Veliko interesovanje u Petnjici za prezentaciju Agrobudžeta za 2019.

0

Proteklog petka poljoprivredni proizvođači iz Petnjice, imali priliku da se informišu o bližim uslovima i kriterijumima za ostvarivanje podrške koje raspisuje Ministarstvo poljoprivrede  i ruralnog razvoja putem javnih poziva Agrobudžeta.

Izuzetno veliko interesovanje proizvođača na ovoj prezentaciji  potvrda su spremnosti za dalja ulaganja u razvoj poljoprivrednih gazdinstava i rast konkuretnosti, u cilju ostvarivanja većih prihoda na domaćinstvima i razvoja seoskih područja.

Poljoprivrednici iz Petnjice izrazili su najviše interesovanja  za proceduru nabavke mehanizacije, priključaka i opreme u funkciji primarne proizvodnje kroz istoimenu mjeru. Poljoprivredna gazdinstva koja su uredno registrovana u Registru poljoprivrednih gazdinstava na ovaj način mogu ostvariti do 50% podrške od prihvatljivih troškova investicije za nabavku mehanizacije i opreme u vidu bespovratnih sredstava, a maksimalno do 2.500 eura po zahtjevu.

Veliku pažnju ove godine izazvala je mjera podrške preradi mlijeka na gazdinstvu, koja je kreirana u cilju podizanja nivoa konkurentnosti domaćih tradicionalnih mlječnih proizvoda, ukrupnjavanja poljoprivrednih gazdinstava za proizvodnju mlijeka i uvođenju standarda bezbjednosti hrane na gazdinstvima na kojima se vrši prerada primarnih proizvoda.

Poljoprivredni proizvođači koji se bave stočarstvom, informisani su da podršku kroz ovu mjeru Agrobudžeta, mogu iskoristiti oni proizvođači koji su registrovani u Registru registrovanih objekata u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, i pri tome imaju 3 i više uslovnih muznih grla. Podrška se daje u vidu premije od 0,06 eura po litru prerađenog mlijeka.

Kao i prethodnih godina, mladi poljoprivrednici iz Petnjice, koji imaju završenu srednju poljoprivrednu/veterinarsku školu ili poljoprivredni fakultet, imaju mogućnost da uz bespovratnu podršku od 10.000 eura, započnu agrobiznis i time riješe problem nezaposlenosti, ostanu na svom imanju i bave se poljoprivredom, čime daju pozitivan primjer ostalim mladim ljudima da ostanu na selu i prepoznaju poljoprivredu kao granu u kojoj se mogu ostvariti značajni rezultati.

Prezentaciji su  prisustvovali i  predstavnici lokalne samouprave, koji su izrazili zadovoljstvo na značajnoj podršci za razvoj poljoprivrede koja je obezbijeđena kroz ovogodišnji Agrobudžet.

Rukovodilac odjeljenje za poljoprivredu mr. Adis Ličina  zahvalio se predstavnicima Ministarstva na izuzetnoj saradnji. Ličina je pozvao sve poljoprivredne proizvođače da u slučaju bilo kakvih nejasnoća oko javnih poziva obrate se Odjeljenju za poljoprivredu koje će kao i do sada svima izaći u susret.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.