Važan podsjetnik o produktivnosti za sve muslimane

0
12

Ovom prilikom bih sa vama željeli podijeliti jedan ajet iz Kur’ana koji svakom muslimanu treba poslužiti kao važan podsjetnik o produktivnosti. Iskreno se nadamo da će vam biti od koristi.

Allah tebareke ve te’ala u Kur’anu kaže:

Da su imali namjeru poći, sigurno bi za to pripremili ono što je potrebno, ali Allahu nije bilo po volji da idu, pa ih je zadržao, i bî im rečeno: “Sjedite sa onima koji sjede!” (46) (Kur’an, poglavlje 9, sura Et-Tevba ‒ Pokajanje)

Subhanallah! Da nas Allah tebareke ve te’ala sačuva! Koja je svrha našeg života ako smo ostavljeni neaktivni i neproduktivni? Poznati učenjak, Šejh Muhammed Salih Ibn Usejmin rahmetullahi alejhi, objašnjavajući ovaj ajet je rekao:

Da nas Allah sačuva! Ovaj ajet je veoma moćan i prema njemu se trebamo mjeriti. Čovjek treba dobro promisliti o sebi, preispitati se da li je stalno lijen da čini dobra djela. Ako jeste, onda bi se trebao pobojati da ga je Allah tebareke ve te’ala možda zadržao. Zato se primorajte da činite dobra djela, jer danas ćete možda raditi dobra djela koja mrzite, a sutra ćete ih pokorno činiti.

Gornji ajet je objavljen zbog licemjera iz Medine koji su se trebali pridružiti poslaniku Muhammedu salallahu alejhi ve sellem i ashabima u osvajanju Tebuka, a nisu to učinili. Njihova propast se desila iz dva glavna razloga:

Nisu imali istinski iskrene namjere (da se pridruže bitci), Nisu se pripremili (za bitku).

Ova dva elementa čine suštinsku razliku između produktivnosti i neproduktivnosti.

Prvo, morate imati iskrenu želju i namjeru da naporno radite u ime Allaha tebareke ve te’ala i budete dosljedni u završavanju stvari. Nema svrhe u tome da samo govorite kako treba biti produktivan ili aktivan.

Drugo, potrebno je da se fizički pripremite za bilo koju aktivnost ili dobro djelo koje kanite učiniti.

Na primjer, planirate klanjati vitr-namaz svake večeri, ali već nekoliko večeri ste bili lijeni da to učinite. Prvo, potrebno je da pojačate želju i namjeru da klanjate vitr-namaz. Drugo, morate se fizički pripremiti za namaz (pripremajući mjesto gdje ćete klanjati, uzimajući abdest, pripremajući odjeću u kojoj ćete klanjati).

Drugi primjer, planirate raditi na poslovnom projektu koji odgađate duže vrijeme. Ponovo, potrebno je da imate iskrenu namjeru da to uradite. Nemojte lagati sami sebe (vaš um i vaše tijelo znaju kada stvarno namjeravate nešto uraditi, a kada ne). Drugo, pripremite svoj fizički prostor, radni stol i materijale kako biste se mogli fokusirati na konkretan projekat i samo na taj projekat.

Kao što je šejh spomenuo gore, rješenje je u tome da sami sebe primorate da radite zadatke sve dok taj rad ne postane navika i dok se vaši mozak, tijelo i duša ne fokusiraju na njega.

Na kraju, želimo da vas podsjetimo na još jednan ajet iz Kur’ana.

Allah tebareke ve te’ala u Kur’anu kaže:

O vjernici, zašto ste neki oklijevali kada vam je bilo rečeno: “Krenite u borbu na Allahovu putu!”, kao da ste za zemlju prikovani? Zar vam je draži život na ovome svijetu od onoga svijeta? A uživanje na ovome svijetu, prema onome na onome svijetu, nije ništa. (38)

(Kur’an, poglavlje 9, sura Et-Tevba ‒ Pokajanje)

Molimo Allaha tebareke ve te’ala da nam svima podari aktivan i produktivan život, da nas On tebareke ve te’ala nikada ne zadrži kao što je zadržao licemjere iz Medine te da nam pomogne da dostignemo iskrene namjere u svemu što radimo. Amin.

(IslamBosna)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.