Velika svečanost u džematu Grac

0
12

Evropa – U prostorijama džemata Grac-Austrija, održana je velika svečanost na kojoj su promovisana nova 43 učača Kur'ana iz mekteba Grac.

Ovo je po prvi put da se na ovakav način, promoviše jedna veća grupa učenika koji su u protekloj mektepskoj godini savladali sufaru, kur'ansko pismo. Manifestaciji je, održanoj u nedjelju, 29. 05. 2011. godine, prisustvovao veliki broj vjernika i roditelji djece. Nakon uvodnog govora glavnog imama Ibrahim ef. Šišića, uslijedio je program koji se sastojao od izvođenja ilahija i prigodnih recitacija od strane polaznika mekteba džemata Grac. Potom je uslijedila je prozivka svih novih učača Kur'ana.

Nakon prozivke učenika, došao je najsvečaniji dio manifestacije, a to je izgovaranje teksta zakletve-jemina. Na manifestaciji se, ispred džematskog odbora džemata Grac, obratio i potpredsjednik džemata Muhamed Mehmedović koji je čestitao glavnom imamu Ibrahim ef. na rezultatima i djeci na postignutom uspjehu te pozvao roditelje na aktivnije učešće u izgradnji IKC i džamije u Gracu.

hor-mekteba-sa-Ibrahim-ef.S-grac

U svom obraćanju Ibrahim ef. Šišić je, između ostalog, kazao: „Dobro došli na promociju  novih učača Kur'ana polaznika mekteba džemata Grac, koji su u proteklih 8 mjeseci, pored ostalog gradiva predviđenog planom i programom IZ, uspjeli savladati kur'ansko pismo i počeli učiti u Kur'anu. Vjerujte da je ovo plod dugomjesečnog truda i rada ne samo mene već ove djece, a posebno vas roditelja. Pored potpisivanja ugovora oko kupovine zemljišta za naš IKC, ovo je moj najljepši i najsretniji dan otkako sam došao u ovaj džemat….

svecana-zakletva-grac

Moto današnje manifestacije će biti dva hadisa Božijeg Poslanika, koji kaže: Eddibu evladekum, ´ala selasi hisalin hubbi nebbijjikum, ve hubbi ehli bejtihi, ve kiraetil kur'ani.”

“Odgajajte svoju djecu u znaku tri svojstva: da vole vašeg Poslanika, da vole njegovu porodicu i da vole učiti Kur'an”

Od Muaz bin Enesa, r.a.,  prenosi se da je Resulullah, s.a.v.s., rekao: Ko bude učio Kur'an i radio po njemu, Allah će njegove roditelje, na Sudnjem danu, odlikovati krunom, čija će svjetlost biti ljepša i blještavija od svjetlosti Sunca u dunjalučkim kućama. Šta tek mislite kakve će počasti imati on sam.”

svecanost-grac1

Mekteb džemata Grac

U mektebu ima 172 upisana učenika, koji su podijeljeni u 4 grupe. Svaka od grupa boravi u džamiji subotom i nedjeljom po 2 sata. Od upisanih preko 100 učenika u sufaru džemat je bogatiji za 43 učača Kur'ana. Trenutno u mektebu ima 72 učača Kur'ana.

Poseban pomak u džematu je napravljen u povećanju broja polaznika mekteba džemata Grac,   djeca su raspoređena po odgovarajućim grupama, djeca duže borave u džamiji što je rezultiralo da je velika grupa polaznika počela učiti Kuran, roditelji tačno znaju od kada do kada će njihovo dijete boraviti u dzamiji, pored 43 nova učača Kurana u ovoj mektebskoj godini učenica Sara Mekić je uspjela naučiti posljednji džuz Kur'ana, a 5 učenika su naučili suru Jasin napamet.

Džematski odbor pružio je nesebičnu podršku radu mekteba, posebni doprinos dale su muallime koje su proteklih nekoliko mjeseci radile sa djecom sadržaje o Božijim Poslanicima, kao i Muhamed Mehmedović koji je zajedno sa svojom hanumom svo vrijeme bez ikakve nadoknade radio i održavao mekteb i džamiju.

Izvor: Rijaset.ba


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.