

  0

  0
  • 6.STRAVIČAN ZLOČIN U POŽAREVCU: Deda (63) silovao unuke od četiri i pet godina
   Novosti 13. avgust 2016.

   7 .Kumče davao za 50 dinara
   Slobodan S. (68) iz sela Kacabaća, obljubio je duševno obolelu devojčicu M. L. (15) kojoj je bio i kum. Četiri osobe privedene zbog silovanja. Devojčica trudna tri meseca

   8. PRIVEDEN PEDOFIL IZ SREMČICE: Bludničio nad devetogodišnjom devojčicom!
   11. avgust 2016

   9. STRAVIČNO: Dvogodišnja devojčica operisana, priveden očuh zbog sumnje da je silovao dete

   10. Niš: Uhapšen zbog bludnih radnji nad sedmogodišnjom ćerkom!

   Hoćeš još naslova, retardu?

   0

   0
 4. A muslimani nevinašca, ne mogu se suzdržati kad vide žensku lepotu, pa siluju po Nemačkoj sve češće i češće, po Nemačkoj koja je raširila kruke i prihvatila ih… Muslimani, nevinašca koja ne prihvataju tudje običaje i zakone, ali u njihovim državama teraju strance da se drže njihovih… Licemerni ste.

  0

  0
  • Jeste ti koji begaju tamo sve muslimani i to oni veliiiiki…ma djavo ti se ukakio u dusu crni vlajko a ni s jestan nijesi….samo guraj naprijed….voljno

   0

   0
 5. Svaka cast autorici teksta, ali vi zaista pretjerujete. Kad kazem “vi” mislim i na sve druge koji posljednjih dana tako paranoicno i agresivno nastupate da to prelazi granice razumnog.
  Pravite takvu sliku da izgleda kako su muslimani nekakva gomila naelektrisanih paranoika, koja ne zna sta je sala i svaki moguci tekst tumaci iskljucivo na svoj nacin. Zaista bi trebali prestat sa ovim histerisanjem jer ovo ne lici ni na sta.
  Kazem to bas zato sto sam musliman jer ovo nije slika kakvu muslimani trebaju slati!

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.