1. Februar 2011

Nova Varoš – Mještani sela Bijela Reka u novovaroškoj općini traže od Vlade Srbije i Ministarstva odbrane da se tzv. vojni tuneli i drugi objekti posebne namene izgrađeni u ataru sela, u skrovitim dijelovima planine Murtenice, sada iskoriste za razvoj sela.

Mještani i rukovodstvo mesne zajednice zahtijevaju da se sa tunela skine oznaka „vojna tajna“, a dio sela kome decenijama nije bio dozvoljen pristup civilima otvori za turističke posjete.

– Kad su u Bosni, Sloveniji i drugim republikama bivše SFRJ takvi objekti otvoreni za javnost i sada se koriste u turističke svrhe, što ne bi moglo i kod nas.Ti objekti, koji su decenijama bili pod strogom zaštitom vojske, koliko vidimo, ne koriste se već godinama, čuva ih policija, ali je grehota da propadaju. Pametnije je da ih iskoristimo da se razvija selo, da dovodimo turiste, a to bi bilo više nego atraktivno – priča mještanin Rade Žunić.

Po onome što se priča u selu, podzemni objekti građeni su još u vrijeme Slobodana Penezića Krcuna, a trebalo je da se koriste za zaštitu rukovodstva u slučaju atomskog napada na Jugoslaviju!

– Niko od nas nije ni kročio unutra, ali po selu se odavno priča da su ti tuneli unutra prostrani i da bi to bilo atraktivno za turiste – kaže drugi mještanin.

Po ideji koja se rodila u Bijeloj Reci, sem za turiste, neki od tunela mogli bi da se iskoriste za gajenje šampinjona, skladištenje krompira i drugih proizvoda, u tzv. zaštitnoj zoni oko ulaza u tunele mogla bi da se izgradi pješačka staza, jedan od nekoliko nadzemnih objekata mogao bi da se adaptira u apartmane…
– U blizini je vojna mini-centrala, izgrađena prije šest decenija. I ona bi mogla da se pokrene, proizvodi struju i bude atrakcija za turiste – vele mještani.

Izvor: Kurir-info.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles