Vlasnici zemljišta u centru Rožaja zarađuju na nelegalnim parkinzima

0
8

Rožaje – Nedostatak parking prostora i nepropisno parkiranje jedan je od gorućih problema u Rožajama u proteklih najmanje deset godina.

I pored stalnih obećanja lokalne samouprave da će nešto biti učinjeno po tom pitanju situacija se ne mijenja. Ona zapravo postaje sve gora, jer je vozila u Rožajama sve više.

Problem je primijetila i Ispostava policije koja je prije 10-ak dana počela sa preventivnim djelovanjem. U tom periodu je na nepropisno parkirana vozila okačeno hiljadu flajera upozorenja koja su uručivana i vlasnicima automobila.

Od ponedjeljka se najavljuje represivno djelovanje protiv nesavjesnih vozača, jer je, kako su istakli u policiji “situacija postala neizdrživa“.

“Vozila se parkiraju na pješačkim prelazima, kolovozima, nadvožnjacima, podvožnjacima, u kružnom toku. Uzurpirani su trotoari, ugroženi pješaci i ostali učesnici u saobraćaju. Nakon preventivnog djelovanja prinuđeni smo da krenemo sa represivnim”, kazali su iz policije.

Tokom samo nedjelju dana preventivne akcije podijeljeno je hiljadu flajera za nepropisno parkirana vozila, dok je u prethodnih pola godine napisano samo 123 naloga za isti prekršaj.

“Nepropisno parkiranih vozila je mnogo, uočili smo taj problem i krenuli sa akcijom. Ranije smo imali razumijevanja, jer smo svijesni nedostatka parking prostora. I to smo pokušali da riješimo tokom više razgovora sa nadležnima”, objasnili su u policiji nesklad između malog broja kazni tokom dužeg perioda i podijeljenih flajera za samo sedam dana.

Najmanje pet nelegalnih parkinga

Prema procjenama boljih poznavaoca prilika, vlasnici nelegalnih parkinga samo petkom, kada je u gradu pazarni dan, zarade najmanje hiljadu euraZvanično rješavanje parking prostora čeka neka bolja vremena. Do tada srećni vlasnici slobodnog zemljišta u centru grada znatno profitiraju, dozvoljavajući parkiranje automobila uz nadoknadu između 50 centi i eura.

Opozicioni odbornici su nekoliko puta na skupštinskim zasjedanjima isticali da je riječ o nelegalnim i neadekvatnim parkinzima. Ima ih najmanje pet. Uglavnom je u pitanju zemljana površina, bez rampi, bilo kakvih garancija ili kontrole, kao i bez fiskalnih računa.

Godinama rade nelegalno i bez sankcija, a kako su iznijeli odbornici, nijedan od uslova koje propisuju zakoni nije zadovoljen, a vlasnici ne plaćaju ni porez koji bi potpomogao osiromašeni opštinski budžet.

To je potvrdila i načelnica Službe za privredu i finansije Mevljuda Cikotić koja je rekla da u lokalnoj administraciji ne postoji nijedan prijavljeni parking prostor.

Prema procjenama boljih poznavaoca prilika, vlasnici nelegalnih parkinga samo petkom, kada je u gradu pazarni dan, zarade najmanje hiljadu eura.

S obzirom da je riječ o jednom od rijetkih poslova koji u Rožajama „cvijeta“, pojavljuju se i manji parkinzi koji, doduše, mogu primiti svega desetak do 20 automobila, ali koji mogu računati na garantovanu zaradu. Ostali građani koji nemaju tu mogućnost za prihode, trpe kroz lokalnu kasu, odnosno nerealizovane investicije.

Kontrolišu, ali po starom zakonu

Iz Komunalne policije tvrde drugačije od Službe za privredu i finansije. Šef Mersudin Hasović je kazao da su u ranijem periodu kontrolisali te parking prostore koji navodno imaju dozvole za rad.

“Naravno da smo ih kontrolisali, ali po starom zakonu. Oni imaju neki oblik dozvola, ali će ubuduće to biti na boljem nivou. Takođe, uslovi u kojima rade treba da se izdignu na veći nivo i zadovolje tražene standarde. Radimo na tome”, kazao je Hasović koji je dodao da dozvole za rad izdaje Sekretarijat za uređenje prostora na čijem čelu se nalazi Arben Kalač.

“Vi ste pogriješili, mi ne izdajemo dozvole za rad”, rekao je Kalač. Na pitanje ko to čini, kada su u pitanju parking prostori, spustio je slušalicu.

Izvor: Vijesti.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.