Vijeće Evrope upozorilo BiH: Uklonite križeve, šahovnice, četiri “S” i druge etničke i religijske simbole iz škola

0
14

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) pri Vijeću Evrope objavit će danas treći izvještaj o Bosni i Hercegovini u kome se analiziraju najnovija dešavanja i neriješena pitanja poput segregacije u obrazovanju i neprovođenja presuda Suda za ljudska prava, ali se i nude preporuke za vlasti.

U izvještaju se analiziraju trenutna ključna pitanja i iznose konkretne preporuke vlastima u Bosni i Hercegovini, pri čemu je naglasak stavljen na segregaciju u obrazovnom sistemu, etničke podjele u cijelom društvu, zločine iz mržnje, govor mržnje te nereagiranje vlasti koje bi trebale rješavati te probleme.

Ova komisija Vijeća Evrope ipak pozdravlja činjenicu da danas politički predstavnici odmah poslije napada na povratnike osuđuju takve incidente.

Pozitivnim smatra novu strategiju provedbe Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma koja se fokusira na pomoć izgradnji kuća i infrastrukture kao i na zapošljavanje povratnika.

U izvještaju se konstatira i da vlasti organiziraju obuke za sudije, tužioce i policijske službenike o borbi protiv međuetničke diskriminacije kao zločina počinjenih iz mržnje koji se i dalje događaju u BiH.

Navode se i mjere kojima se pokušavaju riješiti problemi diskriminacije na etničkoj osnovi u oblasti penzijskog osiguranja kao i izdavanja dokumenata pripadnicima romske manjine i podrške obrazovanju romske djece.

Međutim, Komisija za borbu protiv rasizma i netolerancije Vijeća Evrope naglašava da i dalje nema dovoljno političke volje da se izgradi inkluzivno, odnosno uključivo društvo u BiH.

– Uprkos preporukama iznesenim u ranijim izvještajima, i dalje imamo etnički podijeljen obrazovni sistem, a političke elite iz sve tri glavne etničke skupine ne pokazuju volju da integriraju škole u BiH – ističe se u izvještaju.

Christian Ahlund, predsjedavajući Komisije, naglasio je da je jedna od najvažnijih zadaća BiH ukidanje svakog oblika etničke segregacije u školama.

– To je ključno za izgradnju inkluzivnog društva kako bi se spriječila etnička podjela i mržnja među budućim generacijama – naglasio je Ahlund.

Vijeće Evrope ističe kako su međuetničke napetosti u zemlji i dalje opasno snažne, uključujući i u medijima. Karakterizira ih, kako se navodi, često korištenje govora mržnje dok gotovo ne postoji reakcija vlasti.

Dalje se podsjeća da i dalje nije napravljen nikakav napredak prema izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”.

– Ustav BiH nastavlja uvjetovati određene visoke političke funkcije za etničku pripadnost neke osobe. Nepostojanje želje za ukidanje ovih ograničenja je simptomatično i predstavlja prepreku za prevladavanje etničkih podjela u zemlji – naglašava se u izvještaju Vijeća Evrope.

Dalje se navodi da je Ured ombudsmana i dalje nepopunjen i da je tek oko pola njegovih preporuka do sad implementirano. Učinkovitost te institucije se, upozorava Vijeće Evrope, potencijalno ugrožava i prijedlozima novih zakona koji bi mogli utjecati na njezinu finansijsku nezavisnost.

U izvještaju su iznesene brojne preporuke. Dvije su označene kao ključne.

– Svi oblici diskriminacije u školama se trebaju ukinuti i mora se uspostaviti zajednička jezgra obrazovnih planova i programa te se dalje razvijati. Mora se osigurati okruženje u kojem neće biti diskriminacije. Bilo kakvi simboli koji su etnički ili religijski pristrani trebaju se ukloniti iz svih obrazovnih institucija – naglasili su iz Vijeća Evrope.

Kao druga preporuka navodi se jačanje institucije ombudsmana, poimenice slobodnog procesa donošenja odluka, finansiranja i finansijske nezavisnosti.

Evropska komisija za borbu protiv rasizma i netolerancije sačinila je izvještaj nakon prošlogodišnje posjete BiH. Ovo tijelo Vijeća Evrope sastavljeno je od nezavisnih eksperata koji prate probleme rasizma, ksenofobije, antisemitizma, netolerancije i diskriminacije na bazi rase, nacionalne/etničke pripadnosti, državljanstva, religije ili jezika.

(Faktor)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Vijeće Evrope upozorilo BiH: Uklonite križeve, šahovnice, četiri “S” i druge etničke i religijske simbole iz škola


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.