Vazduh dobar, ali ima čađi u blizini vrtića

0
6

Slike smeća koje pluta novopazarskim rekama potvrdile su tokom poslednjih poplava koliko su vodotokovi u ovom gradu zagađeni, ali je srećom po žitelje Novog Pazara vazduh koji udišu, sudeći po poslednjim merenjima, kvalitetan.

Kvalitet vazduha ispitivan je od 9. februara do 10. marta, na osam lokacija u Novom Pazaru, kod Specijalne bolnice u Novopazarskoj Banji, kod vrtića “Mladost” i “Dečija radost”, Gimnazije, Zdravstvenog centra i osnovnih škola “Bratstvo”, “Ćamil Sijarić” i “Avdo Međedović”.

Na lokacijama kod oba vrtića, Specijalne bolnice u Novopazarskoj Banji i Gimnazije merene su koncentracije sumpor dioksida, azot dioksida, čađi, benzena i taložnih materija teških metala, dok su na ostalim mestima merene samo koncentracije taložnih materija.

Ispitivanje, koje je vršila kompanija Zaštita na radu i zaštita životne sredine iz Beograda, pokazalo je da su koncentracije svih merenih parametara na četiri od osam lokacija ispod dozvoljenih vrednosti, dok je na tri mesta u nekoliko dana zabeleženo povećano prisustvo čađi u vazduhu.

Merni instrumenti kod škole “Ćamil Sijarić” ukradeni su, pa rezultati sa te lokacije nisu poznati.

Najveće prisustvo čađi zabeleženo je u blizini vrtića “Mladost”, kod Rekreativnog centra, gde ju je u šest od 30 dana bilo u vazduhu više od dozvoljenih 50 mikrograma po kubnom metru. Najgori rezultat izmeren je 15. februara, kada je bilo 130 mikrograma čađi u kubnom metru vazduha.

Čađi u vazduhu iznad dozvoljenih vrednosti bilo je i dva dana kod vrtića “Dečija radost”, kao i dva dana u blizini Gimnazije.

Ispitivanje kvaliteta vazduha u Novom Pazaru obavlja se dva puta godišnje, po mesec dana, ali bi na Rekreativnom centru uskoro trebalo da bude postavljena merna stanica koja će vršiti svakodnevni monitoring vazduha.

Sredstva za kupovinu i instaliranje stanice obezbedila je Agencija za zaštitu životne sredine.

radiostoplus.com


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.