Vijećnica se vraća Sarajlijama, Bošnjacima, svijetu

1
10

vijecnica-se-vraca-sarajlijama-bosancima-i-hercegovcima-svijetuBiH – Danas u 17:30 sati, je bio upriličen zvanični prijem za preko tri stotine zvanica u holu obnovljene Vijećnice – jednog od najupečatljivijih simbola grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Gradska vijećnica se ponovo vraća Sarajlijama, Bosancima i Hercegovcima, kao i uopće svim Bošnjacima, svijetu na 9. maj – Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom.

Sa njenom izgradnjom se počelo davne 1892. godine, po nalogu samog cara, a arhitektonsko riješenje je povjereno Karlu Paržiku, koji ga je predao u ruke kolegi Alexandru Witteku, zbog nezadovoljstva tadašnjih vlasti. Izgrađena je u jedinstvenom pseudo-maurskom stilu, zbog čega je njen arhitekta dva puta posjetio Kairo, kako bi upio tamošnje arhitektonske motive. Objekat je svečano otvoren 20. aprila 1896. godine i zvanično predat gradskoj upravi.
Vijećnica je najveći i najreprezentativniji objekat iz perioda vladavine austrougarske carevine. Od agresorske granate iz okoline Sarajeva, 25. na 26. avgust 1992. godine, zapaljena je “sarajevska ljepotica”, a uništeno više od 90% knjižnog fonda u njoj. U plamenu je nestalo oko dva miliona knjiga, članaka i časopisa. Građani Sarajeva i vatrogasci su zalažući vlastite živote pokušavali da spase što se spasiti moglo.
Vlada Republike Austrije je 1996. godine donirala inicijalna sredstva za početne radove na obnovi Vijećnice. Dodatna sredstva, tri godine kasnije, osigurala je Evropska komisija. Potom su počeli opsežni građevinski, ali i projektantski i umjetnički radovi.
Nakon završetka prijema, koncertom filmske muzike Sarajevske filharmonije s početkom u 19.00 sati na otvorenoj sceni preko puta ove prelijepe građevine, biće upriličen dvosatni muzičko-scenski spektakl povodom svečanog otvorenja Vijećnice, prema scenariju mlade režiserke Mirele Trepanić. Učestvovat će 200 mladih kreativaca i priznati sarajevski i bh. umjetnici.
Grad Sarajevo poziva građane i goste grada da prisustvuju ceremoniji otvorenja Vijećnice koja će početi u 19.00 sati na otvorenoj sceni preko puta ove prelijepe građevine. USAID i BH Telecom osigurali besplatan bezični internet, tako da će svi koji večeras dođu na otvaranje moći učestvovati u programu, jer će biti u mogućnosti podijeliti fotografije prelijepe Vijećnice i videa sa otvaranja.
Već od danas, na službenoj stranici Grada Sarajeva, www.sarajevo.ba, svi zainteresirani imaju mogućnost da pogledaju virtuelni prikaz unutrašnjosti Vijećnice i uživaju u prelijepom enterijeru ovog nacionalnog spomenika.
Program svečanog otvorenja Vijećnice završava se 3D video mappingom u trajanju od deset minuta, za koji je zaslužna mlada bh. ekipa Knapp studija. Kroz ovaj video art bit će prikazana historija Vijećnice, koja je naraskidivo isprepletena sa novijom historijom Sarajeva.
(trtbosanski)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.