Večer Kur'ana Časnog

0
12

Novi Pazar – U Hajrudin džamiji na Paricama, nakon jacije namaza održano je Večer Kur'ana Časnog. Organizaciju ove, po svemu, posebne večeri za vjernike u Novom Pazaru i Sandžaku upriličili su Fakultet za islamske studije i Medresa „Gazi Isa-beg“.

Srca vjernika u prepunoj Hajrudin džamiji Allahovim dž.š. govorom i kur’anskim surama ispunili su hafizi Kur’ana Časnog iz Makedonije i Sandžaka. U prisustvu velikog broja vjernika, glavnog muftije Muamer-ef. Zukorlića, profesora Fakulteta i Medrese, kao i imama sandžačkih medžlisa, odlomke iz Ku’rana Časnog učilo je osam hafiza, čuvara Allahove dž.š. riječi. Ku’ran su učili: hfz. Bajram Ajeti – Kumanovo, hfz. Hazir Jašari – Skoplje, hfz. Abdullah Šaćiri – Kumanovo, hfz. Haris Mehmedali – Tetovo, hfz. Idris Osmani – Tetovo, hfz. Abdurahman Kujević – Rožaje, hfz. Irfan Malić – Novi Pazar i hfz. dr. Almir Pramenković – Novi Pazar.

Nakon hafiza odlomke iz Ku’ana su učili i po dva učenika Medrese „Gazi Isa-beg“, kao i dva studenta Fakulteta za islamske studije.
Na kraju ove manifestacije prisutnim vjernicima se obratio i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer-ef. Zukorlić Glavni muftija. je u svom obraćanju vjernicima, između ostalog, rekao: „Hvala Allahu dž.š. što nam je podario ovo veče da napojimo našu dušu, naše srce i naše čulo sluha najljepšom hranom koja nam pripada. Doista, poslije ovoga čemu smo prisustvovali ne treba držati neko teško predavanje. Ono čemu su naša srca bila prepuštena jače je od bilo kakvog predavanja i od bilo kakvog dersa i ljudske pouke i poruke. Ima li šta vrednije i skuplje od ovakvog umivanja naše duše i ovakvog natapanja našega bića? Doista nema. Samo želim zahvaliti Allahu dž.š. na ovoj počasti, ali isto tako uputiti dovu Svevišnjem Gospodaru da obaspe bereketom organizatore što su imali ovu ideju i što su se jako mnogo potrudili da nam prirede ovaj ugođaj. Molim Allaha dž.š. da naše musafire, hafize, koji su nam došli čak iz Makedonije, obilato nagradi i svaku stopu i svaki metar im u sevab upiše, kao i sve druge hafize, učenike i studente koji su učestvovali u ovom predivnom ibadetu. Dok sam slušao ove ajete drago mi je bilo da smo ovaj skup organizovali u džamiji, a ne u sali Doma kulture, jer za ovakav ibadet treba mjesto koje je čisto. Ono što osjećam kao jako bitno jeste da se ovaj mubarek skup održao upravo u danima kada je otpočeo upis u Školu Ku’rana.

Mešihat Islamske zajednice otvara Školu Ku’rana. To će biti prava škola koja će početi sa radom u blizini Ženske medrese. Upis je već počeo i upisalo se preko 60 polaznika. Upis traje još nekoliko dana, pa bujrum, mladi, požurite, upišite se, a stariji bujrum požurite upisati svoju djecu. Jedna od velikih blagodati koju nam je Allah dž.š. ostavio jeste ta da neke propuste koje smo imali u životu mi stariji možemo ispraviti na djeci. Ono što nama nije dozvolio komunizam ili neki drugi sistem, ili neki sistem u našoj glavi, imamo prilike da ispravimo na našoj djeci. Mi smo večeras počašćeni sa ovoliko hafiza, a zamislite da imate hafiza u svojoj kući. Zamislite kakav je to nur za tu porodicu i tu kuću. Evo vam sada prilike. To će biti jako ozbiljna škola Ku’rana i škola hifza, zato bujrum požurite, upišite svoju djecu. Ku’ran je neiscrpna energija. Ta energija je potrebna svakome, a posebno nama koji tu energiju trošimo u borbi za naš opstanak, u borbi za naš šehadet, u borbi za naše ime, u borbi za naš identitet. I onda nam je jako potrebna energija, koja se ne može kupiti za pare, koja se ne može naći negdje tamo, ali može evo ovdje u džamiji i može onda kada srce otvorimo Ku’ranu.“

Izvor: Medresa.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.