17. Decembar 2018

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će u ponedjeljak novu sjednicu o odluci Kosova da ustroji vojsku, što je druga sjednica u posljednja četiri dana koju je zatražila Srbija uz potporu Rusije.

Nova sjednica koja će biti otvorena za razliku od one u petak koja se održala iza zatvorenih vrata, zakazana je za 21 sat po srednjoeuropskom vremenu, objavio je UN tijekom vikenda.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je da putuje u New York kako bi sudjelovao na sjednici Vijeća sigurnosti. Osim njega, zasjedanju će nazočiti i kosovski predsjednik Hashim Thaci.

“Potpuno je jasno da iza svega što čine Albanci (na Kosovu) stoje Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i, kada je reč o formiranju vojske, Nemačka”, bio je oštar Vučić te u petak postavio zahtjev za sjednicu Vijeća sigurnosti.

Toga je dana Rusija na izvanrednoj sjednici uputila partnerima u Vijeću sigurnosti prigovor Srbije koja može računati i na potporu Kine.

Thaci: Nepovratan proces

U prištinskoj zračnoj luci, uoči polaska za New York, Thaci je rekao da je, neovisno od rasprave na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, transformacija sigurnosnih snaga “nepovratan proces koji samo može da bude sve snažniji”.

“Ako je Srbija uznemirena stvaranjem naše vojske, kosovski Srbi se osjećaju sigurnim”, kazao je Thaci.

On je ocijenio da je formiranjem vojske i postizanjem širokog političkog i građanskog konsenzusa za dijalog sa Srbijom, Kosovo prethodnih dana ostvarilo “izuzetan uspjeh”, prenosi Beta.

U tekstu zakona o sigurnosnim snagama Kosova navodi se da “snage sigurnosti Kosova štite suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo”. U zakonu također stoji kako su “kosovske sigurnosne snage multietničke vojne snage, profesionalne, naoružane i ovlaštene služiti u zemlji i inozemstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom”.   

Guterresova reakcija

Priština tvrdi da je priznaje oko 115 zemalja, što Srbija osporava i ne priznaje neovisnost svoje bivše pokrajine.

Odluka Kosova o ustrojavanju vojske naišla je na osudu UN-ova glavnog tajnika Antonia Guterresa, na suzdržanost Europske unije i na žaljenje NATO-a.

“Rezolucija 1244 iz 1999. jedini je zakonski okvir za međunarodnu sigurnosnu prisutnost na Kosovu, a NATO-ove snage KFOR imaju zadaću da u zemlji zajamče sigurno okružje”, podsjetio je Guterres u priopćenju.

Skupština Kosova usvojila je u petak tri zakona kojim se Sigurnosne snage transformiraju u Oružane snage Kosova.

Izvor: Agencije

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles