Vlada garantovala za kredit Opštine Bijelo Polje

0
4

Vlada garantovala za kredit Opštine Bijelo Polje

Bijelo Polje – Vlada je ove sedmice odobrila izdavanje državne garancije na kreditno zaduženje Opštine Bijelo Polje u iznosu od 2,5 miliona eura.

U Predlogu za izdavanje državne garancije na kreditno zaduženje Opštine Bijelo Polje, koji je Vlada usvojila u četvrtak, navodi se da je ta lokalna samouprava obavijestila Ministarstvo finansija da je NLB Montenegrobanka dostavila najbolju ponudu za obezbjeđenje kredita neophodnog za realizacije sanacionog plana.

Ugovorom o kreditu predviđeno je da banka odobri Opštini Bijelo Polje kredit od 2,5 miliona eura sa rokom otplate od deset godina i kamatnom stopom od 4,5 odsto na godišnjem nivou, gdje bi mjesečni anuitet iznosio 25,9 hiljada eura. 

Ugovorom o kreditu predviđeno je da Vlada, kao oblik obezbjeđenja kreditnog aranžmana, izda garanciju. Na taj način Vlada garantuje banci da će, na njen prvi pisani poziv i bez bilo kakvog prigovora, platiti sve obaveze predviđene ugovorom o kreditu, ukoliko to ne uradi Opština Bijelo Polje.

NLB Montenegrobanka se, u skladu sa ugovorom, obavezala da sva obavještenja o dospijeću obaveza, osim Opštini Bijelo Polje, dostavi i Ministarstvu finansija. Banka ima obavezu i da, ukoliko Opština Bijelo Polje ne obavi plaćanje dospjelih obaveza u predviđenom roku, o tome obavijesti Ministarstvo prije aktiviranja sredstava obezbjeđenja, u roku od 48 sati od dana kašnjenja.

U dokumentu se navodi da je Opština Bijelo Polje u septembru od Ministarstva finansija tražila saglasnost za kreditno zaduženje u ukupnom iznosu od 13,97 miliona eura, koji bi se, u skladu sa sanacionim planom, iskoristio za refinansiranje postojećih kreditnih zaduženja kod komercijalnih banaka. Preostali iznos bio bi iskorišćen za rješavanje pitanja racionalizacije broja zaposlenih u organima i službama lokalne uprave i javnim ustanovama, firmama i preduzećima čiji je osnivač Opština.

Vlada je početkom oktobra usvojila Informaciju o dugoročnom zaduživanju Opštine Bijelo Polje u cilju sprovođenja aktivnosti na realizaciji sanacionog plana za prevazilaženje finansijskih teškoća, u iznosu od 13,97 miliona eura.

Ministarstvo finansija je od Komisije za kontrolu državne pomoći tražilo mišljenje za izdavanje garancije opštinama za kreditni aranžman koji bi omogućio izmirenje obaveza i neizmirenih dugova, refinansiranje postojećih kreditnih obaveza i racionalizaciju uprave.

Komisija je, prilikom ocjene dostavljenog zahtjeva, utvrdila da opštine nijesu ekonomski subjekti, odnosno da se ne bave ekonomskom djelatnošću i da samim tim ne utiču na konkurenciju na tržištu.

Predstavnici Komisije su podsjetili da je državna pomoć definisana kao mjera kojom se daje prednost isključivo preduzećima, odnosno proizvodnji određene robe ili pružanju usluga, dok se u predmetnoj transakciji ne govori o privrednim aktivnostima.

Oni su objasnili da izdavanje garancije opštinama za kreditni aranžman koji bi omogućio izmirenje obaveza i dugova, odnosno racionalizaciju uprave, ne predstavlja državnu pomoć u smislu Zakona o kontroli državne pomoći.

Skupština je, u cilju prevazilaženja finansijskih teškoća i konsolidacije lokalnih samouprava, usvojila izmjene i dopune Zakona o budžetu za ovu godinu kojim je omogućeno Vladi da izda garancije opštinama za kreditne aranžmane koji bi im omogućili izmirenje obaveza i neizmirenih dugova, refinansiranje postojećih kreditnih obaveza i racionalizaciju uprave.

Opština Bijelo Polje je prethodno pripremila sanacioni plan za prevazilaženje finansijskih teškoća, za čiju realizaciju je potrebno kreditno zaduženje od 13,97 miliona eura, uz davanje državne garancije.

Opština je za obezbjeđenje kreditnih sredstava od 13,97 miliona eura do sada postigla dogovor sa komercijalnim bankama za zaduženja u ukupnom iznosu od 11,94 miliona eura, za koje je Vlada prihvatila predloge za izdavanje garancija.

Opština je obavijestila Ministarstvo i da joj Crnogorska komercijalna banka, usljed smanjenja plasmana u javnom sektoru, naknadno postignutim dogovorom između ugovornih strana stavlja na raspolaganje kredit od 2,5 miliona eura sa kamatnom stopom od 4,3 odsto.

Vlada je 10. decembra usvojila i predloge za izdavanje državnih garancija na kreditno zaduženje opština Ulcinj, Rožaje i Danilovgrad, u ukupnom iznosu od 10,25 miliona eura.

(Vijesti)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.