(VIDEO) Gras, Vodovod i kanalizacija, Toplane, ZOI ‘84… Ko 20 godina žmiri na kriminal?

0
6

Gubitke u komunalnoj privredi koji iznose više od 500 miliona KM Vlada KS-a rješava i rješavat će imenovanjem novih kadrova i sumiranjem nastale štete. S kriminalom koji je gotovo 20 godina prisutan u komunalnim preduzećima, od Grasa, Vodovoda i kanalizacije, Toplana, pa do ZOI ‘84 upoznat će i Tužilaštvo KS-a koje će u narednom periodu, barem kako tvrdi Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine KS-a, imati pune ruke posla. Hoće li od toga kakve koristi imati građani na kojima se obično kola lome i koji plaćaju cehove propalih firmi i direktora, vrijeme će pokazati. Konaković kaže da se više neće dešavati da direktori žive na visokoj nozi i primaju desetine hiljada maraka za (ne)rad, dok komunalna preduzeća grcaju u problemima, propadaju i sistemski se uništavaju.

Iako su najveći gubici oko 150 miliona u KJKP Gras, krenulo se od Turističke zajednice i famozne trafike koju je za 250.000 KM kupio bivši direktor Midhat Hubijar i stiglo do KJKP Rad u kojem je nakon 18 godina otkriveno da pojedini vlasnici hotela, zgrada i drugih nekretnina plaćaju manje račune za smeće od četveročlane porodice. Na tome se, kako ističe Konaković, neće stati i svi će biti temeljito prečešljani.

Lopovi

– Zadatak broj jedan ove vlade je borba protiv korupcije u sistemu javnih preduzeća i svega onoga što je vlasnik Kanton Sarajevo. Najeklatantniji primjer je ovo što se dešava u KJKP Rad u kojem je ta stranačka uprava dugi niz godina imala privilegovane klijente koji su oštetili to preduzeće na godišnjem nivou za više miliona maraka. Ubrzo očekujemo novi menadžment i u KJKP Vodovod i kanalizacija i tamo postoje privilegovani vlasnici koji ne izmiruju svoje obaveze. Evidentno je da je to jedan koruptivni sistem i da su to ljudi bliski strankama i pojedincima. Radi se o velikoj količini novca koju ćemo uzeti od lopova i investirati u projekte, poručuje Konaković.

Ističe da će pristup koji su imali sa KJKP Rad imati i s Toplanama, Vodovodom i kanalizacijom, Sarajevogasom, Parkom, ZOI ‘84 i ostalim preduzećima.

image
KJKP GRAS JE U NAJVEĆOJ DUBIOZI

– U KJKP Vodovod i kanalizacija nastavit ćemo sa isključivanjem i sankcijama prema nelegalnim potrošačima. Zatražit ćemo revizije i finansijske i inspekcijske koje se time bave kako bismo dobili kompletnu sliku. Mi tim preduzećima koja tajkunima ne ispostavljaju račune ili ispostave, ali minimalno, iz budžeta godišnje dajemo milione KM. To će biti akcija u narednim mjesecima i prečešljat ćemo sve do zadnjeg pfeninga. Tužilaštvu smo proslijedili neregularnosti iz KJKP Rad i pratimo šta rade. Moramo jer to je tužilaštvo koje je ranije štitilo nečije stranačke interese. Primjer Grasa je eklatantan. Kantonalno tužilaštvo je bivšem direktoru Ibrahimu Jusufraniću dalo certifikat da nije kriminalac. I pored svih dokaza, od famoznih cijena šarafa, metli pa do goriva nisu uspjeli dokazati kriminal u Grasu. I to najbolje govori o uticaju politike. Novoj tužiteljici želimo uspjeh u radu, jer će imati dosta posla kada sve pregledamo i ustanovimo stanje. Vrijeme je da neko odgovara za kriminal i vršićemo pritisak da tako i bude. Komunalna privreda je u katastrofalnom stanju, ona nije na koljenima, već je pala i ovo što radimo je sječa kadrova i to jednog cijelog sistema. Novi direktori će imati neke nove principe i pobrinut će se da ne bude nepotizma, korupcije, namještenih tendera i brinut će se o građanima, a ne o strankama, naveo je Konaković.

Najveći problem ovoj, ali i prethodnim vladama KS-a je Gras i tu će rekonstrukcija biti najzahtjevnija.

– Uz određene rezove ostala preduzeća će se moći stabilizovati. Toplane i Sarajevogas su dvije stabilne firme, a Vodovod i kanalizacija će s novim menadžmentom stati na noge. Tržnice-pijace su u plusu, kao i KJKP Park. Problem je i ZOI ‘84, čiji je menadžment progutao 20 miliona KM investicija na Bjelašnici. Oni su napravili problem umjesto rješenja i zbog toga kaskamo za Jahorinom. I tu dovodimo nove ljude, izjavio je Konaković.

Zvonko Marić, zastupnik SBB-a u Skupštini KS-a, kaže da je riječ o brutalnoj pljački koja traje dvije decenije.

– Ovo je zapravo organizovani kriminal čiji su pokrovitelji u političkim centrima moći. Godinama se imenuju oni direktori koji mogu samo nešto da ukradu, a ne da rade za radnike i preduzeće. Niko iz čelnih političkih stranaka takve ljude ne bi postavio na čelo svoje privatne firme, ali u državnu, odnosno kantonalnu firmu može, jer zna da neće biti sankcija. Široka je lepeza kriminala, a ozbiljnije optužnice nigdje nema. I to je šizofrena luđačka situacija ne samo u KS-u nego i BiH. Ceh jedino plaćaju građani, naveo je Marić.

Loše politike

Adnan Himzanija, predsjednik Sindikalne podružnice Grasa, tvrdi da je glavni krivac za propast Grasa Vlada KS-a.

– Sve političke opcije, pozicija i opozicija su krivci. Radnici su u situaciji da svima moraju vjerovati. Ko god novi dođe odmah kaže da će početi rješavati problem i to slušamo godinama. Pomaka nema. Vjerujem da će ova vlada nešto raditi, a šta i kako, vidjećemo. Loše politike su dovele do toga da su gubici u Grasu skoro 150 miliona KM, a od toga je 98 miliona za penziono i zdravstveno, naveo je Himzanija.

Da je Vlada ozbiljno krenula u sječu kadrova, već je vidljivo ovih dana. Tako je smijenjen direktor KJKP Toplane Admir Džubur iz SDA, a na njegovu poziciju je kao v. d. imenovan Enver Zornić, kadar SDP-a. KJKP Park također je dobio novo rukovodstvo. Nakon što je prije dva mjeseca s pozicije direktora otišao Alen Ramić iz SBB-a, dva mjeseca je v. d. bio Amar Kečo iz DF-a, a umjesto njega Demokratska fronta je postavila Edina Abdurahmanovića. Nakon nekoliko mandata s funkcije direktora KJKP Rad otišao je i Selim Babić, također kadar SDA. Umjesto njega, za v. d. direktoricu imenovana je Vera Arnautović. S direktorske pozicije Turističke zajednice KS-a otišao je i Midhat Hubijar iz SDA, na čiju je poziciju zasjeo Nermin Muzur iz Naroda i pravde. Azra Muzur neće više biti direktorica u KJKP Vodovod i kanalizacija, kao ni Nevres Alispahić iz KJKP ZOI ‘84, a vrlo vjerovatno s mjesta direktora otići će i Jasmin Terović iz Tržnica-pijaca i Nihada Glamoč iz Sarajevogasa.

oslobodjenje.ba


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

(VIDEO) Gras, Vodovod i kanalizacija, Toplane, ZOI ‘84… Ko 20 godina žmiri na kriminal?


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.