Vodovod ostvario dobit, građani duguju dva miliona evra

0
10

Novi Pazar – Javno komunalno preduzeće “Vodovod i kanalizacija” ostvarilo je nešto više od pola miliona dinara dobiti u 2013. godini, pokazuje Izveštaj o radu ovog javnog preduzeća za prošlu godinu.

Prema ovom Izveštaju, u koji je radio Sto plus imao uvid, Vodovod je ostvario prihod od 204.343.289 dinara i rashod od 203.783.740 dinara.

Glavni izvor zarade za ovo preduzeće je fakturisanje vode, kojim se u kasu Vodovoda tokom 2013. godine slilo preko 148 miliona dinara, odnosno 72 odsto ukupnih prihoda.

Zanimljivo je da je Vodovod u prošloj godini proizveo 12,4 miliona kubika vode, a da je fakturisao samo 5,6 miliona ili 46 odsto. Više od polovine proizvedene vode se izgubi u vodovodnoj mreži ili se ne fakturiše.

Za plate i putne troškove zaposlenih Vodovod je prošle godine isplatio preko 126 miliona dinara i to je najveća stavka među rashodima ovog preduzeća, tj. 62 odsto ukupnih troškova.

Ostali rashodi bili su znatno manji, na kamate je otišlo 26,5 miliona dinara, a za električnu energiju preko 13 miliona.

Ukupna dugovanja Vodovoda 31. decembra 2013. godine bila su 261.763.208 dinara, od čega je blizu 134 miliona za poreze i doprinose, za zarade radnika 60,5 miliona, a dobavljačima ovo preduzeće duguje 43,6 miliona dinara.

Potraživanja ovog javnog preduzeća iznose 357.694.117 dinara, a ubedljivo najveća stavka među njima su dugovanja građana za isporučenu vodu koja iznose ogromnih 238 miliona dinara, skoro koliko i ukupne obaveze Vodovoda.

Dug privrede za vodu daleko je manji i on je na kraju prošle godine bio oko 15 miliona dinara.

Među najvećim dužnicima za fakturisanu vodu su preduzeća u stečaju poput holding kompanija “Raška” i “Vojin Popović”, pa su potraživanja od njih zastarela i nenaplativa.

U toku prošle godine zaposlen je samo jedan radnik, četiri su otišla u penziju, a sa šest je raskinut radni odnos, tako da je u 2014. godinu Vodovod ušao sa 165 zaposlenih. Poslednju neto platu koju su oni primili bila je za maj prošle godine, navedeno je u Izveštaju.

Odeljenje za finansije gradske uprave imalo je primedbu na Izveštaj o radu Vodovoda jer, kako su istakli, “nisu transparetno prikazani prihodi koji su ostvareni iz budžeta grada i budžetskih korisnika”.

Ti prihodi prema podacima Odeljenja za finansije iznose 60.689.523 dinara, koliko je prošle godine uplaćeno Vodovodu iz budžeta Novog Pazara ili drugih budžetskih korisnika.

(radio100+)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.