18. Septembar 2018

Već decenijama Novi Pazar važi za jedan od najvećih “tranzitnih centara” droge koja iz Avganistana, preko Turske i Kosova odlazi na tržište bivše Jugoslavije i u zapadnoevropske zemlje. Na stotine Novopazaraca uključeno je u ovaj “posao”, a na desetine onih koji su “pali” leži po zatvorima širom Balkana i Evrope.

Neki su uhapšeni i sa po 100 kilograma heroina, koji se najviše krijumčari. U novopazarskoj policiji ističu da u gradu postoje grupe koje se organizovano bave švercom droge, ali da im je teško ući u trag dok njihovi “kuriri” ne budu uhvaćeni na djelu, čak i tada vođe često ostaku neotkrivene, jer šverceri ćute i radije biraju višegodišnje zatvorske kazne nego otkrivanje cijelog lanca, zbog čega mogu i glavu da izgube.

Najveći uspeh policija je imala prošlog leta, kada je na Pešteru, u selu Čukote i na još nekoliko lokacija, pronašla laboratoriju za miksovanje heroina, oko 30 kilograma čiste droge i oko 100 kilograma paracetamola i drugih sastojaka za “ublažavanje” čistog heroina. Tada je uhapšen Hikmet Hajrović, poznati narko-bos koji se i ranije bavio krijumčarenjem narkotika. Njemu je ovo bio “porodični biznis”, otac Zehrija od ranije je u zatvoru zbog šverca više desetina kilograma heroina, a iza brave se, zbog pomaganja Hikmetu, našla i njegova sestra Zehnira. .

Mada Novi Pazar važi za “tranzitni centar”, dio droge već godinama ostaje u ovom gradu gdje niko tačno ne zna koliko je narkomana, niti postoje uslovi za njihovo liječenje. Prema nekim nezvaničnim informacijama, razne droge, počev od “lake” trave, pa do heroina i kokaina, koristi oko 3.000 mladih. Liječi se jedva nekoliko desetina. 

Droga se prodaje svuda, policija skoro svakodnevno hapsi sitne dilere sa po gramom-dva, ali to ne zaustavlja “biznis” u koji glavni bosovi uvlače sve više mladih.

izvor: Novosti

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles