Vanredni samit EU-a o izbjegličkoj krizi

0
9

Brisel, Evropska unija, Samit EU, Izbjeglice, Donald Tusk, Danilo Turk

Šam, Zapad – Šefovi država i vlada Evropske unije sastali su se u Briselu na vanrednom samitu posvećenom izbjegličkoj krizi.

Samit se održava dan nakon što su ministri unutrašnjih poslova preglasavanjem odobrili plan za premještanje 120.000 izbjeglica.

Protiv plana bile su Češka, Mađarska, Slovačka i Rumunija, dok je Finska bila suzdržana.

“Naša snaga i energija da djelujemo i na vanjskoj strani je mnogo veća i kredibilnija. To je također dio današnje diskusije, naročito dio o finansiranju više međunarodnih agencija koje rade sa izbjeglicama, naročito Svjetskog programa hrane i UNHCR-a koje pomažu izbjeglicama na terenu, prije svega u Turskoj, Jordanu i Libanu. Sa tim partnerima na Bliskom istoku, u Sjevernoj Africi, ali i drugim dijelovima Afrike, već intenzivno sarađujemo”, kazala je na sastanku Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku.

Otisci prstiju

Potpredsjednik Evropske komisije kaže da je do sada samo pet članica Evropske unije pravilno primijenilo legistativu prema tražiocima azila. Dodaje kako je vrijeme da zemlje Unije preuzmu odgovornost.

“Hitno moramo osigurati mogućnost da uzimamo otiske prstiju i registriramo sve koji dođu kako bismo mogli praviti razliku između ljudi koji imaju pravo na azil i onih koji su migranti koji nemaju pravo na azil i ne treba da budu u toj proceduri. Mislim da je to najhitnija stvar koju trebamo uraditi i na dobrom smo putu da to omogućimo”, kazao je Frans Timmermans.

Njemački ministar unutrašnjih poslova predložio je izmjene pravne regulative Evropske unije za dodjeljivanje azila. Time će Evropa, kaže, ispuniti svoju ljudsku dužnost.
“Ne možemo primiti sve izbjeglice na svijetu, kao ni one koji misle da je njihova ekonomska budućnost u Evropi. To je jasno. Zbog toga predlažem da se na nivou Evrope usaglasimo o kvotama, velikodušnim kvotama, da primimo izbjeglice iz kriznih regija, i da onemogućimo trafikantima da zarade. Učinimo to legalnim i razmjestimo ih u Evropi”, poručio je Thomas De Maiziere.
Lideri Evropske unije pokušat će postići jedinstvo na najvišem nivou vezano za rješavanje izbjegličke krize, jer se može ispostaviti da je broj od 120.000 izbjeglica, o čijem razmještanju su se dogovorili, mali u odnosu na ukupan broj onih koji su već ušli u EU i koji bi to uskoro mogli učiniti.

Razgovarat će i o jačanju vanjskih granica Unije i finansijskoj pomoći za zemlje u susjedstvu Sirije, iz kojih najviše izbjeglica kreće prema Evropi.

Obavezne kvote

U razgovoru za Al Jazeeru bivši slovenski predsjednik Danilo Turk ranije je ocijenio da bi Unija na tom sastanku trebala suspendirati birokratska pravila kako bi se olakšao protok izbjeglica.
Kazao je da bi EU trebao napraviti humanitarni plan i osigurati sredstva za njegovo provođenja, kako bi se omogućilo ljudima da idu na one destinacije na koje žele ići.

“To do sada EU nije omogućavao, a sada je u situaciji kada će to vjerovatno morati učiniti”, kazao je Turk.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, koji je sazvao skup, ispunio je time obećanje dato prije dvije sedmice, da će sazvati vanredni samit ako se ministri ne saglase o planu Evropske komisije da se blizu 120.000 izbjeglica solidarno raseli širom EU-a uvođenjem obaveznih kvota.

Upozorenje Tuska

Ministri unutrašnjih poslova i pravde zemalja EU-a prošlog ponedjeljka nisu se mogli dogovoriti o tom planu, ali su u utorak “velikom većinom” glasova usvojili rezoluciju o preraspodjeli izbjeglica.

Ministar unutrašnjih poslova Češke Milan Hovanec napisao je na Twitteru da su Češka, Mađarska, Rumunija i Slovačka glasale protiv plana, dok je Finska bila suzdržana.

Tusk je već ranije upozorio da EU ne upravlja svojim vanjskim granicama i, ocjenjujući da bi izbjeglička kriza mogla trajati godinama, pozvao zemlje članice da se nauče živjeti sa tim problemom, bez međusobnih optužbi.

Redovan sastanak šefova država i vlada članica EU-a u Briselu bio je predviđen za polovinu sljedećeg mjeseca.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Vanredni samit EU-a o izbjegličkoj krizi


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.