Veliko je zlo ne činiti dobro

10
51

 

Elzana Brunčević“I imetak na Allahovom putu žrtvujte, i sami sebe u propast ne dovodite, i dobro činite, Allah, zaista, voli one koji dobra djela čine.” (El-Bekare, 195.)

 

Čovjek u svom životu i radu želi najbolji put da bi ostvario sreću i dobro. Punim angažovanjem i radom na tom putu on se potvrđuje i dokazuje svoju umnu i fizičku sposobnost, te postiže i ostvaruje svoje želje i ciljeve. Kako je i najčasnija dužnost povjerena čovjeku, a to je upravljanje na Zemlji i racionalno korišćenje svih zemaljskih dobara, to mu je i obaveza da ta dobra unapređuje i da drugog pomaže.  

Vjera podstiče i Kur’anom se naređuje da se čine dobra djela. Svako dobro djelo učinjeno iz humanih motiva odgojno i vaspitno djeluje na psihu čovjeka. U takvom radu je prava vrijednost. Takav rad daje optimizam za uspjeh i sreću, a spašava i čuva od sebičnosti i pasivnosti u životu.

„I nastoj da time što ti je Allah dao stekneš onaj svijet, a ne zaboravi na svoj udio na ovom svijetu i čini drugima dobro, kao što je Allah tebi dobro učinio, i ne čini nered po Zemlji, jer Allah ne voli one koji nered čine.“ (El-Kasas, 77.)

Ako se ne ispunjava ovaj kur’anski propis, tada će vladati disharmonija i sebičnost i sve veći razdor među ljudima i može dovesti do težih međuljudskih poremećaja, kako u materijalnom, tako i u moralnom pogledu. Prema tome vjera islam traži da vjernik čini dobro, a naročito drugom, da ne zaboravi udio na ovom svijetu, da to dobro bude rezultat zahvale za ono što ima. „…jer Allah ne voli one koji nered čine.“ – rečeno je u citiranom ajetu, dakle, Allah ne voli one sebične, škrte, pohlepne i pasivne.

Dobra djela su, također,  usko vezana za iman. U Kur’anu se na više mjesta govori o dobrim djelima i istovremeno se spominje iman. Tako, naprimjer, ajet „Oni koji vjeruju i dobra djela čine“ spominje se  57 puta u 36 sura. U ovim ajetima je izvanrendno istaknuto da iman i dobra djela idu paralelno, da se ukrašavaju i dopunjuju međusobno, da se iman dokazuje sa dobrim djelima i da su dobra djela dokaz duševne savršenosti, plemenitosti, zahvalnosti i ljepote ljudskog roda.

„One koji budu vjerovali i dobra djela činili čeka oproštaj i opskrba plemenita.“ (El-Hadždž, 50.)

„Allah obećava da će, one među vama, koji budu vjerovali i dobra djela činili sigurno namjesnicima na Zemlji postaviti.“ (En-Nur, 55.)

„Oni koji čine dobra djela imaće još na ovome svijetu lijepu nagradu, a onaj svijet je, sigurno, još bolji. O kako će boravište onih koji su se Allaha bojali – divno biti.“ (En-Nahl, 30.)

„A one koji vjeruju i dobra djela čine obraduj džennetskim baščama kroz koje će rijeke teći.“ (El-Bekare, 25.)

„A onome ko bude vjerovao i dobra djela činio – nagrada najljepša, i s njim ćemo blago postupiti.” (El-Kehf, 88.)

Gore navedeni ajeti dovoljno pokazuju da su iman i dobra djela osnovna obaveza vjernika. Pomagati druge i brinuti se o njima čini osnovu imana. Povezivanje materijalnog davanja sa vjerovanjem u Allaha osnovni je element islamske socijalne misli i to davanje treba da bude rezultat unutrašnjeg osjećanja društvene odgovornosti i solidarnosti.

 

Autor: Elzana Brunčević


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

10 KOMENTARI

 1. …..a najveće je zlo biti dobar prema ljudožderima i djecoubicama….
  Kako biti dobar prema srpskom snajperisti koji je ubio sedmogodišnjeg Nermina Divovića?

  0

  0
  • Jes, a to sto ti pecinaru krvolocni pokla onoliku srpsku nejac po Podrinju i na Kazinima je cinjenje dobra, jer je to najac srpskih “ljudozdera”…

   0

   0
   • Što li se ućuta, “M”u ?
    Bojiš se Amerove kletve?
    Hajde junačino, digni ruke na ovu dovu i kaži Amin!
    Ali kratko i jasno – bez mudrovanja!
    Ovo što je napisao Amer je jasno kao dan i bolje je nego da si na poligrafu – odmah si načisto sam sa sobom i znaš u kom si Danteovom krugu.

    0

    0
   • Apsolutno se slazem i pridruzujem se, posebno da gore u paklu oni koji ih podrzavaju i pravdaju! Samo bolestan um moze pravdati i podrzati pokolj na Kazanima i protjerivanje sarajevskih Srba i reci kako je to samo cula-kazala.
    Sto je sb, posto ocigledno imas uticaj na brisanje komentara i administriranje, ne razumijem koje ti je zadovoljstvo da odje glumatas bolesnog majmuna!
    Evo, ucinicu ti zadovoljstvo da odje dominiras sa svojom bolesnom naci-busnjackom ideologijom i necu vise komentarisati na ovom portalu, a ti i Amer uzivajte u savremenoj naci-busnjackoj ljubavi i pokazujte kulturu i civilizacijska dostignuca vise rase busnjacke! Pa nastavite da pisete gluposti i da ih poslije sami komentariste!

    0

    0
   • Musliman, problem kod Bošnjaka je što svoje žrtve predstavljaju kao jedine i što su u tome i skloni preterivanju. Do njihovog mozga ne dopire činjenica da je bilo žrtava i na drugoj strani od stranje njihove ruke. Sve do se ne bude jednako vrednovala i suza bošnjačke i suza srpske majke, iskrenog pomaka neće biti. U ime sadašnjosti i budućnosti naših pokoljenja, pomirenje koje će doneti smirenje, a za koje se zalažu i premijer Vučić i g-din Zukorlić je i ljudski i neminovno. Zato bi iskreno obe strane trebale pogledati i nastaviti gledati istini u oči. Srbi su na tom polju dosta uradili, međutim Bošnjaci su još na startnoj liniji.
    Neka gore u paklu sve decoubice. Ali sve, bez razlike.

    0

    0
   • Olijana mi smo vodili samo odbranbeni rat. A vi ste agresori mi smo imali oko 200.000 mrtvih od toga 78% civila na vasoj strani bilo je oko 40.000 mrtvih od toga 82% vojske. i to je dovoljno da se vidi ko je zlocincki se ponasao. U Zenicu Tuzlu Bihac Sarajevo mi smo mogli vase crkve isto sve porusit ali mi to nijesmo radili jer nama nesmetaju tudje Bogomolje. A vi genocidasi nigdje ni jednu dzamiju nijest ostavili gdje ste god mogli sve ste porusil poklali silovali i djevojcice od pet sest godina samo se pitam kako se nestidite upce dase javiti. Sto znaci da ste vi narod zlocinacki bez karaktera osjecaja ljdskosti nesjedujete bas nista sto ljudska bica posjeduju.

    0

    0
   • to ste dobro uradili crkve ostavili a cetnicko stanovnistvo poubijali i protjerali a sad ste ih sveli na dva posto u federaciju.tako cemo i mi na sjever kosova da uradimo.

    0

    0
   • Nismo mi te srece da se vlahonja zvani Musliman ne javlja ode dnevno 50 puta…to je obsesija….vi vlasi ustavljeni ste sami sebi omcu stavili i vas nestanak sa dunjaluka zapecatili….moli se kipu za pomoc ikonici bogorodici itd smijurija od naroda ste!!! Nepravedni lazovi nikad dugo nijesu mogli dogurat…

    0

    0
   • A ja pomislio tulumbac da si se ti vratio sto si pozelio da se iskupis i da ne svjedocim protv tebe, a t loces bihorsku sljivku osmanlijku jos vise no prije… 🙂 … dzahilajet crni…, ipak cu morati da svjedocim iako mi te zao, jer Musliman ne smije da laze… 🙂

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.