Utrka za osvajanje Rakke – Trump bi mogao izgubiti savezništvo Turske

0
12

Autor:David Kenner / Foreign Policy
Šam, Turska, Amerika – Stavovi Sjedinjenih Država i Turske po pitanju oslobađanja Rakke od snaga IDIŠ-a su u koliziji. Turski zvaničnici upozoravaju Washington da bi njihovo oslanjanje na kurdske snage u borbama za ovaj grad moglo ozbiljno naštetiti odnosima sa Ankarom.

Trenutni američki plan ofanzive na Rakku uveliko se oslanja na jedinice YPG-a, kurdsku miliciju koju Washington pomaže vazdušnim udarima i slanjem vojne opreme, ali turski zvaničnici optužuju ovu grupu da je samo drugo ime za PKK, grupe koju su i Washington i Ankara stavili na listu terorističkih organizacija, jer više decenija vodi gerilski rat protiv Turske. Turci tvrde da PKK koristi teritorije pod kontrolom YPG-a za uvježbavanje svojih boraca i planiranje napada na Tursku.

“Ako [SAD] insistira da ove operacije izvodi u sadejstvu sa terorističkim organizacijama, naši odnosi će biti pogoršani, to je jasno”, rekao je turski premijer Binali Yildirim grupi stranih novinara ovog mjeseca. “Zato što će pokazati da oni terorističke organizacije cijene više nego nas.”

Turski zvaničnici u više navrata odbili su da preciziraju koje bi korake mogli poduzeti ako Washington zadrži svoj savez sa YPG-om. Ali, ako Ankara bude željela, mogla bi u velikoj mjeri naštetiti američkoj strategiji u regiji. Na primjer, mogli bi zabraniti amerikancima korištenje vojnih baza na jugu Turske, odakle SAD izvode svoje vazdušne napade na Irak i Siriju, a mogli bi to učiniti i produbljivanjem saradnje sa Rusijom.

Unutar administracije Donalda Trumpa odvijaju se intenzivne debate o tome da li treba Washington nastaviti podržavati kurdske milicije u napadu na Rakku ili dati podršku Turskoj i njenim saveznicima među sirijskom opozicijom za izvođenje tih operacija. Vodeći američki vojni komandanti smatraju da su kurdske snage superiornije od ostalih oružanih grupa i da su jedine sposobne da poraze IDIŠ i veoma su skeptični prema prijedlogu Turske da se kurdske snage potpuno isključe iz operacija i umjesto njih prepusti Turskoj i njenim saveznicima da uz pomoć SAD-a osvoje glavni grad IDIŠ-a.

Međutim, dok Trumpova administracija vaga svoje opcije, američka vojska pojačava pripreme za napad, razrađuje planove za slanje više od 1.000 američkih vojnika u Siriju kako bi pružili podršku YPG-u i njegovoj ispostavi SDF-u, koji se nalaze na manje od tri kilometra od Rakke. Zvaničnici Pentagona procjenjuju da su oko 27.000 pripadnika YPG-a i 50.000 vojnika SDF-a efikasniji i iskusniji borci.

“SDF je partnerska sila koja je najsposobnija da djeluju brzo i izolira Rakku”, rekao je glasnogovornik američkog ministarstva odbrane Eric Pahon.

Bijela kuća ne želi davati komentare o tome kako oni gledaju na potencijalni diplomatski sudar sa Turskom.

Pahon je kazao da su većina pripadnika SDF-a koji trenutno vrše operacije izoliranja Rakke arapski borci, uključujući i značajan broj koji dolaze iz područja oko grada. Bez obzira na to, kako je rekao, još se definitivno ne zna koja grupa će zapravo osloboditi ovo uporište IDIŠ-a. “Dok su operacije izoliranja u toku, mi nastavljamo s planiranjem sljedećih faza sa našim partnerima i saveznicima uključujući i Tursku”, rekao jePahon. “Još nije donesena odluka koja sila će se koristiti da oslobodi Rakku.”

Za Tursku to nije samo pitanje vanjske politike. Turski zvaničnici tvrde da podržavanjem YPG-a, Sjedinjene Države direktno potkopavaju njihovu (tursku) nacionalnu sigurnost. “Imamo dokaze o postojanju jasne veze između PKK-a i PYD-YPG establišmenta u Siriji”, rekao je Ibrahim Kalin, savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koristeći akronim za sirijsku kurdsku stranku (PYD) čije je YPG vojno krilo. “Neki od bombaša samoubica u Turskoj prošle godine su obučeni na području pod kontrolom PYD-YPG-a i došli su sa tog područja.”

Turska je za eksploziju automobila bombe u februar 2016. u Ankari optužila borca obučenog na području pod kontrolom YPG-a i granatirale položaje te grupe u Siriji u znak odmazde.

U dokumentu centra za borbu protiv terorizma West Point’s Combating Terrorism Center, objavljen prošle godine, također se tvrdi da PKK koristio teritorije pod kontrolom YPG-a kao “odskočnu dasku” za izvođenje napada u Turskoj. Američki zvaničnici su žučno raspravljali o tvrdnjama navedenim u izvještaju. Američki vojni komandanti tvrde da YPG ne predstavlja opasnost za Tursku.

U međuvremenu, Pahon je rekao da će Washington “nastaviti da podržava Tursku u borbi protiv PKK-a.”

Također, u dugotrajne rasprave o turskoj ulozi u Siriji i mudrosti oslanjanja na YPG uključeni su i neki sadašnji i bivši dužnosnici. Derek Chollet, koji je bio pomoćnik sekretara za odbranu u mandatu predsjednika Baracka Obame, rekao je da je konstantno radio na tome da Sjedinjene Države i Turska ostanu na istoj strani, ali nikada nije bila u mogućnosti ublažiti zabrinutost Ankare u pogledu YPG-a. “SAD se ne slažu s Erdoganovim mišljenjem… da su snage sirijskih Kurda i PKK jedno te isto.”, rekao je on. “SAD sirijske Kurde smatra dobrim partnerima, ali naša saradnja sa Kurdima mnogo nervira turske zvaničnike.”, rekao je on.

Fred Hof, koji je bio specijalni izaslanik Obame za Siriju u 2012. godini, nakon nekoliko godina rada po tom pitanju, daje određeni kredibilitet turskim tvrdnjama. “YPG je”, kaže, “u suštini sirijski ogranak PKK-a.” On smatra da je Obamina administracija kriva što nije inkorporirala Ankaru u svoju strategiju u Siriji i kaže: “Jednostavno nije bilo snažnog pokušaja da se izgradi dobar odnos i povjerenje sa Turskom.”

Obojica upozoravaju da Trumpova administracija nema vremena za gubljenje. Kao kandidat, Trump je kritizirao pristup Obamine administracije u ratu protiv IDIŠ-a, obećavši da će “pakleno bombardirati džihadističke grupe”. “Ako [Trump] bude oklijevao i tražio alternativno rješenje kako bi udovoljio Turcima, bilo bi teško objasniti kako to korespondira sa njegovom retorikom tokom kampanje”, kaže Chollet, koji je bio savjetnik Trumpovog rivala Hillary Clinton.

Hof napominje da što duže američki zvaničnici čekaju da se pokrene napad na Rakku, ostavlja se više vremena rukovodstvu IDIŠ-a za za planiranje napada protiv Zapada. “Razmišljamo li o tome koliko smo sretni?”, kaže Hof. “Rakka je mjesto gdje su planirane operacije u Parizu, Bruxellesu i raznim dijelova Turske.”

Ali čak i ako SAD prekine s pružanjem podrške SDF-u u napadu na Rakku, spor sa Turskom i dalje može poremetiti napad. Turske trupe i njihovi sirijski saveznici su nedavno pokušali da napreduju prema gradu Minbedž, zapadno od Rakke, kao sljedeći korak u kampanji odbacivanja kurdskih snaga daleko od turske granice. Zvaničnici koalicije predvođene Kurdima upozoravaju da će možda morati usmjeriti svoje snage daleko od Rakke ako tenzije sa Ankarom nastave rasti.

“Situacija je vrlo komplicirana, a mi smo na rubu žestokog rata”, rekao je Ilham Ahmed, kopredsjednik političkog krila SDF-a. “Mi i dalje dobijamo podršku od Amerikanaca, ali ako se nastave turski napadi nećemo biti u stanju da fokusiramo naše napore na Rakku.”

Mogući sukob sa Turskom i njenim saveznicima, naveo je kurdske snage na približavanje sirijskom diktatoru Bešaru Asadu. Početkom ovog mjeseca kurdske milicije su pozvale Asadove snage da preuzmu kontrolu nad nekoliko sela u blizini linije fronta sa Turskom i njenim saveznicima, očigledno smatrajući da ove snage mogu činiti adekvatan tampon protiv turskog napada.

“Vjerujemo da upotrebu termina kao što su opozicija i pristalica režima, bez obzira na njen značaj, trebamo ostaviti po strani”, kaže Sihanouk Dibo, viši predsjednički savjetnik u PYD-u.

S druge strane borbene linije u Siriji, Abu Waleed, zapovjednik brigade Sultan Murad koju podržava Turska, priprema se za predstojeći rat protiv kurdskih snaga. On veoma pozitivno govori o “historijskom stavu” Turske u korist sirijskog ustanka i objašnjava da je to “jedina zemlja koja je stala na stranu Slobodne sirijske vojske.”

Abu Waleed smatra da je međunarodni politički faktori brinu isključivo o svojim interesima, ali je dobro svjestan da bi to moglo značiti razliku između pobjede i poraza. On ipak smatra da će njegove snage nastaviti prodor prema Rakki, svidjelo se to Washingtonu ili ne. Priznaje da bi se bilo lakše boriti imajući na svojoj strani Sjedinjene Američke Države. S nostalgijom se osvrće na vrijeme kad je njegova brigada dobijala podršku SAD-a i izražava zbunjenost zbog toga što je partnerstvo okončano.

“Imali smo vrlo dobar tim ovdje, Pentagonov tim. Živjeli smo zajedno, jeli i pili zajedno. Oni su vidjeli patnje našeg naroda ovdje “, kaže i dodaje. “Onda su rekli da žele da odu – rekli smo nema problema i oni su otišli. Poslali su drugi tim, ali, nažalost, ne nama ovdje, nego PKK-u.”

Pripremio: Abdullah Nasup

(saff.ba)


Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Utrka za osvajanje Rakke – Trump bi mogao izgubiti savezništvo Turske


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.