Više od tri hiljade naslova na bosanskom

0
5

Kosovo – U sklopu doma kulture “Xhemajli Berisha“ u Prizrenu nalaze se i prostorije najstarije gradske biblioteke na Kosovu koja je obnovljena decembra mjeseca 1944. godine. Trenutno u ovoj biblioteci možemo naći knjige raznih žanrova u književnosti, od historijaskih do svjetski čuvenih savremenih pisaca beletristike.

Ddirektorica Sahadeta Sadikaj-Kukaj vodi ovu biblioteku od 2003. godine.

“Ovo je vrlo popularna i veoma poznata biblioteka u Prizrenu i regionu. Spada među najstarije biblioteke na prostorima Balkana gdje se pominju izvori iz 1513. godine (Evlija Čelebija). Ovdje možete naći sve vrste popularnih žanrova u književnosti – beletristiku, stručnu literaturu, školsku lektiru, kriminalistiku, historijske knjige i razne vrste literature, među kojima i vaš mjesečni list Alem i to oni stariji brojevi. Imamo oko 47 hiljada čitalaca godišnje, što iz Prizrena, što iz okolnih mjesta“, ističe gospođa Kukaj.

U ovoj savremenoj biblioteci postoji sala za ljubitelje interneta, sala za čitanje kao i sala za učenje engleskog jezika i historije SAD, tzv. “American corner“ gdje svaku stručnu pomoć i donaciju knjiga pomaže Američka ambasada u Prištini.

Na godišnjem nivou u biblioteku se učlani od 4500 do 5000 čitalaca.

“Ovdje pored knjiga na albanskom jeziku imamo knjige i  na bosanskom, turskom i engleskom jeziku. Imamo mnogo donatora koji pomažu biblioteku no treba istaći OSCE, Američku ambasadu u Prištini, Soros, njemački Kfor i mnogi drugi. Mi opskrbljujemo i biblioteke u našoj regiji – u Dragašu, Suvoj Reci, Mališevu i Mamuši te pomažemo i manje biblioteke u mjestima Zjum i Đonaj. Imamo izvanrednu saradnju sa gradskim bibliotekama na cijelom Kosovu kao i u regionu. Pomenuću regionalnu saradnju sa bibliotekama u Albaniji i Makedoniji.

Prema podacima iz 2010. godine biblioteka ima 3.122 naslova  na bosanskom jeziku, a prošle godine se upisalo 477 članova na bosanskom jeziku, gdje je ukupno pročitano 4435 knjiga.

“Što se tiče Župe mi smo vrlo aktivni tamo jer svakog petka naši radnici obilaze taj region u jednom info-busu  (kombi sa knjigama koji obilazi sva sela u Župi), gdje pretežno učenici uzimaju knjige na čitanje, a vraćaju ih sljedećeg petka. Znači da i tim putem pomažemo mještane Župe i mogu reći da je broj čitalaca veoma veliki“.

Biblioteka poseduje veliki broj knjiga, od dječjih i školskih knjiga do beletristike. 2006. godine potpisan je sporazum sa Američkom  ambasadom u Prištini koja pomaže u donaciji knjiga, kompjutera te brošura gdje članovi biblioteke uče engleski jezik i upoznaju se sa historijom ove države.

“U našoj biblioteci ima više sektora, počevši od  obrade i katalogizacije, pa onda sektor za internet i mlade, sektor za edukaciju i razvoj kao i sektor za učenje engleskog jezika gdje imamo volontere koji drže lekcije u tom ‘američkom corne. ru’, istakla je direktorica Kukaj.

Izvor: Info-ks.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.