Usvojena IV sandžačka deklaracija

20
3

el2a2636

Na Sveopćem Saboru Islamske zajednice održanom 07.11.2016. godine u Novom Pazaru, na kome su učestvovali članovi Sabora i Mešihata, kao i rukovodioci ustanova, glavni imami, predsjednici medžlisa, muderisi, imami i vjeroučitelji Islamske zajednice; bošnjački narodni poslanici, članovi Bošnjačkog nacionalnog vijeća, bošnjački odbornici i drugi politički predstavnici; članovi Senata i Nastavno-naučnog vijeća Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru; predstavnici bošnjačkih nevladinih organizacija; predstavnici sandžačkih medijskih kuća, kao i brojni ugledni pojedinci, nakon razmatranja stanja kolektivnih i individualnih prava muslimana u Srbiji u svjetlu permanentne opstrukcije jedinstva Islamske zajednice i nedavnog ataka na Internacionalni univerzitet u Novom Pazaru, usvojena je

 

 

ČETVRTA SANDŽAČKA

 

D  E  K  L  A  R  A  C  I  J  A

 

 

                                                                                                   I

 

Oštro osuđujemo i potpuno odbacujemo tendencioznu i negativnu odluku Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje o akreditaciji Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru koja ima za cilj opstrukciju daljeg razvoja ovog univerziteta i ometanje školovanja mladih u Sandžaku. Atak na ovaj univerzitet znači udar na jedan od najvažnijih stubova mira i stabilnosti u ovom dijelu zemlje i regije.

Tražimo od Premijera i drugih nadležnih organa da se sa ove ustanove hitno skinu sve nezakonite stege kako bi se nastavila razvijati u duhu svoje uloge i potreba studenata i šire društvene zajednice.

 

 

                                                                                                      II

 

Odbacujemo i smatramo štetnim neustavno i nezakonito ponašanje pojedinih državnih organa i činovnika na štetu jedinstva Islamske zajednice zahtijevajući od najviših predstavnika države da Islamskoj zajednici osiguraju mogućnost implementacije Ustavom zagarantovanog prava na institucionalno jedinstvo, čime bi se doprinijelo ambijentu osjećaja jednakopravnosti svih građana, što je nužna pretpostavka zaštite od ekstremnih tendencija i ostvarenja pune stabilnosti i očuvanja mira.

 

                                                                                                       III

 

Od Dijaneta Republike Turske tražimo da prestane sa miješanjem u unutarnje stvari Islamske zajednice čime nanosi ogromnu štetu Bošnjacima i tursko-bošnjačkim odnosima.

 

                                                                                                       IV

 

Neprihvatljivo je da deset godina od donošenja Zakona o vraćanju oduzete imovine vjerskim zajednicama Islamskoj zajednici nije vraćen nijedan vakufski objekat, što ukazuje na dvojne standarde u primjeni ovog zakona od strane nadležne Direkcije, zbog čega Islamska zajednica i njeni pripadnici trpe ogromnu štetu.

 

                                                                                                     V

 

Pozdravljamo početak rješavanja pitanja islamske vjeronauke, očekujući da se u narednu školsku godinu uđe sa potpuno legitimnim i kompetentnim vjeroučiteljima.

 

 

 

                                                                                                      VI

 

Od državnog vrha i nadležnih organa očekujemo da prestanu sa ignorisanjem zahtjeva porodica žrtava otmice u Sjeverinu, otmice u Štrpcima i ubijenih u Kukurovićima i Priboju 1992. 1993. godine, čime bi se prihvatila neophodna odgovornost prema žrtvama ovih zločina, što je uslov vraćanju poljuljanog povjerenja.

 

 

                                                                                                      VII

 

Od Vlade tražimo da hitno donese konačnu odluku o pešterskoj trasi Koridora 11, čime bi se konačno stavila tačka na višedecenijsku politiku ekonomske i infrastrukturne izolacije Sandžaka i zaustavilo dalje propadanje privrede i iseljavanje stanovništva.

 

                                                                                                      VIII

 

Od Vlade očekujemo da ubrza početak razgovora o ustavno-pravnom položaju bošnjačkog naroda u Srbiji, što bi unaprijedilo puni domovinski osjećaj među Bošnjacima i doprinijelo otvaranju P oglavlja 23 i 24 i uspjehu pregovora o ulasku Srbije u Evropsku uniju.

 

 

                                                                                                         IX

 

Prekograničnu evropsku regiju Sandžak smatramo neophodnim faktorom unapređenja regionalne stabilnosti i mira te dugoročnog podsticaja privrednog razvoja. Zato je važno pokrenuti dijalog radi realizacije ovog projekta.

 

                                                                                                             X

 

Odbacujući sve učestalije nasrtaje na bosanski jezik, posebno od strane Srpske akademije nauka i umjetnosti i Matice srpske, uvjereni da je takav odnos destruktivan za državu i društvo, pozivamo nadležne državne organe da u školama, medijima i javnim ustanovama omoguće Ustavom zagarantovano pravo na upotrebu jezika i pripadnicima bošnjačkog naroda.

 

                                                                                                             XI

 

Zahtijevamo da se, u skladu sa zakonom, na javnim servisima omogući afirmativno predstavljanje bošnjačkih i muslimanskih vrijednosti i kulture.

 

                                                                                                             XII

 

Dajemo punu podršku ideji pomirenja i pozivamo sve relevantne političke faktore da nesebično daju podsticaj i doprinos politici dijaloga i pomirenja, što bi dovelo do dugoročnog mira i stabilnosti u zemlji i regionu.

el2a2580

el2a2610el2a2976el2a2905el2a2838el2a2683el2a2684el2a2675el2a2640el2a2632el2a2628


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

20 KOMENTARI

 1. Tacka 7 je autoput, sto znaci da autoputa kroz sandzak nema? Trebala je biti druga ukoliko se za to bas zalazemo a trebali bi jer cemo bez tog puta vijek i vijekov biti slijepo crijevo. Dakle nama treba obrazovanje i put, onda nam se niti turska niti bilo cija nece mijesati. Razocarali ste me, mislio sam da branite nase interese, vidim da su vase institucije, koje volim i bitne su mi, ipak bitnije od interesa cijelog naroda.

  0

  0
 2. JA SAM ZA TO DA SE MUSLIMANIMA U SRBIJI DOZVOLE SVA PRAVA KOJA SU TURCI IMALI U BUGARSKOJ ZA VREME TODORA ŽIVKOVA JER SAMO SE TAKO ONI MOGU DOVESTI U RED

  0

  0
 3. Ljosu izgleda kakav Čovek takav i Rečnik.Stid me je i komentarisati ili polemisati sa nekim ko nema iole Mozga ili barem 30 reci fonda.

  0

  0
 4. Читала сам данас у БЛИЦ-у јавно писмо Аиде Ћоровић. Та жена вас је умлатила једним потезом(пера), што је такође и утисак свих многобројних коментатора из целе Србије.
  Ова ваша декларација је у односу на то писмо – жалосна слаба.
  Ту се одприлике види како једна жена – Аида са квалитетним образовањем ломи целу масу мушкараца са упитним образовањем.

  0

  0
  • Јес, ето што ти је акредитација у неакредитовано војводство санџачко! Да су бар такву једну такву ангажовали до сад би се акредитовали!? 🙂

   0

   0
   • Упропастила их Аида, Више је она Зуку смакла ауторитет за један дан него ли Расим за све ове године

    0

    0
   • Битан је угао из ког се чита 🙂
    А информишем се само прекомагазина ТАБЛОИД

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.