9. Januar 2019

Porodica kao osnovna društvena ćelija, je grupa ljudi koji imaju  zajedničko porijeklo,  dijele zajedničke vrijednosti i imaju zajedničke ciljeve.

Prvi i veoma značajan faktor u vaspitanju i obrazovanju, kao i ukupnom dječijem razvoju je porodica, čiji je dijete ukras.

Allah, dž.š., je u Kur’ anu rekao:

„Gospodaru naš,  podari nam u ženama našim i djeci našoj radost i učini da se čestiti na nas ugledaju!“ (El-Furkan,74)

Porodično okruženje je odlučujuće u razvoju djeteta. To je primarna zajednica, i prva najvažnija i najprisnija ljudska skupina. Kao takva ima veoma važnu ulogu u razvoju individue ali i cjelokupnog društva.

Frojd je rekao: “Dete je otac čovjeka“ , time je htio reći da ličnost odraslog čovjeka više od svega određuje njegovo rano djetinjstvo.

Za razvitak ličnosti je prije svega važno da dijete ima osećaj sigurnosti, da osjeća da se roditelji o njemu brinu i da ga vole, on jednostavno mora da oseti tu pažnju.

Nedovoljna briga ili nepostojanje ljubavi za dijete i krut autoritaran odnos prvenstveni su uzroci javljanja društveno nepoželjnih osobina kao što su agresivnost, neprijateljski stav prema okolini ili povlačenje u sebe i pasivnost.

Mnogostruka je funkcija porodice. Aktivnija je, ima više uloga a sve sa ciljem zadovoljavanja potreba njenih članova.

U udžbeniku iz sociologije, Entoni Gidens-a stoji da su dvije osnovne funkcije porodice: primarna socijalizacija i stabilizacija ličnosti.

Porodica u islamu

Muhammed s.a.w.s., za one koji se lijepo ophode prema svojoj porodici kaže da su najbolji. Tirmizi bilježi hadis u kojem stoji: „Prenosi Aiša,r.a., da je Poslanik,s.a.v.s.,rekao:“ Najbolji od vas je onaj koji je najbolji prema svojoj porodici, a ja sam najbolji od vas prema svojoj porodici.““    Muhammed s.a.w.s., od nas traži da čuvamo svoje porodice, da budemo oni koji su najbolji prema porodici, da joj obezbijedimo najbolju atmosferu u kojoj će se život odvijati,  jer je ona najvažnija ćelija u društvenoj zajednici, i u ovisnosti od uticaja porodice na pojedinca , taj član će imati pozitivnu ili negativnu ulogu u društvu.

Mnogi  nisu ni svjesni uloge porodice u društvu i misle  da je njena uloga prenaglašena. Međutim,  roditelji imaju posebno bitnu  ulogu u procesu  odgoja i vaspitanja  svoje djece.

Stavljajući u prvi plan važnost uloge roditelja u vaspitanju (odgoju) svoje djece, Kuran Časni kaže:

„ Bogatstvo i sinovi su ukras na ovome svijetu, a dobra djela, koja vječno ostaju, biće od Gospodara tvoga bolje nagrađena i ono u što se čovjek može pouzdati. (Kuran;El-Kehf,46)

Visoka povezanost između odnosa mladih sa roditeljima znači da  oni  koji imaju skladne odnose sa roditeljima obično bivaju korisni članovi društva, dok oni koji imaju izvesnih problema u odnosu sa roditeljima, dolaze u sukob i neprihvatljivi su u društvenoj zajednici.

Zaključak

Iz svega navedenog nameće se zaključak da određeni broj  roditelja svoju ulogu, koja ima višestruke dimenzije, ne ispunjava kako treba, očekujući od drugih da riješe potencijalne probleme.    Oni prepuštaju odgoj  djece nemoralnim pojedincima ili ustanovama koje nisu kadre da ispune svoju misiju, iako im je primaran zadatak i opis posla edukacija i odgoj, koji truju ta mlada, neiskvarena bića, a kao „pastiri“ bićemo pitani za njih, njihov odgoj i njihov moral.

Dobar dio nas roditelja je mišljenja da se borba za našu djecu uglavnom svodi na aspekt materijalne naravi,  te pokušavamo da im obezbijedimo sve što im je potrebno od dunjaluka, ispunjavajući njihove zahtjeve i želje.  U toj prevelikoj trci zaboravljamo na ono što je najvažnije, a to su te neiskvarene malehne duše, koje ostaju kao prazan balon ukoliko ih ne opskrbimo sa onim što je suština a to je ispravan odgoj i moralno vaspitanje.

Odgajajmo našu djecu u skladu sa islamskim propisima i školujmo ih, bićemo ponosni na njih i biće od velike koristi kako svojoj porodici, tako i široj zajednici. Neuspjeh u ovoj važnoj misiji povlači za sobom ogromnu odgovornost na Sudnjemu danu.

Poslanik islama, Muhammed s.a.w.s, u tom smislu jasno poručuje:

„Svi ste Vi pastiri i bićete pitani za svoje stado….Čovjek je pastir u u svojoj kući i biće pitan za svoje stado…“

autor: Msc. Amela Muratović

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles