9. Novembar 2010

Sjeverni Sandžak – U Palati Srbija u Beogoradu su za isti sto seli glavni muftija Muamer Zukorlić, nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice koja je na junskim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće osvojila najviše – 17 od 35 mandata, zatim Esad Džudžević, nosilac Bošnjačke liste koja ima 13 mandata i Nazim Nokić nosilac liste Bošnjački preporod, koja je osvojila pet mandata.

Čiplić je nakon razgovora koji su trajali gotovo pet sati izjavio da je diskusija vođena u pozitivnoj atmosferi i da je izražena spremnost za razumijevanje u cilju postizanja dogovora.

On je dodao da su se sagovornici saglasili da će, u cilju postizanja dogovora, ministarstvo zatražiti mišljenje zakonodavnog odbora Skupštine Srbije u vezi sa tumačenjem člana 98. Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina, koji se odnosi na regulisanje vlasništva nad mandatima.

Prema njegovim rečima, ministarstvo će zamoliti nadležni sud da ubrza postupak u vezi sa spornim, relevantnim slučajem. Ovaj zahtjev je, još na prošloj sjednici, tražila Bošnjačka kulturna zajednica, da se uputi Sudu.

Razgovorima je prisustvovao i šef misije OEBS-a u Srbiji Dimitros Kipreos.

“Atmosfera je bila konstruktivna s ciljem prevazilaženja ličnih i političkih animoziteta pa je razgovor završen u pozitivnom svjetlu”, rekao je Čiplić.

Ambasador ORBS-a u Beogradu Dimitros Kipreos, koji je prisustvovao petočasovnom razgovoru, rekao je da je zadovoljan atmosferom koja je vladala tokom sastanka i da je najvažnije da su se sve tri strane saglasile oko toga da treba da dođe do rješenja.

“Činjenica da su se složili da će se sastati 2. decembra nije slučajna zato što nekoliko dana nakon toga ističe kranji rok”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, sastanak dogovoren za drugi dan decenbra je pokazatelj njihove volje da konstruktivno razgovaraju i da se dođe do dogovora.

Kipreos je rekao i da na sastanku nije bilo tenzija ni optuživanja, kao i da je izražena dobra volja za vođenje ozbiljnih razgovora.

DODATAK

Ustav Republike Srbije

Član 102.

Mandat narodnog poslanika počinje da teče danom potvrdjivanja mandata u Narodnoj skupštini i traje četiri godine odnosno do prestanka manadata narodnih poslanika tog saziva Narodne skupštine.

Narodni poslanik je slobodan da, pod uslovima odredjenim zakonom, neopozivo stavi svoj mandat na raspolaganje političkoj stranci na čiji predlog je izabran za narodnog poslanika.

Zakon o nacionalnim savetima

Član 98.

Svakoj izbornoj listi pripada broj mandata srazmeran broju dobijenih glasova.

CIK raspodeljuje mandate primenom D’Ontovog pravila.

Mandati se raspodeljuju tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka izborna lista, za svaki nacionalni savet posebno, deli brojevima od jedan do zaključno sa brojem ukupnog broja članova nacionalnog saveta koji je utvrđen u članu 9. ovog zakona.

(…)

Izvor: B92.net, SandzakPRESS.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles