Uz narodno ime Bošnjak i jezik bosanski, ponosno gradimo svoju kulturu i tradiciju

2
9
images
Autor: Reisu-l-uleme Husein Kavazović

Hvala Allahu. Njemu se zahvaljujemo i od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od poroka i ružnih djela naših.

Svjedočimo da je samo Allah Bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik. On ga je, uistinu, poslao svjetovima da radosnu vijest donese i da opomene, prije nego što nastupi Sudnji dan.

Allahovoj milosti se nadamo u prvom danu ševvala 1434. hidžretske godine. U našoj domovini Bosni i Hercegovini i diljem svijeta danas obilježavamo početak Ramazanskog bajrama. Prvi je to dan nakon ramazana, u kojem smo ispunili mu’minsku obavezu posta, krunu svih ibadeta, i u kojem smo osjećali njegov bereket u dušama. Taj bereket je i ovog jutra u našim kućama, sokacima i haremima džamija.

Bajram je ruho posta i šehri ramazana i njegova vrijednost je samo Allahu poznata. Nadamo se najboljem i nagradi koja nam je obećana. Naši tekbiri i naše dove, kao i dove miliona naše braće i sestara, ispunjavaju prostor oko Aršurahmana i odzvanjaju istom jekom: Bože, oprosti nam i budi nam milostiv na Sudnjem danu.

Braćo i sestre.
Allah je dao da se tijelo vjernika odmara spavanjem, nakon posla kojim se izmori. Dao je i da duša sebi nađe oduška u ibadetu. Namaz, post, zekat, hadž i borba na Allahovom putu načini su njena predaha na putu Vječnoj kući i Gospodaru. Vjernik u ibadetskoj osami istovremeno motri i na dunjaluk i na Ahiret, tražeći: Gospodaru naš, daj nam ono što je dobro i na dunjaluku i na Ahiretu i sačuvaj nas od patnje u vatri. (al-Baqarah, 201)

Život muslimana ogleda se u čvrstini njegove vjere. On je spreman da u svakom trenu očituje pokornost Stvoritelju i da Mu položi račun. To je svjesnost na koju Kur’an podsjeća Poslanika i mu’mine: Naređeno mi je da obožavam Allaha i da mu, čvrsto u vjeri, budem vjeran. I naređeno mi je da budem musliman prvi. (al-Zumar, 11-12)

Braćo i sestre.
Vjernik svoju pokornost Stvoritelju svjetova upotpunjuje u zajednici s drugim vjernicima. Oni zajedno čine čvrstu građevinu koja se jasno određuje riječju džema’at. Ta zajednica čini život lakšim i daje oslonac u nevolji i poteškoći. Ona se gradi, razvija i štiti; u nju se investira u blagostanju, kako bi se na nju moglo oslonuti u nevolji. Zajednica mora imati dom, u kome će stanovati i razvijati se narodni duh. Naš zajednički dom su škole i džamije, univerziteti i biblioteke, instituti i muzeji, pozorišta i ateljei. Tamo se kuje i tali ono što ostavljamo onima do kojih nam je stalo. Tamo je miraz našoj djeci.

Poslanik islama je kazao: Ko se ne stara za stanje muslimana nije od nas. (Muslim) Nikada se ni jedna zajednica nije održala bez spremnosti na žrtvu i odricanje svojih sinova i kćeri. Služenje islamu prvih muslimana divan je primjer povjerenja u Božije riječi: Allah je od vjernika kupio živote njihove i imetke njihove u zamjenu za dženet koji im je obećan. (al-Tawbah, 111)

Braćo i sestre.
U svim vremenima i kod svih naroda vjerski i moralni odgoj je bio sredstvo očuvanja zdravlja zajednice. Tako je i danas, kada su moralne vrijednosti narušene i kada nam valja našu zajednicu čuvati. Odgoj u našem svijetu ne može se zamisliti bez životnog primjera Muhammeda, alejhisselam koji je pečat i kruna poslanstva i koji je poslan svim svjetovima kao Allahova milost. Njegov vjerski i etički uzor pomiruje životne antagonizme, poziva na bogobojaznost i lojalnost prema zajednici.

Pomozimo djetetu u našem vremenu da razvije ličnost koja će živjeti u zajednici s drugim ljudima, pomirena s vrijednostima vjere i morala. Nemojmo našoj djeci otežavati put na kojem će graditi svoj islamski identitet. Izjava da je Bog jedan i da je Muhammed (a.s) Njegov poslanik neka bude dovoljna da se uđe u zajednicu muslimana. Nakon toga važno je razvijati solidarnost s ostalim članovima zajednice.

Braćo i sestre.
Allah kaže: Mi smo djeci Ademovoj dali njihovo dostojanstvo. (al-Isra, 70) Ovim ajetom smo zaduženi da se borimo i ulažemo svaki mogući trud protiv gaženja ljudskog dostojanstva, nepravde i nasilja. Muslimani su u povijesti bili poznati po borbi protiv onih koji ugrožavaju prava drugih: živote, imovinu, slobodu savjesti i vjere, mentalno zdravlje ljudi i njihovo dostojanstvo. Podsticaj za to su pronalazili u Allahovim riječima: Borite se protiv neprijatelja (slobode) sve dok smutnja ne prestane, a vjera u Allaha bude slobodna! A kada to postignete, nema neprijateljstva osim prema silnicima. (al-Baqarah, 193)

Da bismo sačuvali dostojanstvo, moramo se viteški suprostaviti nasilju i nepravdi, dolazili oni od strane pojedinaca, organiziranih siledžija ili nepravedne vlasti, jer Kur’an zagovara stalnu posvećenost dobročinstvu i čestitosti: Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu. (al-Maida, 2)

Sramotno je kako se danas muslimane ubija u Egiptu i Siriji. To su zločini koje najoštrije osuđujemo. Stradanje naše braće u tim zemljama mora prestati.

Braćo i sestre.
Svaka zajednica ima svoje ciljeve kojima stremi i za čije ostvarenje se trude njeni članovi. Mi želimo da živimo u miru sa sobom i s našim susjedima, na našoj zemlji, poštujući državu u kojoj su naši domovi. Bosna i Hercegovina je naša i domovina naših sugrađana. O zemlji valja brinuti, domovinu treba voljeti, a državu izgrađivati. Zbog toga smo osjetljivi na sve čime se ugrožavaju naša zemlja, narod i domovina.

Pred nama je popis stanovništva, važna zadaća koju treba da izvršimo kao obavezu prema zemlji i domovini. Bosna je zemlja svojih naroda, koji imaju svoje ime, jezik, tradiciju i kulturu. Naše narodno ime je Bošnjak, a naš jezik je bosanski. Njime prenosimo i gradimo svoju kulturu i tradiciju. Bošnjaci su ponosan i hrabar narod, plemenit i širokogrud, svjestan svoje samosvojnosti i svog identiteta.

Kao takvima, valja nam se upisati na listu naroda koji nastanjuju ovu zemlju. Učinimo to kao narod koji je svjestan sebe, svog jezika, svoje vjere, kulture i tradicije. To je naš dug prema zemlji i precima, koji su sačuvali njeno ime i naše trajanje u povijesti.

Milostivi Gospodaru,
Osnaži nas u našoj vjeri, moralu i zajedništvu;
Učini nas hrabrima da se suprostavimo svakom zlu i nasilju i budnim da bdijemo nad našom slobodom;
Učini nas snažnim da sačuvamo svoju zemlju i svoju domovinu;
Daruj nam mudrost da živimo u miru i slozi s našom braćom i komšijama, kao složna porodica i komšiluk;
Obraduj nas umijećem da popravljamo greške kada ih uvidimo i da ne istrajavamo u onome što je loše, što je grijeh i nepravda.
Neka su nam uvijek u našim dovama naši šehidi, koji su položili svoje živote za ovu divnu zemlju i časnu slobodu.
Budimo uz ljude u nevolji: slabe, siromašne i bolesne.
Zaštitimo našu nejač i pružimo podstreka i priliku mladima.
Sklapajmo prijateljstva gdje god možemo.
Zalažimo se za istinu kada god vidimo da se želi naturiti laž.
Izbjegavajmo svađe i prepirke o onome u čemu nema koristi, a u čemu je šteta očita.
Praštajmo jedni drugima, jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima.

Braćo i sestre.
Sutra je Dan šehida. Pozivam vas da posjetimo njihove domove, šehitluke, i u zajedničkoj dovi se prisjetimo njihove žrtve.
Svima vam želim sretne i berićetne bajramske dane. Provedimo ih onako kako je to u našoj tradiciji: s porodicom, rodbinom i prijateljima.

Bajram šerif mubarek olsun!


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. G.Kavazovicu,
  Ja sam vas sugradjanin iz BiH tacnije iz RS.

  Nasa drzava je kako tacno rekoste Bosna i Hercegovina, sastavljena je od DVA entiteta, u kome zive TRI konstitutivna naroda, Bosnjaci Srbi i Hrvati.

  Ja zivim u Republici Srpskoj, po nacionalnosti sam Srbin Pravoslavne vere, govorim Srpskim jezikom.

  Ima Hrvata u BiH koji kazu…
  Ja sam po nacionalnosti Hrvat, Katolicke vere i govorim Hrvatskim jezikom.

  Bosnjaci kazu…Ja sam Bosnjak, Islamske vere i govorim Bosanskim jezikom.

  Ne cini li vam se da je NELOGICNO da vi Bosnjaci govorite Bosanskim jezikom, a ne Bosnjackim???
  Da Srbi Hrvati i Bosnjaci govore svi Bosanskim jezikom, to bi bilo LOGICNO.
  Ali posto NIJE tako, OTKUD TO DA VI GOVORITE BOSANSKIM JEZIKOM, POSTO STE SADA BOSNJACI, A NE BOSNJACKIM???

  Vase AGITOVANJE da se vasi sunarodnici izjasnjavaju na predstojecem Popisu kao Bosnjaci Islamske vere, je potpuno uredu. Ali biti Bosnjak a govoriti Bosanskim jezikom u drzavi BiH, gde pored vaseg naroda zive Srbi i Hrvati je (znate vi i sami), GLUPOST… I NARAVNO JOS JEDNA U NIZU BOSNJACKA LUKAVA PODVALA, CIME POKUSAVATE DA “PONOSNO GRADITE SVOJU KULTURU I TRADICIJU”, ZASNOVANU NA PODVALAMA!!!

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.