12. Septembar 2011

Sandžak PRESS – Krajem prošle školske godine  Ministarstvo nauke i obrazovanja Sarajevskog Kantona je udarom na status školskog predmeta vjeronauka izazvalo haotično stanje u Bosni i Hercegovini. Sagledavanjem nastale (nepotrebno izazvane) problematične situacije iz svih ugova,  pronađeno je kompromisno rješenje za učenike koji ne pohađaju vjeronauku – uvođenjem alternativnog predmeta.

I kad su svi građani pomislili da je problemima ove vrste kraj ministar Suljagić se ponovo dosjetio nekih ,,novih diskriminacija” i odlučio da napravi konfuziju među nastavnicima i roditeljima,  stvarajući nove probleme otvaranjem mogućnosti koja dosad nikako nije bila spominjana, pri tom se pozivajući na zakon koji još ne postoji. Zanemarujući mišljenja stručne službe nadležnog Ministarstva i Prosvjetno – pegagoškog zavoda, u svom stilu, ministar izjavljuje: ,,…A ovo što ja kažem, to će stajati u zakonu!”  te se poziva na zakon koji još nije donesen! Osim Rijaseta Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini na ovo je reagirao i Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije.  Pročelnik Katehetskog ureda monsinjor Petar Jukić je rekao da je odluka na sjednici Vlade bila jasna – da učenici moraju ići na jedan od ova dva predmeta: vjeronauka ili alternativni predmet.

Ovaj neodgovorni potez najbolje je jučer u svome komentaru opisala gospođa Almasa Hadžić u kome kaze: ‎”Kako to da se u Tuzlanskom kantonu već punih 16 godina učenici nesmetano mogu opredjeljivati između vjeronauke i religijske kulture i da ti predmeti imaju ravnopravan tretman, a da nikada nikome nije palo na pamet da vjeronauku promovira kao problem? Pa, lahko! U TK su ovo pitanje rješavali skupa roditelji, vlast i vjerske institucije, a ne pojedinci!”

S druge strane, nametanje političke volje je i u Repulici Srbiji ugrozilo rad vjeroučitelja islamske vjeronauke i to od strane Ministarstva vjera i dijaspore i Ministarstva nauke i prosvjete Republike Srbije. Veliki broj vjeroučitelja islamske vjeronauke je nezakonito isključen iz procesa nastave. Tim povodom je i predsjednik Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća sazvao hitno zasijedanje Svebošnjačkog Sabora Sandzaka.

Kako smo saznali od predsjednika Udruzenja vjeroucitelja Tuzlanskog Kantona Alema Dedica, ovo udruzenje u potpunosti podrzava nastavnike iz Udruženja nastavnika islamske vjeronauke u Novom Pazaru koje ima predstavnike svih medzlisa Sandzackog, Preshevskog, Beogradskog i Novosadskog  muftijstva    u borbi za prava vjeroučitelja i osuđuje nezakonito isključenje vjeroučitelja islamske vjeronauke iz odgojno – obrazovnog procesa.

Izvor: Mersada Nuruddina Agović

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles