Vakufski Fondovi – Potencijal ekonomskog razvoja ummeta

0
6

BIH, Novi Pazar – Direktor Vakufske direkcije učestvovao je u radu 8. Svjetskog islamskog ekonomskog foruma, koji je održan u razvojnoj regiji lskandar u državi Johor, Malezija, najbrže rastućoj ekonomskoj regiji u Maleziji i jednoj od najznačajnijih poslovnih zona u jugoistočnoj Aziji.

Forum je održan u Persada Johor Convention Centru od 4-6. Decembra 2012. A tema Foruma bila je “Mijenjanje trendova – nove mogućnosti”.

Forum su otvorili premijer Malezije Muhammed Najib Tun Abdul Razak i predsjednik Fondacije WIEF Tun Musa Hitam. U svom govoru premijer je posebno akcentirao učešće mladih u ekonomskom razvoju muslimanskog Ummeta.

Forum je trajao tri dana. Održava se svake godine i okuplja eksperte iz svih zemalja svijeta. Ove godinu na Forumu je učestvovalo 70 govornika, 2000 delegata među kojima i 6 državnih lidera. Ispred Islamske zajednice u BiH, kao jedan od govornika na Forumu, učešće je uzeo i direktor Vakufske direkcije mr. Senaid Zajimović.

Tokom tri dana tretirana su pitanja iz oblasti ekonomije u svijetu u kontekstu najnovijih talasa ekonomske krize i ekonomskog razvoja u zemljama jugoistočne Azije.

Glavne sesije koje je, između ostalih, ovogodišnji Forumu tretirao bile su sljedeće:

– Globalne ekonomske prilike – liderstvo u vrijeme promjena“

– Angažiranje vakufa za potrebe ekonomskog razvoja ummeta“

– Žene poduzetnici – katalizator promjena

– Inovacije u biznisu

– Poslovne žene u tehnologiji – poticanje interesa i savladavanje prepreka

– Mijenjanje dinamike u radu islamskog bankarskog i finansijskog sistema u kontekstu nove globalne ekonomije

– Prirodne katastrofe, pad ekonomije i menadžment

– Upravljanje financijama i rizici

– Razvoj nove generacije tehnokrata

– Da li prilike i uvjeti u muslimanskom svijetu koče duh poduzetništva

– Nanotehnologija – dimenzioniranje mogućnosti

– Stvaranje budućih lidera

– Bankarstvo i islamske finansije

8. WIEF je diskutirao o mijenjanju dinamike u globalnom poslovanju u kontekstu nedavnih pobuna i revolucija u arapskom svijetu i krize u eurozoni koja je dovela do osnivanja poslovnih zajednica koje su sve bliže jedna drugoj i otvaranju vrata za nove poslovne mogućnosti u cijelom svijetu.

Sesija u kojoj je učestvovao direktor nosila je naziv „Mogućnost iskorištavanja vakufa za potrebe ekonomskog razvoja muslimanskog ummeta.“

Vakufi se smatraju jednim od velikih i neiskorištenih ekonomskih potencijala. Ova sesija bavila se istraživanjem koncepta vakufa i mogućnosti njegove zastupljenosti u području izvan nekretnina, mogućnost uspostave međunarodnih okvira za vakuf, i istovremeno o zakonskim preprekama i učešću države u upravljanju vakufima. Akcenat je dat na mogućnost iskorištavanja vakufskih fondova i vakufskog potencijala za potrebe ekonomskog razvoja muslimanskog Ummeta. I kao što je u svijetu prisutna slobodna ekonomska i trgovinska razmjena smatra se da bi i vakufi i vakufski fondovi trebali biti otvoreni i dostupni prema svim članovima islamskog Ummeta posebno fondovi iz onih zemljama u kojima su vakufi dostigli visok stepen razvoja.

Pored direktora Zajimovića o ovoj temi govorili su:

– Haji Mohammad Alami Musa, predsjednik Islamskog vjerskog Vijeća Singapura (MUIS), Singapur;

– Dr. Muhammed Hišam Defterdar, savjetnik pri „Fondacija vakufa za modernu renesansu u arapskom svijetu“, Bahrein; te

– Moderator sesije, gospodin dr. Dzulkifli Abdul Razak, prof. Tan Sri Dato, zamjenik rektora Albukhary International University iz Kuala Lumpura.

Naredne godine Forum će se održati u Londonu. To su na ceremoniji zatvaranja ovogodišnjeg Foruma najavili zamjenik premijera Britanije i gradonačelnik Londona.

(dzemat-braunau)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.