23. Januar 2011

Sjeverni Sandžak – Očekujem da poslije ponovljenih izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće konačno bude formiran – izjavio je za „Novosti“ Svetozar Čiplić, ministar za ljudska i manjinska prava.

– U ovoj situaciji jedini koji su trpjeli bili su sami Bošnjaci. Jedna politička kalkulacija, da se nacionalnim savjetom može ovladati s dva mandata koja, inače, pripadaju nekome drugom, imala je za cilj malu i ograničenu političku dobit, a dovela je do toga da Bošnjaci ostanu bez svog nacionalnog savjeta. Dakle, moja nada se odnosi na to da ovog puta neće biti slične zloupotrebe.

Povodom mogućnosti da ponovljeni izbori zaoštre političku klimu u Sandžaku, Čiplić kaže:

– Primjetno je da jedan od političkih lidera pokušava da društvene odnose pretvori u požar koji će progutati sve građane koji u Sandžaku žive. No, na svu sreću, politička stabilnost ipak zavisi od građana, samih Bošnjaka ponajviše. A oni, sigurno je, neće u svojoj kući podmetati požar.

Na najavu muftije Muarema ef. Zukorlića da će bojkotovati nove izbore, ministar odgovara da je to legitimna politička pozicija.

– No, bojkot uvijek ima tačno određeni motiv. U ovom slučaju, motiv se može prepoznati u činjenici da postoji osnovan i mjerljiv strah da na ponovljenim izborima, lista BKZ neće dobiti ni blizu glasova kao na izborima od prošle godine. Strah od ovakvih rezultata dovodi do političke odluke da se bojkotuju izbori.

Izvor: Novosti.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles