Vlada usvojila plan redovnog i investicionog održavanja, rekonstrukcije i izgradnje državnih puteva : Za puteve 52,96 miliona eura

0

ivan brajovic 300x168 Vlada usvojila plan redovnog i investicionog održavanja, rekonstrukcije i izgradnje državnih puteva : Za puteve 52,96 miliona euraCrna Gora – Plan redovnog i investicionog održavanja, rekonstrukcije i izgradnje državnih puteva za ovu godinu, koji je Vlada juče usvojila, predviđa finansiranje iz tekućeg budžeta u iznosu od oko deset miliona eura i iz kapitalnog 42,97 miliona eura – ikupno 52,96 miliona eura.

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović, nakon sjednice Vlade, kazao je da je u periodu od obnove crnogorske nezavisnosti, zaključno sa krajem prošle godine u održavanje, rekonstrukciju i izgradnju državnih puteva uloženo preko 300 miliona eura.

Obrazlažući ovogodišnji plan, ministar je kazao da je za redovno održavanje i zaštitu državnih puteva opredijeljeno skoro deset miliona eura.

– Rekonstrukcija regionalnih i magistralnih puteva ukupne je  vrijednosti 11.800.000 eura. Planirani su radovi na osam lokaliteta: Vilusi-Vraćenovići, dionica Petrovići-Vraćenovići , Berane-Kolašin, dionica Berane-Lubnice, Berane-Kolašin, dionica Lubnice-Jezerine, Berane-Trpezi-Kalače, dionica Berane-Petnjica, Slijepač most-Tomaševo-Trlica, dionica Pavino polje-Kovren,  Pljevlja-Metaljka, Ulcinj – Krute i Tuzi-Pljoče.

Predviđena je i izgradnja saobraćajnih traka za spora vozila ukupne vrijednosti milion i 50 hiljada eura. U  planu su radovi na sljedećim lokacijama: Kuside, na magistralnom putu Nikšić-Vilusi  i Slijepač most-Lepenac na dionici Mojkovac-Ribarevine.

Za auto-put Bar-Boljare, dionica Smokovac-Mateševo u ovoj godini je opredijeljeno 5,1 milion eura, od čega se, kako je kazao Brajović, tri miliona eura odnose na nastavak eksproprijacije zemljišta za dionicu Smokovac-Mateševo i 2,1 milion za dopunu projektne dokumentacije i izradu elaborata koje je potrebno uraditi prije početka radova.

U programu je i otplata duga za put Risan-Žabljak –  11,373 miliona eura.

– U narednoj godini imaćemo još da otplatimo 6,4 miliona eura duga i ostaje nam samo 260.000 u 2016. godini – zaključio je Brajović.

Za izgradnju tunela Tifran iz budžeta Crne Gore u ovoj godini izdvojeno je 1,2 miliona eura.

– Radovi koji su počeli u 2011. godini nijesu vršeni u kontinuitetu zbog organizacionog problema izvođača radova. U ovoj  godini, kada dozvole vremenski uslovi, nastaviće se sa radovima na izradi portala.

Za eliminisane posljedica od poplava na magistralnim i regionalnim putevima opredijeljeno je 750.000 eura. U planu je sanacija asfaltnih kolovoza – investiciono održavanje – presvlačenje kolovoza, kao i sanacija klizišta Bać na magistralnom putu M-2, dionica Berane-Špiljani.

Ministar Brajović je kazao da je nesporno da je broj poginulih u Crnoj Gori u konstantnom padu.

Raskrsnice

Za rekonstrukciju raskrsnica predviđeno je 1,2 miliona eura. Time su, kako je kazao Brajović, ubuhvaćene  raskrsnice na magistralnom putu u Baru, Sutomoru, Bijelom Polju i na ulazu u Mojkovac.

Mostovi

Za sanaciju mostova, klizišta i kosina na magistralnim i regionalnim putevima opredijeljeno je 1,5 miliona eura.

Ministar Brajović je objasnio da je planom obuhvaćena rekonstrukcija osam mostova na regionalnom putu Slijepač most – Tomaševo – Pljevlja, sanacija mostova Tmušići na dionici Berane – Rožaje i preko rijeke Plašnice na putu Kolašin – Mojkovac. Na spisku je i sanacija nestabilne kosine na dionici puta Podgorica – Kolašin i rekonstrukcija puta – sanacija klizišta na dionici Bar – Ulcinj, lokalitet Kruče.

Prelazi i uska grla

Planom za ovu godinu predviđeni su i putni prelazi preko pruge Nikšić – Podgorica – Pažići, Ždrebaonik i Spuž, kao i izgradnja pristupnih saobraćajnica za šta je izdvojeno dva miliona eura.

Za rješavanje uskih grla predviđeno je 4,7 miliona eura, što podrazumijeva nastavak realizacije obilaznica oko Nikšića, Rožaja, Golubovaca, kao i izgradnja bulevara od Budve do Bečića sa rekonstrukcijom raskrsnice Budva-Cetinje-Bečići.

Kritične tačke

Za rekonstrukciju i sanaciju kritičnih tačaka predviđeno je 500.000 eura. U programu je rekonstrukcija šest kritičnih tačaka na magistralnom putu Podgorica –Kolašin, kritična tačka na magistralnom putu  Cetinje – Budva, sanacija nestabilne kosine, dionica Nikšić – Danilovgrad i kosine poslije tunela broj 59, takođe na dionici puta Nikšić – Danilovgrad.

(pobjeda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.