Vlasnici planiraju obnovu Smailbegovića hana

4
73

Novi Pazar – Smailbegovića han, jedan od najstarijih objekata u Novom Pazaru, koji je prošlog ljeta izgorio do temelja biće ponovo izgrađen i to u svom originalnom obliku, rekao je radiju Sto plus Mithat Smailbegović, jedan od vlasnika ovog zdanja.

Smailbegović, kaže da će 24 nasljednika rekonstrukciju finansirati iz sopstvenih izvora, da neće tražiti pomoć od države ili drugih institucija.

“Han je bio pod zaštitom države pa šta je ona uradila da spriječi njegovo propadanje? Ništa. Koliko smo mogli, mi smo i u prošlosti pokušavali da ga spasimo, ali nismo uspjeli. Zato smo sada odlučili da sami obnovimo našu djedovinu kako niko drugi ne bi mogao da stavi šapu na nju i da nešto osporava”, rekao je Smailbegović.

On je dodao i da je izrada idejnog projekta obnove u toku i da će biti završena poslije Bajrama.

“Idejni projekat podrazumijeva kompletnu rekonstrukciju originalnog hana, sa tim što smo predvidjeli i izgradnju podruma, a na pojedinim dijelovima objekta ćemo koristiti imitacije originalnih materijala. To ne bi trebalo da predstavlja problem, ali o svemu ćemo se dogovoriti sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture od kojeg moramo dobiti odobrenje i dozvolu za početak obnove”, izjavio je Smailbegović.

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture napominju da je Smailbegovića han, kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, predviđen za rekonstrukciju.

Arhitekta konzervator u Zavodu Marina Nešković ističe da su vlasnici Smailbegovića hana po Zakonu o kulturnim dobrima dužni da se brinu o njemu, pa i da izvrše njegovu rekonstrukciju.

“Smailbegovića han mora biti obnovljen prema izvornom stanju i postoji sva neophodna dokumentacija po kojoj bi on mogao biti ponovo izgrađen. Vlasnici su u obavezi da poštuju sve uslove koje će Zavod postaviti za rekonstrukciju ovog objekta”, izjavila je Neškovićeva.

Smailbegovića han, poznat i kao kafana Granata, izgorio je 8. avgusta prošle godine. Vještačenjem je utvrđeno da je požar namjerno izazvan, tužilaštvo u Novom Pazaru pokrenulo je istragu početkom ove godine, ali do danas krivac nije identifikovan.

(radio100+)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  • Nadam se da neće.
   Alkohol je droga a alkoholičare treba lečiti u Kovinu.
   Jedno je da se zgrada uradi onako kakva je nekad bila a drugo čime će se baviti.
   Bujrum da im pomognem na taj način što bih u suterenu projektovao supermarket sa hranom za poneti i/ili konzumiranjem na licu mesta, koja može da radi i svih 24 sata.
   Na spratu turistička atrakcija “Sandžačka bajramska sofra”, sa najboljom hranom i uslugom koja se zamisliti može (hrana za sultana).
   Vala, i moja škola za one koje budemo izabrali da rade u Kanadu jer je Sandžak predviđen da bude regionalni trening centar u trajanju od tri meseca, da od ugostitelja iz celog regiona pravimo tim, onako kako Kanađani budu hteli.
   Kadrovi po meri, to nigde biti neće osim, bezbelji, kod nas.
   Uzgred, u Novim Banovcima je, ako Bog da, već početkom septembra meseca predviđen
   Rebronjin Western, kanadska internacionalna agencija za zapošljavanje ugostitelja u Kanadu, regionalni regrutni centar.
   Selam svima, pa, ako Bog da da se vidimo uoči Bajrama.

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.