Vladika Filaret duguje za struju pet miliona dinara

0
12
Priboj – Vladika mileševski Filaret, rekorder po broju žalbi koje su upućene Patrijaršiji na njegovo upravljanje eparhijom, načinio je još jedan loš potez u svom episkopskom mandatu.

Kako „Blic“ saznaje u eparhiji, Filaret je izdao naredbu da crkve i manastiri ne plaćaju struju, zbog čega je dug dospeo na pet miliona dinara, odnosno na oko 50.000 eura.

Prema saznanjima „Blica“, vladika Filaret izdao je naredbu, odnosno zabranu prije oko dvije godine. On je svještenstvu i monaštvu rekao da ne plaćaju račune, a on će to – „regulisati“. Vladika mileševski je to učinio u svom maniru i pozvao se na vlast.

Nema da se plaća struja! Ja ću to regulisati s ministrom energetike. Oni to moraju da otpišu – istakao je Filaret.

Inače grupa pravoslavnih vjernika u Priboju pokrenula je inicijativu prikupljanja potpisa za podršku svještenicima njihove općine, koji su pali u nemilost mileševskog episkopa Jelenka Mićevića (alias Filareta). Za samo nekoliko dana peticiju je potpisalo 4.000 građana, a akcija će biti nastavljena. Pravoslavni vjernici Priboja ne žele smjenu sveštenika koji u svom kraju uživaju ugled.

Razlog za njihovu “smjenu” je žalba na Filaretovo ponašanje koju su februara 2012. uputili patrijarhu Irineju sa molbom da im pomogne. Oni su naveli da Filaret „progoni i proklinje i njih i njihove porodice i malu djecu”, i naplaćuje im 3.000 dinara (oko 30 eura) svaki put kada izlaze van teritorije eparhije, pa makar i kod doktora ili sahranu članova porodice.

Svještenici, prema navodima „Blica”, moraju da pišu molbu Filaretu kada izlaze iz eparhije i da na nju sa spajalicom zakače novac. Svještenici mu se potčinjavaju iz straha od gubitka “posla” jer im on može zabraniti svještenodejstvo. Nakon obraćanja patrijarhu, Jelenko je o svještenicima potpuno zabranio obavljanje crkvenih obreda, a neke je smijenio sa mjesta vjeroučitelja u školama, iako su protiv toga bili su i učenici i roditelji.

Ljubinko Gačević, jedan od pokretača peticije, tvrdi da je glavni odgovorni za “progone” ovih osam svještenika Mileševske eparhije protojerej Brane Bukvić, koji radi u saglasju sa Filaretom. Nenad Papić, jedan od prikupljača peticije, navodi da su peticiju pokrenuli sami vjernici koji ne žele smjenu svojih svještenika, koje nisu ni miješali u akciju “da im ne bi napravili još gore probleme”. Vjernici podsjećaju da je Filaret do sada proterao već nekoliko uglednih svještenika. Vjernicima nije jasno zašto se u eparhiji progone “samo oni svještenici koji drže zapovesti Hristove i poštuju Kanone Svete Crkve” a pod Filaretovom zaštitom stoje oni “koji gaze kanone i sablažnjavaju narod sodomskim gresima”. Prikupljači peticije napominju da peticija patrijarhu nije usmjerena lično protiv vladike Filareta, niti oni žele njegovo uklanjanje iz eparhije. Oni su samo protiv njegovih kompromitujućih postupaka, kao što su držanje političkih govora u crkvi, često proklinjanje vjernika i njihovo uvlačenje u strančarenje. Oni smatraju da bi bilo najbolje da se svještenici i vladika pomire. Oni očekuju da će uskoro sakupiti 5.000 potpisa, na šta nadležni u crkvi neće moći da se ogluše.

Inače, redovan Sabor Srpske pravoslavne crkve za koji se, između ostalog, najavljuje pitanje Jelenkovog penzionisanja će biti održan 15. maja 2012. Jelenko je na vrijeme počeo da lobira, pa je još oktobra 2011. u ime Mileševske eparhije dodijelio Orden “Beli anđeo” srpskom patrijarhu Irineju, ministru policije Ivici Dačiću i zloglasnom vranjskom vladici Pahomiju. Istom prilikom, Mićević je poklonio patrijarhu kamion marke FAP koji nije platio, već je otplatu kamiona prebacio na Crkvenu opštinu Priboj, koja za to duguje FAP-u 3.262.852 dinara (oko 32.000 eura). Od Dačića je takođe tražio da se založi za njega da ne bude penzionisan na predstojećem Saboru SPC, a svještenicima koji „mute oko njega” zaprijetio da će imati problema sa „vlašću”.

Za neupućene, Jelenko Mićević je, potpuno suprotno značenju svog umjetničkog imena (Filaret – “onaj koji voli vrlinu”) poznat po čitavom nizu afera, pronevera i skandala. Od javnog pozivanja na rat početkom 1990-ih, preko slikanja sa puškomitraljezom, gostovanja na RTS-u sa sekirom i lubanjom, fizičkog napada na novinare, do pronevjeri pomoći izbeglicama tokom ratova. Tada, dok je bio prvi čovjek dobrotvornog crkvenog fonda “Čovekoljublje”, pukla je afera o krađi izbjegličke pomoći iz dijaspore. Najpoznatiji je bio slučaj nestanka rendgen aparata, vrijednog 250.000 dolara, koji je Filaret “uspeo da pronađe” tek po direktnom nalogu patrijarha Pavla, u garaži tadašnjeg predsjednika općine Vrginmost. Filaret je bio politički blizak Šešelju i Miloševiću, pa je oktobra 1999. od Šešelja, tada potpredsjednika vlade, dobio džip pajero, a Miloševića je bezrezervno podržao na predsjedničkim izborima 2000. godine.

Odbor za očuvanje svetinja mileševske eparhije 2001. godine je optužio Filareta da vjernike dijeli po partijskoj osnovi, da uzima velike namete od manastira i crkvi, da je otuđio 120.000 maraka skupljenih pri slavi manastira, pa čak i da je poharao i manastirsku riznicu.

Protiv njega je 2002. godine Republički zavod za zaštitu spomenika kulture podnio krivičnu prijavu, kao naručioca, organizatora i investitora ilegalnih građevinskih radova u zoni manastira Mileševa (gradio je više objekata, uključujući industrijski ribnjak i spomenik “žrtvama komunističkog terora”).

Filaretu je zabranjen ulazak u više evropskih država zbog sumnjičenja za pomaganje haškim beguncima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću, a 2007. godine mu je zabranjen ulazak čak i u Crnu Goru, po odluci Savjeta Evrope o zabrani ulaska haških pomagača.

Izvor: Sandzak-X.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.