Vazduh u Pljevljima zagađen iznad propisanog 25 dana

0
3

Pljevlja – Iako je veći dio januara bio vjetrovit, što je doprinosilo boljoj provjetrenosti pljevaljske kotline, koncentracija PM10 i PM2,5 čestica u vazduhu u tom mjesecu ipak je značajno prelazila propisane granice.

Prema podacima automatske stacionarne stanice smještene u Skerlićevoj ulici u centru Pljevalja, srednje dnevne koncentracije PM10 čestica su tokom januara 25 dana bile iznad srednje dnevne granične vrijednosti od 50 mikrograma po metru kubnom, a 17 dana iznad granice tolerancije koja za 2013. godinu iznosi 83 mikrograma po metru kubnom.

Srednje dnevne koncentracije PM 2,5 čestica tokom januara 26 dana bile su iznad ciljne vrijednosti od 25 mikrograma po metru kubnom propisane na godišnjem nivou, sa ciljem zaštite zdravlja ljudi i rokom postizanja do 2015. godine.

Najveća koncentracija PM10 čestica od 321 mikrogram po metru kubnom zabilježena je 10. januara, što je više od šest puta od dozvoljene granice. Prisustvo PM10 čestica u koncentraciji većoj od sto mikrograma po metru kubnom zabilježeno je čak 14 dana, od čega je šest dana bila koncentracija veća od 200 mikrograma po metru kubnom.

Najveća koncentracija PM 2,5 čestica registrovana je trećeg januara i iznosila je 144 mikrograma po metru kubnom.

Sve izmjerene jednočasovne srednje vrijednosti azot-dioksida posmatrane u odnosu na granične vrijednosti za zaštitu zdravlja, bile su ispod propisanih graničnih vrijednosti od 200 mikrograma po metru kubnom.

Sve izmjerene vrijednosti sumpor-dioksida posmatrane u odnosu na granične vrijednosti za zaštitu zdravlja, bile su značajno ispod propisanih graničnih vrijednosti.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine kazali su da je trend povećanih koncentracija PM čestica u vazduhu, kao i veliki broj prekoračenja dozvoljenih vrijednosti nastavljen i u januaru.

Uzroci su, kako su rekli, klimatske i geografske karakteristike ove oblasti u kombinaciji sa industrijskim aktivnostima i upotrebom čvrstih goriva, naročito uglja u individualnim ložištima.

Na mjernom mjestu Gradina van gradskog jezgra, kako su saopštili iz Agencije za zaštitu životne sredine, još nije ostvaren zadovoljavajući protok podataka, zbog čestih prekida u internet vezama, a trenutno se radi na prevazilaženju tog problema.

Na tom mjernom mjestu sve izmjerene jednočasovne srednje vrijednosti azot-dioksida i sumpor-dioksida bile su ispod propisanih graničnih vrijednosti.

(Vijesti)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.