Veličanstven skup – Ispraćena 503. generacija maturantica Gazi Isa-beg medrese u Rožajama

13
24

12

Rožaje – Voljom Alaha dž.š. Njegovom milošću u prepunoj sali Doma kulture u Rožajama ispraćena 503. generacija maturantica Gazi Isa-beg medrese odjeljenja u Rožajama.

Svećanoj akademiji pored maturantica i njihovih roditelja prisustvovali su i delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji predvođena predsjednikom Mešihata dr. Mevludom ef. Dudićem, direktorom medrese Gazi Isa-beg Resadom ef. Plojovićem, pomoćnik sandžackog muftije Abdurrahmanom ef. Kujevićem, predsjednikom Bdz u Crnoj Gori Hazbijom Kalačem, potpredsjednikom Bkz Almirom Muratovićem i predstavnikom dijaspore Ahmet Ahmatovićem. Kako i dolikuje akademiju je otvorio ucenjem ašara iz Ku’ran Časnog Ensar Latifović. U uvodnom dijelu programa pročitan je historijat Gazi Isa-beg medrese koja je nekoliko puta zabranjena da bi ponovo bila otvorena 1990. god a odjeljenje u Rožajama obnovljeno 2002. god . Dosad je kroz medresu proslo 2340 učenika od čega je fakultetsku diplomu steklo njih 1340, potom su svoje znanje prikazali i polaznici Reude – islamskog vrtića u Rožajama.

Direktor Gazi Isa-beg medrese Rešad ef. Plojović selamio je sve prisutne i rekao da je velika je odgovornost stati pred ove maturante i maturantice koje imaju šta da kažu i pokazu i da svojim izgledom i ponašanjem pokažu i dokažu svima nama da je medresa doista najbolja i najprestižnija škola. Efendija Plojović je poručio da želi da medresa Gazi Isa-beg bude i ostane najelitnija škola u čitavom reginu čije će plodove osjetiti svi.
O odluci Islamske zajednice Crne Gore da se nakon 13 god Gazi Isa-beg iseli iz dosadašnje zgrade Plojović je istakao da je to loša poruka ali da ni u kom slučaju neće uticati na najvrednije osnove islama i da će medresa Gazi Isa-beg i Bošnjaci muslimani u Rožajama i dalje moći da upisuju svoju djecu u medresu, te da će kulturni, obrazovni i svaki drugi identitet u svakom pogledu kod nas Bošnjaka ostati imun na sve prepreke.
Direktor Plojović uručio je priznanje uzorni roditelj koje je ove god ustanovila medresa  Salihu ef. Muriću iz Rožaja čije su svo 6 djece svršenici medrese Gazi Isa-beg.

 

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji dr. Mevlud ef. Dudić iskazao je veliko poštovanje polaznicima Reude i Škole Kur’ana u Rožajama a potom rekao da samo medresa Gazi Isa-beg može dati ovakve plodove i u uzgojnom i obrazovnom smislu sto je će služiti roditeljima na sreću i ponos jer su nakon četiri godine profesori i nastavno osoblje vratili im djecu sa “dva krila” i obrazovnom i odgojnom dimenzijom. Prvi direktor odjeljena medrese Gazi Isa-beg u Rožajama bio je upravo sadašnji muftija Mevlud Dudić koji je istakao da su 2002. godine čvrsto zanijetili a da je u islamu nijet veoma bitan i ne treba ga pokvariti i da će medresa postojati ne samo 12 ili 13 godine već dok je vijeka i svijeta kategoričan je Dudić, koji dodaje da niti medresa niti fakultet Islamskih nauka niti Internacionalni univerzitet nisu napravljeni da dijele narod već da ga spajaju, naš zadatak vodi tome! Medresa u Rožajama neće dijeliti džemate i džamije već će biti most spajanja. Svjesni smo da se vremena i ljudi mijenjaju ali moraju shvatiti da je Sandžak historijska činjenica i mi se toga nikad odreći nećemo! Isto tako nećemo praviti paralelne džemate u to budite sigurni ali hoćemo se boriti da slijedimo islamski imperativ ući, sviđalo se to nekom u Srbiji i Crnoj Gori ili ne.

Muftija Dudić je dodao i da je hfz. Abdurrahman eKujević ponos svih nas, čovjek koji propovjeda Alahovu riječ, čovjek koji ne mrzi nikoga, niti Crnogorce ni Crnu Goru ni Srbe ni pravoslavce. Abdurrahman voli ljude dobre volje, isto tako voli sve one graditelje one koji uzdižu Allahovu vjeru, on ne dijeli džematlije i nikada ih neće dijeliti poručio je na kraju predsjednik Mešhata Mevlud ef. Dudić na šta je dobio dugotrajan aplauz prepune sale u Rožajama.

Svečanost je završena dovom koju je proučio pomoćnik sandžackog muftije Abdurrahmanef. Kujević.

SANA – F.Kujević

3 8 1 2 5 6 7 9 10 11 12 113 4 

 
 

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

13 KOMENTARI

 1. Zivko ne glupiraj se dobro znas da se humanizam i renesansa kao i industrijska revolucija u Evropi zasnivaju na nauci i kulturi islamske bastine koju su spanski muslimani donijeli i usavrsavali. To bi ti bilo neophodno da proucis. Jos bi ti ukratko objasnio da su spanski osvajaci u Kordobi spalili na milione knjiga iz biblioteka i osiromasili time svijet,sacuvali su literaturu iz medicine i ostalih naucnih oblasti. Sto se tice Titove Jugoslavije i unistavanje pisane islamske rijeci reci cu ti da je 1948.god. stampan tajni sluzbeni list sa naredbom da se u svim dzamijama i muslimanskim kucama zaplijeni i odnese sve sto je papirno pod izgovorom da nemaju sirovine za papir fabrike papira. Ko bi pokusao da ne izvrsi naredbu bio bi sankcionisan kao neprijatelj. Crkvene arhve nijesu dirane.

  0

  0
 2. Masala veliki skup,nego nevidim nigde onog barok reisa iz Crne Gore niti je tu onaj boem iz Tutina.
  Niti ima Corovicke bre da uvelica skup 🙁 ,kako mozete zaboraviti takve ljude….

  0

  0
  • Masallah! , nego kad veliš da nije šala 503.generacija “maturanata” onda mi nabroj bar 5 maturanatau predhodnih 450 generacija.

   Gde su svedočanstva učenika?? , gde su ocene nastavnika?? , pa pobogu Morgen 500 godina ste bili vlast i imali svoje škole što ne sačuvaste bar jednu školsku knjižicu i bar jedan udžebenik iz npr.astronomije jer volite se hvaliti kako je islam čuven po nauci a naročito po matiematici i astronomiji.

   Gde je bila zvezvarnica iliti apsorvatorijum?? , na Mojmilu??

   Aj pričaj mi malo o toj tradiciji [email protected] svega ti?! , meni bi bilo drago da je istina kako je Ishak begova medresa najstarija srednja škola na svetu ako je suditi po tolikoj dugoj tradiciji.

   I kako može biti 503 generacija maturantica , kad žene nisu pohađale medresu koliko ja znam do 1996 godine , ali ako vi velite da su žene bile u 503 generacije ja vam verujem.

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.