Vakufska direkcija BiH: Vraćeno je samo 5% vakufa

1
7

BiH – Dana 19. 01. 2012. g. na internet stranici katoličke humanitarne organizacije „Aid to the Church in Need (ACN)” objavljena je izjava vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, koji se nalazi u posjeti toj organizaciji u Australiji.

U jednom dijelu teksta se navodi da je kardinal Puljić kazao kako je Katoličkoj crkvi oduzet za vrijeme komunizma ogroman dio imovine, te da do danas nije vraćen, dok je Muslimanima vraćena sva imovina. Obzirom da ova izjava ne odgovara istini, Vakufska direkcija u Sarajevu, radi istinitog predočavanja činjenica, upoznaje javnost sa sljedećim podacima o povratu vakufske imovine.

Nije nam poznato na čemu i na kojim argumentima je kardinal Puljić utemeljio svoju izjavu, ali znamo da Katolička crkva ima aktivno učešće u radu Međureligijskog vijeća BiH, koje poduzima bitne korake za povrat oduzete imovine svim vjerskim zajednicama. Vakufska direkcija ima vrlo kvalitetnu saradnju sa predstavnicima Katoličke crkve u Međureligijskom vijeću po pitanju zajedničkih aktivnosti na povratu oduzete imovine. Znači nije tačno da je muslimanima vraćena sva imovina, jer upravo ti muslimani uključujući i Islamsku zajednicu u BiH, od 1991.g. do danas vode bespoštednu pravnu bitku za donošenje Zakona o restituciji, te Vakufska direkcija smatra da je izjava kardinala Puljića data ishitreno bez oslanjanja na činjenice koje smo više puta dijelili sa predstavnicima Katoličke crkve.

Kao što javnost već zna, Islamskoj zajednici u BiH je za vrijeme komunizma oduzeto preko 95% vakufa, što po obimnosti ove imovine prednjači u odnosu na sve druge vjerske zajednice. Nakon provođenja višestranačkih izbora 1991. g. vakufima je izvršen privremen povrat oko 5% imovine, dok je 90 % imovine i dalje u državnom vlasništvu, koja se na razne načine otuđuje, bilo donošenjem zakonskih propisa kojim se omogućava otkup takve imovine kao što je Zakon o prodaji stanova, bilo postupcima privatizacije ili uništavanjem imovine usljed dugogodišnje nebrige.

Ovo su činjenice, kao što su i činjenice da su Katolička crkva i Islamska zajednica na isti ili sličan način oštećene u bivšem komunističkom sistemu. Vakufska direkcija bi bila sretna da je kardinal Puljić u pravu i da je vakufima vraćena imovina, jer bi to značilo revitalizaciju ovog pravnog instituta i olakšanje u radu  ustanova Islamske zajednice u BiH, što nažalost nije slučaj.

Vakufska direkcija insistira da se povrati oduzeta imovina svim vjerskim zajednicama i svim građanima BiH na isti način i da je potrebno zajednički raditi da se, što je prije moguće, donese pravičan Zakon o restituciji i izvrši povrat sve oduzete imovine, kaže se u saopćenju za javnost Vakufske direkcije.

Izvor: MINA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.