Vlada u Sarajevu povećala socijalne naknade, prvi put nakon 11 godina

0
9

Rezultat slika za Vlada u Sarajevu povećala socijalne naknade, prvi put nakon 11 godina

Ministar rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica Kantona Sarajevo Malik Garibija ističe da je uvećanje minimalno i da ni on ni ostali članovi Vlade KS nisu zadovoljni njime niti misle da može biti predmet hvale, ali da je plan prvo pratiti koliko će se povećati broj korisnika i troškovi, a zatim napraviti više sličnih povećanja u redovnim intervalima kako bi se nadoknadile godine stagnacije.

“Konstatovali smo da se socijalne naknade nisu povećavale čak 11 godina. U međuvremenu je potrošačka korpa znatno poskupjela, a to se nikako nije smjelo dozvoliti. Napravili smo ovaj minimalni iskorak da otkočimo proces, a plan je da uđemo u ciklus redovnih povećanja osnovice kako bismo nadoknadili godine zaostatka. Usljed povećanja osnovice naknade će rasti u zavisnosti od zakonski propisane formule, tako će naprimjer naknada nezaposlenim majkama porasti sa 180 KM na 189 KM mjesečno, izuzetna novčana pomoć sa 240 na 252 KM, stalna novčana pomoć će porasti sa 120 na 126 KM, itd. Na ovako male iznose to je presitno i naš potez će imati smisla samo ako nastavimo u ovom smjeru dugoročno i ako je ovo prvi korak na dugom putu. Žalimo što vlade u međuvremenu nisu našle za shodno da prave male korake i izdvajaju novac za uvećanje socijalnih naknada i cenzusa za ostvarenje prava, da su te naknade redovno rasle po nekoliko procenata danas bismo imali znatno drugačije stanje”, ističe ministar Garibija.

Uvećanjem osnovice sa 600 na 630 KM dolazi do blagog povećanja naknada poput stalne novčane pomoći, novčane naknade za njegu i pomoć od druge osobe, jednokratne novčane pomoći, izuzetne novčane pomoći, osposobljavanja za život i rad, jednokratne novčane pomoći za opremu bebe, novčane pomoći ženi majci koja nije u radnom odnosu, pomoći u prehrani djeteta i dodatnoj prehrani za majke, itd. Sva ova prava su mirovala u protekloj deceniji, a za ovo uvećanje Ministarstvo je osiguralo dodatna sredstva od oko milion KM.

“Povećanje osnovice je, također, veoma bitno s aspekta povećanja broja korisnika jer se za dobar dio davanja ova osnovica koristi za izračun cenzusa da li osobe imaju pravo na neko davanje ili ne. Samim tim povećanje osnovice znači da će se donekle povećati i broj ljudi koji mogu ostvariti neko pravo. Tako je, naprimjer, pravo na dječiji doplatak ranije mogla ostvariti četveročlana porodica čija primanja ne prelaze 480 KM, a s novom osnovicom ta se granica podigla na 504 KM. Mi sada, nažalost, nemamo alat kojim bismo mogli procijeniti koliko je to građana te ćemo aktivno pratiti razvoj situacije i u skladu s pristiglim zahtjevima i povećanjem broja korisnika planirati buduća povećanja osnovice”, pojašnjava ministar Garibija.


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Vlada u Sarajevu povećala socijalne naknade, prvi put nakon 11 godina


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.