7. Maj 2011

Sjenica – Naziv Karađorđeve ulice u Sjenici potrebno je što prije promijeniti, jer je vojska vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića počinila genocid nad sjeničkim Bošnjacima, izjavio je Fadil Nikšić, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) za Sjenicu.

– Ovom prilikom upućujem poziv predsednicima sjeničke općine i skupštine, kao i svim odbornicima, da donesu odluku o promjeni imena Karađorđevoj ulici u Sjenici – rekao je Nikšić jučer na konferenciji za novinare koju su organizovali Institut za istraživanje genocida i zločina i BKZ.

Predstavnici ove dvije organizacije saopćili su da je da je 6. maja pre 202 godine, nad sjeničkim Bošnjacima „sproveden genocid od strane vojske Karađorđa Petrovića“.

– Istraživanje ovog i drugih zločina nije upereno ni protiv koga, već je potrebno radi rasterećenja međunacionalnih odnosa, da na ovim prostorima trajno zavlada mir – rekao je Admir Muratović, direktor Instituta.

Direktor Instituta za savremenu historiju dr Momčilo Pavlović kaže da inicijativa Bošnjaka u Sjenici nema nikakvo historijsko utemeljenje, već da je to čista politička provokacija.

– Karađorđe nije ratovao protiv današnjih Bošnjaka iz Raške, već protiv turskih zavojevača, i pravo je pitanje zbog čega se bošnjački živalj u Sjenici i u ostalim dijelovima Sandžaka identifikuje sa drugom nacijom, u ovom slučaju sa Turcima – kaže Pavlović.

Član Krunskog savjeta Dragomir Acović smatra da je inicijativa da se ukloni ulica osnivača dinastije Karađorđević skandalozna i sramotna.

– Ovo je još jedan dokaz da ljudskoj gluposti i podlosti nema granica. Bošnjaci iz Raške su sa-znali da se tako zovu tek pre 20 godina, a neka se prisjete i provjere koje su vere bili njihovi preci pre 200 godina. Ovakva inicijativa može da izazove samo gađenje – zaključuje Acović.

„Istraživanje ovog i drugih zločina nije upereno ni protiv koga, već je potrebno radi rasterećenja međunacionalnih odnosa. Činimo dovu (molimo se) da na ovim prostorima trajno zavlada mir i suživot“, rekao je direktor Instituta Admir Muratović.

Na konferenciji su govorili i predsjednik BKZ Jahija Ferhatović, predsjednik Pokreta za obnovu autonomije Sandžaka Džemail Suljević i predsjednik BKZ za Sjenicu Fadil Nikšić.

Nikšić je zatražio da Karađorđeva ulica u Sjenici, zbog historijskih okolnosti, promijeni ime.

„Ovom prilikom upućujem poziv predsjednicima sjeničke općine i skupštine, kao i svim odbornicima, da donesu odluku o promjeni imena Karađorđevoj ulici u Sjenici“, rekao je Nikšić.

SandzakPRESS.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles