Vlada Crne Gore poručila: Tragati za posmrtnim ostacima otetih u Štrpcima

0
15

Slikovni rezultat za Vlada Crne Gore

Povodom sastanka sa predstavnicima rodbine otetih i stradalih crnogorskih građana u Štrpcima saopštenjem za javnost se oglasio Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore. Dostavljeno saopštenje Espona integralno prenosi.

Premijer Duško Marković je na današnjoj sjednici upoznao Vladu o nedavno održanom sastanku predstavnicima rodbine otetih i stradalih crnogorskih građana iz voza 671 kod mjesta Štrpci, dana 27.02.1993 godine.

Predsjednik Marković je na sastanku obećao predstavnicima rodbine da će Vlada u djelu svojih nadležnosti raditi na svim otvorenim pitanjima.

Vlada je danas zadužila Ministarstvo vanjskih poslova da diplomatskim putem inicira preduzimanje konkretnih aktivnosti u cilju traganja i pronalaženja posmrtnih ostataka crnogorskih građana – žrtava stradalih kod mjesta Štrpci.

Komisija za nestala lica zadužena je da, u roku od 15 dana, informiše Vladu o aktivnostima koje je preduzimala u dosadašnjem periodu vezanih za slučaj Štrpci.

Takođe, Ministarstvo vanjskih poslova zaduženo je da se posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava uključi u proces praćenja sudskih postupaka koji se vode pred nadležnim organima Srbije i Bosne i Hercegovine da iskaže zainteresovanost da članovima porodica žrtava bude omogućeno da prate sudske procese i da o tome redovno informiše Kabinet predsjednika Vlade.

Zaduženo je i Ministarstvo pravde, da u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom finansija, razmotri mogućnost donošenja propisa kojim će se urediti prava civilnih žrtava čija su ljudska prava povrijeđena u oružanim sukobima i u vezi sa oružanim sukobima u periodu 1991-2001. godina, sa procjenom finansijskog uticaja tog propisa, u roku od 90 dana.

Vlada je danas zadužila i Generalni sekretarijat Vlade da, u saradnji sa generalnim sekretarom Skupštine Crne Gore, pribavi informaciju o realizaciji Odluke Skupštine Republike Crne Gore broj 02-2552/10 od 19.10.1993. godine, u vezi sa formiranjem Istraživačko-dokumentacionog centra, koji bi se detaljnije bavio prikupljanjem svih relevantnih činjenica u vezi sa ovim slučajem.

Članovi Vlade su pozdravili inicijativu i aktivnosti premijera Markovića na ovom važnom pitanju ocjenjujući da je pokazao ljudski i odgovoran politički odnos koji je za svako poštovanje i pohvalu, zaključuje se u saopštenju Kabineta predsjednika Vlade.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.