2. Oktobar 2010

Južni Sandžak – Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Rifat Rastoder je kazao da u Crnoj Gori traje iskonstruisana kampanja kojom se Bošnjaci ponovo predstavljaju kao prijetnja za Crnu Goru. Rastoder je upozorio da treba ispitati ko pokušava da predstavi Bošnjake kao narod koji treba pratiti, kao početkom devedesetih.

Zbog toga, kako je kazao, najava direktora Uprave policije Veselina Veljovića da će pratiti zagovornike ideje o autonomiji Sandžaka zaslužuje dodatno pojašnjenje. Rastoder smatra da je Veljovićeva izjava iskorišćena za kampanju protiv Bošnjaka.

„Bošnjaci sa područja dijela Sandžaka koji pripada Crnoj Gori su utemeljavači cjelovitosti i državnosti Crne Gore. Za razliku od mnogih drugih oni su se te ideje politički i ukupno držali tokom čitavog perioda kada se stvarala i branila nezavisna Crna Gora. Nema te policije, vojske ili bilo koga drugog ko će državu braniti od njih, odnosno njenih utemeljivača. Zbog toga bilo kakva i bilo čija javna upozorenja poput onih koji se mogu nazreti iz izjave direktora policije su deplasirana i čak neprimjerena“, kazao je Rastoder „Vijestima“.

Direktor Uprave policije je početkom nedjelje u Rožajama najavio da će pratiti i eventualno sankcionisati sve one koji zagovaraju ideju autonomije Sandžaka. On je na proširenom kolegijumu, kojem su prisustvovali njegovi pomoćnici i načelnici područnih jedinica i ispostava iz svih crnogorskih gradova, upozorio da će intenzivno pratiti takva djelovanja. Najavio je i da će, u saradnji sa drugim nadležnim organima i institucijama preduzeti profesionalne aktivnosti radi utvrđivanja eventualne odgovornosti. Veljovićevu izjavu u Bošnjačkoj stranci, koja je inače u Vladi, nazvali su direktnom prijetnjom i reprizom ponašanja s početka 90-ih.

Veljovićevu izjavu juče je pozdravio predsjednik Otadžbinske srpske stranke (OSS) Aleksandar Stamatović ističući da je Crna Gora nedjeljiva teritorija u kojoj nijesu predviđene autonomne oblasti. Upozoravajući da je policija dvije decenije bila u službi održavanja režima, Samardžić je kazao da bi policajci trebalo da pokažu revnost u očuvanju državnih granica.

Ko to ponovo Bošnjake i Sandžak označava kao opasnu tačku?

Potpredsjednik socijaldemokrata je rekao da ne dovodi u pitanje profesionalnost Uprave policije, upozoravajući da njeni funkcioneri ipak treba da vode računa o javnim porukama. On je istakao da zakon policiji omogućava da prati problematične situacije i grupe, ali da policijski funkcioneri moraju biti do kraja profesionalni.

„Treba se pozabaviti pitanjem ko ponovo pokušava da, čak i klasičnim izvrtanjem suštine nečije političke izjave, Bošnjake i Sandžak ponovo označava kao opasnu tačku i narod kojem je porebna prismotra slična onoj tokom prve polovine devedesetih godina. Nadam se da to više nikome neće uspjeti, ali sve ipak podrazumijeva mnogo više promišljenosti i profesionalnosti za javnu riječ i svaki konktretan drugi potez“, kazao je Rastoder.

Izvor: Bicent.com

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles