17. April 2018

 Foto: M.Drobnjak

Voda sa vodovoda „Pliješ“, odakle se veći dio grada snabdeva vodom, je bakteriološki ispravna, ali vrijednosti mutnoće i dalje prelaze zakonom dozvoljene granice te i dalje nije za piće

Voda sa vodovoda „Pliješ“, odakle se veći dio grada snabdeva vodom, je bakteriološki ispravna, ali vrijednosti mutnoće i dalje prelaze zakonom dozvoljene granice te i dalje nije za piće, rezultati su najnovijih analiza vode sa gradskih vodovoda u Pljevljima dostavljenih Zdravstveno-sanitarnoj inspekciji 16. aprila 2018.

Prema istim analizama voda sa vodovoda „Breznica“ i „Jugoštica“ je higijenski ispravna i može se koristiti za piće.

– Voda sa vodovoda „Pliješ“ je bakteriološki ispravna, ali vrijednosti mutnoće i dalje prelaze zakonom dozvoljene granice te i dalje nije za piće, kazala je Olivere Lučić-Miler iz Zdravstveno-snitarne inspekcije, Uprave za inspekcijske poslove, PJ Pljevlja.

Dr Olivera Lučić-Miler dodaje da se uzorkovanje vode sa sva tri gradska vodovoda u Pljevljima vrši svakih sedam dana od strane ovlaštene institucije.

-Hlorisanje vode se vrši kontinuirano, tokom 24 sata, uz automatsko očitavanje na samim postrojenjima i vrednosti rezidualnog hlora kreću se u zakonom dozvoljenim granicama, dodaje Lučić-Miler.

Iako kroz Pljevlja protiču tri reke, građani najsevernije crnogorske opštine mjesecima su bili bez vode za piće zbog dotrajale vodovodne infrastruktura.

Kako su ranije kazali kazali, problem se trajno ne može riješiti dok se ne izgrade nova postrojenja.

Pljevljaci takoreći, uz male prekide, već tri meseca vodu iz česme koriste samo za tehničku upotrebu. Uglavnom vodu za piće kupuju ili donose sa izvorišta kod motela „Vodice“.
Pljevlja imaju postrojenje za prečišćavanje vode, ali nije predviđeno da prečišćavanje jezerske vode.

– Zbog gubitaka na distributivnoj mreži, koji je i do 70 odsto zbog starijh cijevi, prinuđeni smo da koristimo vodu sa jezera Otilovići-kazali su iz gradskog Vodovoda .

Iz ovog preduzeća su kazali da je rešenje rekonstrukcija postrojenja za prečišćavanje vode i izgradnja novih, da je projekat izrađen, ali za njegovu realizaciju je potrebno oko šest miliona eura.

Na realizaciju tog projekta Pljevljaci bi mogli da sačekaju, bar još godinu.
Zapanjujući je podatak da je voda sa pljevaljskog vodovoda Pliješ bila ispravna nešto manje od dvadesetak dana prethodnih skoro pet mjeseci.

Voda sa Pliješa zamutila se 18. novembra prošle godine i bila je ispravna samo od 15. januara do 4. februara.
M.D.

(novosti.rs)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles