Vijek postojanja gimnazije

0
33

svecanost_Gimnazija_015Berane – Svečanom akademijom koja je upriličena u dvorištiu Gimnazije “Panto Mališić” obilježeno je sto godina postojanja ove obrazovne institucije.

Na Svečanoj akademiji predsjednik opštine Berane, Vuka Golubović, kazao je da je beranska gimnazija bila i ostala znak prepoznavanja, i koja je svojim učenicima otvarala vrata svih fakulteta na prostorima bivše Jugoslavije.

Povodom jubileja Gimnazije, govorili su i direktor ove obrazovne ustanove Sreten Lutovac i predstavnik Ministarstva prosvjete Sveto Bakić.

Gimnazija “Panto Mališić” nosilac je priznanja , državne nagrade “Oktoih” iz 1981. i opštinske nagrade “21.jul” iz 1978. godine.

Govor predsjednila opštine Berane, Vuke Golubovića

Poštovani učesnici Svečane akademije,

Dame i gospodo,

U godini velikih jubileja osam vjekova Đurđevih Stupova i dva vijeka od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, slavljenički i ponosno se pridružuje i naša beranska gimnazija sa vijekom postojanja.

Sto godina njenoga trajanja je dokaz i potvrda da se u beranskom kraju poklanja velika pažnja obrazovanju u kontinuitetu.

Ovaj jubilej je i prilika da se prisjetimo dana kada je počinjala sa radom ova škola, ali i ljudi koji su prepoznali važnost školstva u društvu i imali viziju razvoja u tom pravcu.

Zbog toga i naša zahvalnost i puno poštovanje prema svim tim ljudima, upraviteljima i profesorima ove ustanove.

Poštovani prijatelji,

Beranska gimnazija je bila i ostala znak prepoznavanja Berana i Beranaca koji su odlazili  u druge sredine.

Otvarala je ona pruženim znanjem svakoj svojoj generaciji vrata fakuteta širom bivše Jugoslavije. A njeni đaci su ponosno čuvali i uzdizali njen ugled.

U biografijama mnogih naših velikana pisane riječi, slikara, muzičara, naučnika … sa ponosom stoji da su bili učenici beranske gimnazije. Kroz klupe ove škole prošli su i Zogović  i Lalić, Đilas i Risto Ratković, Miodrag Bulatović i Aleksandar Prijić i na stotine akademika po kojima se prepoznaje naša kultura, umjetnost i nauka.

Iznjedrila je ova škola značajan broj onih koji su u velikoj mjeri učestvovali u razvoju našega društva. Značaj ove naše slavljenice nije vezan samo za naš grad nego za cijeli region.

Osmišljavala je ona i kreirala školsvo u ovom kraju i regionu i šire, te su zahvaljujući njoj u mnogim gradovima danas samostalne gimnazije. Gimnazija je ovdje uvijek bila prestiž, a stečeno znanje veliki kapital.

Uvaženi prijatelji,

Ako je prije sto godina započeto gimnazijsko obrazovanje u ovom kraju, nekako je i prirodno bilo da ova sredina postane i univerzitetska. To se ostvarilo. Beranska gimnazija je i na tom polju odigrala važnu ulogu, te danas u našem gradu imamo i pet visokoškolskih programa.

Poštovani skupe,

Koristim priliku da u ime opštine i svoje lično slavljenicima uputim čestitke znajući da će luča obrazovanja naše gimnazije nastaviti svoje vjekovanje na ponos Berana i Crne Gore! Neka nam je srećan ovaj veliki jubilej!

(berane.me)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.