Vojislav Šešelj oslobođen po svim tačkama optužnice!

106
17

Vojislav-Seselj-620x350Srbija, Holandija, BiH – Četnički vojvoda i lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj oslobođen je danas u Haagu po svim tačkama optužnice. Raspravno vijeće Međunarodnog krivičnog suda oslobodilo je Vojislava Šešelja po svim tačkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. Vojislav Šešelj je po izricanju ove presude slobodan čovjek, kazao je predsjednik Sudskog vijeća Jean Claude Antonetti.

Optužnica protiv Šešelja sastojala se od devet tačaka. U tri tačke se teretio za zločine protiv čovječnosti za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, deportacije i prisilno premještanje. U šest tačaka optužnice Šešelj se teretio za kršenje zakona i običaja ratovanja – za ubistvo, mučenje i okrutno postupanje te bezobzirno razaranje i pljačka javne ili privatne imovine.

Vijeće je odlučilo sljedeće: Tačka 1, progon zločin protiv čovječnosti, optuženi nije kriv, tačka 4, povreda običaja ratovanja, optuženi nije kriv, tačka 8, mučenje kao povreda zakona, većina proglašava da optuženi nije kriv, tačka 9, okrutno postupanje, većina smatra da nije kriv, tačka 10 protjerivanje kao zločin protiv čovječnosti, većina nalazi da nije kriv, tačka 11 nečovječna djela i prisilno premještanje, većina smatra da nije kriv, tačka 12 bezobzirno razaranje sela, većina nalazi da nije kriv, tačka 13 razaranje ili namjerno uništavanje institucija, većina nalazi da nije kriv, tačka 14, pljačka javne ili privatne imovine, optuženi nije kriv.

Šešelj se ranije izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Branio se tvrdeći da je Haški tribunal nelegalan i nelegitiman, da se protiv njega vodi politički postupak te je odbio pozivati svjedoke odbrane.

Šešelj nije negirao postojanje plana o stvaranju Velike Srbije, kao i pojedine zločine. Ipak, tvrdio je da njegovi dobrovoljci nisu bili pod njegovom kontrolom, kao i da je ideja Velike Srbije imala drugi karakter od onoga što je tvrdio tužilac. Što se tiče Ratnog štaba kojim je predsjedavao, Šešelj je tvrdio da se nije radilo o vojnom štabu iako je imao takav prizvuk. Regrutovani dobrovoljci kasnije su bili uključivani u VRS ili JA i nisu bili pod njegovom kontrolom. Za naziv “četnik” Šešelj je tvrdio da je zloupotrebljavan i da su ga koristili i drugi, a ne samo dobrovoljci SRS-a.

Sudsko vijeće je konstatovalo izvijesnu nepreciznost u optužnici. Tužilac je napravio razliku između krivičnih djela koje je optuženi lično počinio i drugih krivičnih djela koja su počinjena u okviru udruženog zločinačkog poduhvata. No, naknadno su ove dvije kategorije pomiješane jer je, smatra vijeće, tužilaštvo tvrdilo da su sva djela počinjena u okviru UZP. Također, tužilaštvo se kolebalo između etničkog čišćenja i kontinuiteta teritorija. Tužilac koristi i neskladno termine nasilje i zločini.

Vijeće je zaključilo da su se od augusta 1991. srpski dobrovoljci morali priključiti Teritorijalnoj odbrani Srbije. Vijeće je raspravljalo o pripadnosti dobrovoljaca koji su nazivani “Šešeljevci”.

Dobrovoljci SRS-a bili su potčinjeni vojnoj hijerarhiji na ratištima i Šešelj nad njima nije mogao imati nikakav autoritet od trenutka njihovog uključenja u vojne jedinice. Vijeće je utvrdilo da su postojale sljedeće paravojne jedinice: Arkanovci, Dušan Silni, Crvene Beretke, Žute ose, Jedinica Vasilija Vidovića, Golićeva jedinica, Jedinica Karađorđe, Srpska garda SPO, Brnetova jedinica i jedinica Slavka Aleksića.

Analiza je pokazala da su se Šešeljevci mogli identifikovati prema izgledu i odjeći ali da taj kriterij nije uvijek odlučujući. Vijeće je pažljivo identifikovalo ko su bili pripadnici Šešeljevaca ne povezujući uvijek naziv četnik sa Šešeljevcima.

Regrutovanje Šešeljevaca se najčešće vršilo u štabu SRS u Beogradu ili na općinskim nivoima. Nije sporno da je SRS regrutovao dobrovoljce i slao ih u druge formacije u BiH i Hrvatskoj. Vijeće zaključuje da pripadnost SRS nije bio kriterij za regrutovanje jer je bilo dobrovoljaca koji nisu bili članovi SRS ili su to tek naknadno postali. Ako je Šešelj i imao određeni autoritet ti dobrovoljci mu nisu bili potčinjeni kad su učestvovali u vojnim operacijama.

Dobrovoljci SRS-a bili su potčinjeni vojnoj hijerarhiji na ratištima i Šešelj nad njima nije mogao imati nikakav autoritet od trenutka njihovog uključenja u vojne jedinice. Vijeće utvrđuje da su postojale sljedeće paravojne jedinice: Arkanovci, Dušan Silni, Crvene Beretke, Žute ose, Jedinica Vasilija Vidovića, Golićeva jedinica, Jedinica Karađorđe, Srpska garda SPO, Brnetova jedinica i jedinica Slavka Aleksića. Vijeće je zaključilo da nema dovoljno dokaza da je Šešelj bio povezan sa nekim jedinicama niti ima hijerarhijske veze sa nekim od ovih grupa. Šešelj se distancirao od nekih od ovih grupa nakon zločina. Sa nekim od dobrovoljačkih jedinica SRS-a je bio povezan. Jedinice Slavka Aleksaića i Brneta bile su sastavljene od pripadnika SRS koje SRS nije poslao na sarajevsko ratište.

Tužilaštvo nije uspjelo dokazati van svake sumnje da je postojao sistemski napad na civilno stanovništvo u Hrvatskoj i BiH na navedenim područjima, u razdoblju na koje se odnosi optužnica. Dokazi koji su podneseni i razmatrani utvrđuju da je postojao oružani sukob dviju neprijateljskih strana. Većina smatra da Tužilaštvo nije sucima pokazalo na jasan način da su civili koji nisu sudjelovali u sukobu, da su bili masovni cilj napada. Većina ne može odbaciti argument odbrane da su civili bježali iz područja sukoba kako bi se sklonili u sela i gradove gdje je većinsko stanovništvo bilo iste etničke skupine, a autobusi koji su ponuđeni u tu svrhu nisu bili prisila, već su ponuđeni na humanitarnoj osnovi.

Vijeće smatra i da se u slučaju Vojvodine ne radi o području vojnog sukoba. Tužilac nije pokušao da uvjeri vijeće da je postojala veza između sukoba u Vojvodini i u drugim dijelovima. Vijeće je uočilo manjkavost i nedostatak dokaza zašto su odlazili pojedini mještani iz Vojvodine. Vijeće je konstatovalo da se opisano zlostavljane civila u Hrtkovcima ne može smatrati sistematskim napadom na civile. Predočeni dokazi su pokazali da se ne radi o rasprostranjenim djelima već o ličnim motivima da se osigura smještaj. Iako je Šešelj pozivao na protjerivanje Hrvata, vijeće je uočilo da Šešelj nije direktno učestvovao u onome što tužilaštvo naziva protjerivanjem.

Vijeće smatra da bi postojao UZP on mora biti kriminalan ili bar sredstva za njegovo ostvarenje. Vijeće u pristupu tužilaštva vidi niz nedosljednosti. Tužilaštvo je tvrdilo da je sama ideja Velike Srbije implicitno kriminalna. Tužitelj je iznio tvrdnju da je dio UZP bio proglašenje većeg dijela Hrvatske i BiH sprskim teritorijama, preuzimanje institucija i naoružavanje lokalnih Srba i na kraju počinjenje zločina. Vijeće smatra da uspostavljanje srpskih autonomnih oblasti, bez stavljanja u kontekst otcjepljenja BiH i Hrvatske, zamagljuje hronologiju ili iskrivljuje događaje. Prema mišljenju vijeća projekt Velike Srbije je politički, a ne kriminalni. Dokazi uzeti u cjelini ne omogućavaju da je proglašenje autonomije Srba u BiH i Hrvatskoj rezultat kriminalne namjere. Slanje dobrovoljaca ne ukazuje na zločinački cilj već može ukazivati na želju odbrane Srba, zaključilo je vijeće.

Kontekst rata mogao mu je dati solidno opravdanje, a propisi SFRJ dozvoljavali su korištenje dobrovoljaca. Vijeće je konstatiralo da Šešelj nije bio nadređen dobrovoljcima na terenu, a samo njihovo slanje na ratišta nije bilo kriminalno. Ovim se ne žele umanjiti zločini koje su počinili dobrovoljci u kojima su dobrovoljci, možda sudejlovali. Vijeće je konstatovalo samo da slanje tih dobrovoljaca ne ukazuje na to da je Šešelj znao za zločine ili ih je naređivao.

Dokazi ukazuju, smatra vijeće, da je dogovor Miloševića i Šešelja bio očuvanje Jugoslavije ili tradicionalnih srpskih teritorija, ali da nije postojao udruženi zločinački poduhvat. Vijeće je zaključilo i da treba odbaciti optužbe za da je Šešelj fizički učestvovao u progonima, deportacijama, prisilno premještanje.

Vijeće nije utvrdilo ni da je Šešeljev govor u Hrtkovcima doveo do kampanje progona Hrvata. Govori u Skupštini Srbije 1992. zaključuje da se radilo o jasnim pozivima da se protjeraju Hrvati. Ipak, Vijeće smatra da te riječi, s obzirom da su izgovorenu u slučaju kada je SRS bio opozicija, predstavlja alternativni progon koji nikada nije proveden. Stoga, Vijeće ne zaključuje da je time počinjen ratni zločin. Vijeće zaključuje da nije dokazana uzročno-posljedična veza između Šešeljevih govora i zločina u Mostaru, Sarajevu, Vukovaru… Vijeće nije u mogućnosti da okvalificira Šešeljeve govore kao poticanje na zločine.

Podsjećamo, četnički vojvoda i vođa srpskih radikala optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti od 1991. do 1993. godine, počinjene protiv nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj, BiH i protiv vojvođanskih Hrvata, na koje je poticao govorima mržnje i slanjem svojih dobrovoljačkih snaga u Hrvatsku i BiH.

Šešelj je izricanje presude dočekao je u Beogradu. To je svojevrsni presedan u praksi Haškog tribunala. Šešelj je prošle godine pušten na privremenu slobodu nakon što mu se pogoršalo zdravstveno stanje. Ideolog i organizator masovnih srpskih zločina Šešelj najavio je da će u podne održati konferenciju za novinare u sjedištu Srpske radikalne stranke u Beogradu.

(Klix)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

106 KOMENTARI

 1. mi ustase uskorio krecemo na zemun nas stari povijesni grad,, cetnici ,zapravo one bradate, prljave ,neokupane spodobe u alkoholiziranom stanju bijezat ce za bugarsku, ovaj put nece biti oluja bice tornado.

  0

  0
 2. E jest mi neki četnik, pa još i vojvoda četnički, a Hag mu nije našao ništa za šta ga je mogao optužiti. Na kraju s, samo drugim riječima, konstatovali da je običan avlijaner koji samo pravi halabuku. Tipična srpska posla. Pa ljudima je smiješna njihova priča o velikoj Srbiji, okupiranoj srpskoj krajini. Običan Srbin se bori da preživi od prvog do prvog sa jadničkom penzijo ili platicom, najmanjoj u cijeloj Evropi, ali oni im i dalje guslaju priču o velikoj Srbiji. Fuuuuj.

  0

  0
 3. RASIM LJAJIC LJUT NA HRVATSKU ZBOG CIRILICE

  “Šta govoriti o karakteru te vlade, ako se lome ćirilične table” rekao je Rasim Ljajic.

  0

  0
 4. KAKO NESHVATATE? PRVO ovo je PRVOSTEPENA PRESUDA,dakle ide zalba pa konacna i ako Bog da osudjujuce.ali pitanje je zasto je sad oslobadjajuca,pa zato sto je POLITICKA,oko ratnih reparacija etikete genocida i ono NAJBITNIJE kako bi se VUCIC DRZAO U SACI i da robuje EU ili ce ga satrtati seseljem

  0

  0
  • politicka presuda i nova era za bosnu i evropske muslimane, ovo je dokaz da nas evropa prezire i oslobadja dzelata koji bi nas svija popalio i poklao, zato oprez narode SESELJ NA SLOBODI, moramo se oprijeti tom zlu!!!!

   0

   0
 5. Amerika je odlucila sta mi tu mozemo. Pravda je umrlo…….
  seselj je sigurno izdao srbiju pa je oslobodjen svim teckama.

  sad ce biti zanimlivo.

  0

  0
  • Ispada da je Amerika dežurni “krivac” za sve i svašta. Sudovi u Americi su slobodni i nezavisni, a takav je i ovaj u Hagu. Hag je jedno a bošnjačka, hrvatska i albanska istorija drugo. Dok je sveta i veka on će ostati zločinac a Srbima, kako im drago.

   0

   0
   • I proser smoric ce zauvjek ostati zlocinac a pod turicama kako drago .Kao i proseru tako je i seselju hag izreko presudu a ovi posteni sto kazu da to nemoze da se poredi —pa i nemoze jer proser nije postao doktor nauka sa 24 godine zapravo nije nikad i nece za zivota a zlocine je cinio ma sta vi prdjeli ovdje.

    0

    0
   • Malo si ovde -popustio!Karadzic je -delovao medicinski a ovaj -mehanicki!
    I jedan i drugi su po -meni -ZASLUZILI- VESALA!Ovo je ozbiljno upozorenje Bosnjacima da Evropa nece tolerisati -KLIN U -TRBUH!Zato predlazem opciju
    DA BOSNJACI MA GDJE BILI I MA STA RADILI RAZGRADE SISTEM SAMO-ODBRANE!!NEKA I SRPSKA MAJKA -o s e t i -AKO GAJI-CETNIKA-DIVLJAKA!!!

    0

    0
 6. Odgovor za Juzni Sandzak:Nikada se mi nismo lozili na to kako ce se ukinuti Republika Srpska ta genocidna tvorevina,kako ce osudjivati pojedince pred Haskim Tribunalom koji jeste instrumentalizovan od strane bas onih koji najvise od svih vera mrze ISLAM.ja licno nisam zainteresovan za presude jer nijedna zatvorska kazna srbima nije merilo sta su oni i na koji nacin uradili Muslimanima,Albancima i Hrvatima.Za takve kao sto su ti “srpski junaci”je najteza kazna ta neizvesnost koliko ce biti osudjeni,gde ce da izdrzavaju kaznu a njima treba presuditi po kratkom postupku bas onako kako su oni izdavali naloge da se uradi ili su to i radili kao ovaj smrad od Seselja.

  0

  0
 7. Odgovor Pavlu Stanojevicu:Posle tvog ovakvog komentara nicim izazvanog trebalo bi da se pozabave policija i istrazni organi zbog raspirivanja verske i nacionalne mrznje i netrpeljivosti.Da ti ja dam jedan iskren odgovor sto se vas srba tice vise niko ziv se vas ne plasi jer vi ste pocinili zlocine sa naoruzanjem i pripadnicima JNA za akoje se od 1945 godine odvajalo za naoruzanje da bi to isto vi srbi okrenuli protiv svega sto nije srpskog roda.Sada je drugo vreme vise necete zateci ljude koji su naoruzani lovackim naoruzanjem(puska,pistolj,lovacki noz ili petarde)sada na svaki vas potez svi sa teritorije bivse SFRJ ce zdruzeno dejstvovati po vama tako da tvoje reci idu u prazno a ti ostajes govno do groba kao i svi srbi koji misle kao ti.Prosla su vasa vremena i savijte rep pod usrano dupe da vam se ne osvete vase prljave reci i da ponovo ne odganizujete traktorijadu koja nikada necete zaboraviti.I gde god ste branili srbe tamo na srecu drugih vise srba nema a te koje ste”odbranili”sada ih mozete naci po kolektivnim centrima i barakama propalih srpskih preduzeca na cekanju da pomru od gladi i koristeci jedan vece na 100 porodica.Mars sramoto sa ovog portala.

  0

  0
 8. Vlaha šešelja treba kašikom zaklat, ali mu svaka čas iako je obično kopile vlaško dokazao je da je haški tribunal jedan svetski cirkus gde su sudije najviši klauni. Svi narodi bivše jugoslavije su verovali u taj cirkus i pravdu cirkusa posebno Bošnjaci još jednom holandija ponižava Žrtve vlaškog nasilja i eksesivnog ubijanja, klanja i etničkog čišćenja u Bosni i Balkanu ovo nek bude svima dobra pouka da pravde za Bošnjačke Žrtve nema niti će je biti i tačka.

  0

  0
   • jedi gov na vlasino
    Sandzak Bosna i Hrecegovina
    Bosnjacka su djedovina
    jesu bili bice i ostace
    pocrkajte fasisti cetnicki

    0

    0
  • Nisi tako lajao o tribunalu kad je paser smoric oslobodjen od optuzbi tad ti je hag bio posten pravedan… Ti si u transu ti mislis da bi ga oslobodili tek tako?? sad ti bolje znas i od suda i od sviju drugih to samo govori mrznja podmuklog busnjaka busnjaci su podmukli i pokvareni a bosanci su ljudine.

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.