Vlada RS ostvarila uspjeh usvajanjem protokola u Briselu

0
12

fb3

Sarajevo – Važno je da je postignut dogovor ministarskog sastanka u okviru strukturalnog dijaloga između BiH i EU i značajan napredak je da će se u narednim aktivnostima, u skladu sa nacrtom zakona o sudovima BiH koje je predstavilo Ministarstvo pravde Republike Srpske, raditi na izdradi nacrta ovog zakona kao i izmjenama Zakona o tužilaštvu, Krivičnog zakona BiH i Zakona o krivičnom postupku BiH, poručio je u razgovoru za Vijesti.ba Lazar Prodanović, zastupnik SNSD u Parlamentu BiH.

VIJESTI.BA: Gospodine Prodanoviću, zastupnici SNSD podržali su Prijedlog izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. Šta nam donosi ova korekcija Zakona? Hoće li dati očekivane rezultate u pogledu ušteda?

PRODANOVIĆ: Podržali smo navedeni zakon, koji je predložio i Savjet ministara, kao i zakon koji je predložio poslanik Damir Arnaut. Prvim se stvara pretpostavka ujednačenog modela naknade za prevoz zaposlenih, čime će se ostvariti značajne uštede, a drugi zakon ukida pravo na naknadu za rad u upravnim i nadzornim odborima i drugim radnim tijelima i komisijama, ne samo izabranih i imenovanih, nego i zaposlenih u institucijama BiH, za šta je u prethodnom periodu trošeno puno budžetskih sredstava, najčešće neopravdano. Tako se dešavalo da mnogi izabrani, imenovani i zaposleni ostvaruju primanja čak i do nivoa redovnih plata. Smatram da se na ovaj način stvaraju pretpostavke ušteda u budžetu institucija BiH. Savjet ministara konačno treba da predloži mnogo obimnije izmjene o platama i naknada u institucijama BiH, čime bi se uveo red i pravičnost u trošenju budžetskih sredstava i smanjili značajni izdaci, a iznos ovih ušteda mogle bi se izvršiti preraspodjele istih na niže nivoe vlasti, prije svega u socijalne i razvojne svrhe.

VIJESTI.BA: Svi nivoi vlasti u BiH bi trebalo da do 27. septembra dostave Parlamentu BiH rokove za završetak akcionih planova za provođenje Reformske agende. Postoji li garancija da će svi nivoi vlasti pokazati odgovornost? Ukoliko to ne bude slučaj, šta možemo očekivati?

PRODANOVIĆ: Neopodno je prije svega da Akcioni plan Reformske agende iz svoje nadležnosti u Paralmentarnu skupštinu dostavi Savjet ministara, čime će pokazati odgovornost i opredjeljenost za provođenje Reformske agende kako bi se stvorile pretpostavke za poboljšanje ekonomskog i socijalnog statusa građana u BiH, kako bi javnost i Parlament bili u prilici da prate odgovornost izvršnih organa vlasti. Isti ovaj principi odnosi se i na Akcioni plan Reformske agende entitetskih vlada, poštujući ustavnu strukturu zemlje i odgovornost SM i vlada prema parlamentima i građanima u entitetima.

VIJESTI.BA: Kao član Ustavno-pravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta BiH, niste podržali izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Pojasnite nam Vaš stav. 

PRODANOVIĆ: Radi se o jasnom opredjeljenju SNSD-a da VSTS snosi odgovornost za katastrofalno stanje u funkcionisanju pravosuđa kao ključnog stuba demokratske vlasti. Ne samo da ovaj izvještaj nismo podržali u komisiji, već isti nije ni prostom većinom usvojen ni u Predstavničkom domu. To pokazuje na neophodnost reforme pravosuđa na svim nivioma vlasti u BiH, na propuste koje je ovaj Savjet učino u izborima sudija i tužilaca, kako bi pokazali jasnu poruku da će primjenjivati zakone i osigurati funkcionisanje pravne države. Ovo je institucija koja je potrošila velika budžetska sredstva, a čiji su rezultati nezadovoljavajući. Treba napomenuti da izvještaj i o radu Tužilaštva takođe nije dobio podršku u Predstavničkom domu, što odslikava ukupno stanje u pravosudnim institucijama BiH.

VIJESTI.BA: Protokol iz Brisela koji su potpisali entitetski i državni ministri pravde naišao je na brojna osporavanja. Kako Vi ocjenjujete postignuti dogovr?

PRODANOVIĆ: Važno je da je postignut dogovor ministarskog sastanka u okviru strukturalnog dijaloga između BiH i EU i značajan napredak je da će se u narednim aktivnostima, u skladu sa nacrtom zakona o sudovima BiH koje je predstavilo Ministarstvo  pravde Republike Srpske,  raditi na izdradi nacrta ovog zakona kao i izmjenama Zakona o tužilaštvu, Krivičnog zakona BiH i Zakona o krivičnom postupku BiH. Svi ovi zakoni, kada budu predstavljeni, proćiće parlametarnu proceduru u kojoj će biti prilike da se o njoj izjašnjavamo u skladu sa Ustavom i poslovnicima domova.

Važan je i dogovor o reformi VSTS BiH, koji podrazumijeva razdvajnje sudskog i tužilačkog savjeta kao i to da će, u procesu imenovanja sudija, odlučivati podsavjet sudija, odnosno podsavjet tužilaca odvojeno u skladu sa nadležnostima, a ne kako je do sada bio slučaj kada su u ovim imenovanjima učestvovali članovi VSTS iz reda advokata, što je nesumnjivo predstavljalo sukob interesa. Od posebnog je značaja Strategija za procesuiranje predmeta ratnih zločina, gdje je do sad za ova krivična djela osuđen vrlo malih broj onih koji su počinili zločine prema pripadnicima srpskog naroda.

Negative reakcije na ovoj protokol prisutne su i od nekih političkih partija u vlasti na nivou BiH, opozicije iz RS, kao i nekih važnih ličnosti sa nivoa pravosuđa BIH,  što nas uvjereva da je Vlada RS ostvarila značajan uspjeh u usvajanju ovog protokola.

VIJESTI.BA: Jesu li opravdane tvrdnje da je RS gubitnik nakon Brisela jer gubi nadležnosti, a BiH dobija još jedan sud?

PRODANOVIĆ: Republika Srpska ne može biti gubitnik ni u kom slučaju nakon ovog sastanka, jer smo potpuno opredjeljeni da  poštujemo Ustav, kao i izvornu nadležnost RS i o svakom zakonu, koji se bude donosio u Parlamentarnoj skupštini u skladu sa Ustavom BiH i poslovnicima, koristićemo ove mogućnosti. Potrebno je napomenuti takođe, da kada je u pitanju nadležnost Suda i Tužlaštva BiH, da ovi principi isključuju mogućnost mješanja ovih institucija u rad pravosudnih institucija Republike Srpske,  a da je u Sudu BiH potrebno, u skladu sa zakonom, razdvojiti da u donošenju drugostepenih odluka po žalbi na prvostepene, ne učestvuju osobe iz prvostepenog postupka.

Razgovarala: Nevena Šarenac

(Vijesti.ba)

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Vlada RS ostvarila uspjeh usvajanjem protokola u Briselu


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.