Vjerovali ili ne, ali ovo nisu meandri Uvca kod Sjenice

0
218

CFGFTZ

Dugo skrivani dragulj nedaleko od Pljevalja sve više privlači pažnju turista.

Predivan pogled i očuvana priroda dočekuju posjetioce Gačevića doline i vidikovca sa kojeg se pruža pogled na meandre Ćehotine, uklesane u stijene okolnih brda.

Impresivan prizor nikoga ne ostavlja ravnodušnim i ostaje u sjećanju svih koji posjete mjesto dugo skrivano od očiju javnosti.

Za njega su znali samo mještani okolnih sela i ribolovci koji su dugo ljepotu samo za sebe čuvali.

Skriveni i raskošni predio Opštine Pljevlja “otrkrili” su aktivisti Nevladine organizacije “Da zaživi selo”, koji su, u partnerstvu sa Turističkom organizacijom Pljevlja, prošle godine promovisali i uredili vidikovac u selu Mataruge, 20 kilometara od grada, na putnom pravcu Pljevlja-Vrulja.

Pored skretanja sa magistralnog puta postavljena je info-tabla, od koje se dalje može ići automobilom još kilometar makadamskim putem. Nakon toga, još pedesetak metara pješke.

Na samom vidikovcu je postavljen hladnik sa stolom i klupama, kao i zaštitna ograda za bezbjedniji boravak posjetilaca. Sa vidikovca se pruža predivan pogled na meandre (krivudavi tok rijeke), koje je Ćehotina godinama urezivala kroz stjenovite predjele.

Vidikovac Uređen vidikovac 

Podsjećaju na meandre rijeke Uvac u Srbiji koji su svjetski poznata atrakcijja.

Na samoj litici nalazi se krivi bor koji pogled čini ljepšim i potpunijim.

Za godinu, vidikovac je postao jedan od glavnih prirodnih turističkih ponuda grada.

Direktor NVO “Da zaživi selo” Vaso Knežević kaže da su meandri za godinu postali vrlo popularni.

“Svakodnevno ovo mjesto posjeti velik broj domaćih izletnika i stranih turista koji dolaze organizovano ili samostalno, a neki od njih čak i kampuju u blizini vidikovca. Mještani sela na početku su bili skeptični i nepovjerljivi, ali vremenom su uvidjeli da žive upravo pored velike turističke atrakcije i da sam dolazak turista na to mjesto mogu i da iskoriste i oni sami. Već su počeli da razmišljaju o smještaju za turiste, da se registruju na Booking, neki od njih čak su napravili ponude za hranu (pitu i kiselo mlijeko), neki razmišljaju o ziplajnu, neki o povezivanju vidikovca sa jezerom… Suština je da su mještani uvidjeli benefite toga mjesta i da je kod njih pokrenut preduzetnički duh, da razmišljaju kako još više da valorizuju svoj kraj u turističke svrhe, o čemu na samom početku nije bilo ni pomena”.

Knežević je prije samog uređenja i valorizacije vidikovca, na Konkursu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja pod nazivom “Sva čuda Crne Gore”, dobio nagradu za idejni projekat “Uređenje i valorizacija vidikovca iznad Otilovićkog jezera”.

U međuvremenu, urađen je i prilazni makadamski put, sa velikim parkingom.

Pradstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Nacionalne turističke organizacije posjetile su vidikovac i odlučili da ga uvrste u projekat “Sva čuda Crne Gore”.

Knežević kaže da vidikovac treba povezati sa ribarskom stazom na Otilovićkom jezeru, u dužini od oko 500 metara, u cilju obogaćivanja turističke ponude.

“U saradnji sa TO Pljevlja ili Sportsko-ribolovnim klubom ‘Lipljen’ nabaviti turistički brodić, koji bi obilazio Otilovićko jezero koje je vrlo atraktivno i sa zanimljivim sadržajem: manastir Dubočica, vidikovac ‘Meandri Ćehotine’, ribarska staza, ribarska kućica, pećine. Početna stanica brodića bi mogla biti na brani Otilovići. Vidikovac se nalazi u zaseoku Gačevića dolina, u kojem postoji nekoliko očuvanih primjeraka stare seoske tradicionalne arhitekture. Atraktivnost samog sela bi upotpunila rekonstrukcija tih objekata i osposobljavanje za prijem gostiju, za šta su neki od mještana sela zainteresovani, ali uz određenu pomoć TO Pljevlja i donacija“.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.