Veliki nacionalni projekti za Bošnjake Sandžaka će morati još malo da sačekaju

0
172

Matica bošnjačka je jedina posjedovala konkretan predizborni program i razrađen plan projekata koje bi realizirala u slučaju da čini većinu u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Već 28 godina, Bošnjačko nacionalno vijeće nije učinilo ništa značajno po pitanju bošnjačke kulturne baštine i nacionalne svijesti. Jedini realizirani projekat je nastava na bosanskom jeziku, koja je realizirana za vrijeme kada je režim u Beogradu odbio da prizna rezultate izbora za BNV iz 2010., pa da bi ojačao nelegalno vijeće u tehničkom mandatu na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom, pomoglo im je da realizuju nastavu na bosanskom jeziku.

Matica bošnjačka je imala projekat izgradnje:

  1. Bošnjačkog kulturnog centra u Novom Pazaru
  2. Memorijalnog centra Hadžet u Novom Pazaru i Muzej  zločina u Priboju
  3. Izgradnju Sahat kule – kao simbola šehera
  4. Obnove pazarske i sjeničke tvrđave, Stare čaršije i Musale u Prijepolju
  5. Jačanje nastave na bosanskom jeziku i obezbjeđivanje besplatnih i kvalitetnih udžbenika
  6. Mapiranju i zaštiti svih kulturno-nacionalno-arheloških mjesta u Sandžaku
  7. Pokretanje inicijatice za formiranje Evropske prekogranične regije Sandžak – koja bi opštine povezivala na kulturnom i ekonomskom planu

Muftija Muamer Zukorlić je izjavio da bi pristao da formira koaliciju sa bilo kojom stranom koja bi prihvatila program i projekte Matice. Matica bošnjačka na čelu sa liderom Muftijom Zukorlićem želi da napravi korjenite promjene u kulturnoj i nacionalnoj svijesti Bošnjaka Sandžaka.

SDP je postavio teške uslove SDA stranci za formiranje koalicije. Ugljanin je sve uslove prihvatio. Prestao je sa parolama “Vidimo se u Autonomiji” i “Gradit ćemo našu državu”. Žalosno je ako u naredne četiri godine se bude nastavila stopa smanjenja broja učenika na nastavi na bosanskom jeziku, zbog katastrofalnog kadra, skupih i loših udžebnika i krajnje neodgovornog ponašanja Izvršnog odbora BNV-a prema tom procesu. 

Veliki projekti za Sandžak će morati da sačekaju sazrijevanje svijesti političkih oponenata ili nove izbore.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.