Usvojen budžet Nove Varoši i mjere za podsticaj nataliteta

0
8

Nova Varoš – Odbornici Skupštine opštine Nova Varoš, sjednicom održanom dva dana uoči praznika, okončali su parlamentarni rad za 2011. godinu.

Na ovom zasjedanju, na prijedlog Ujedinjenih regiona Srbije, Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije (koje čine okosnicu vladajuće većine u gradu na padinama Zlatara), donijeta je odluka da će ubuduće nezaposlene porodilje i samohrane majke iz gradskog budžeta dobijati pomoć od po 10.000 dinara.

Odluka je dobila podršku i odbornika opozicije (SRS i DSS), a za ovu namjenu iz opštinske „kase“ biće opredijeljeno oko četiri miliona dinara. Na novčanu pomoć porodilje bez stalnog zaposlenja moći će da računaju dok novorođenčad ne napune godinu dana, a nezaposlene samohrane majke dok im djeca ne steknu status punoljetne osobe.

U 2011. rođeno je svega 86 beba. Ovaj podatak, kao i zabrinjavajuća statistika o odlivu stanovništva, već odavno „zvone za uzbunu“ i posljednji je čas za donošenje mjera protiv bijele kuge. Ovom mjerom želimo da nezaposlenim porodiljama i samohranim majkama omogućimo bar približne uslove za odgoj potomstva kao što ima ova kategorija žena koja je u radnom odnosu, istakao je Zoran Mlađenović, odbornik URS.

Predsjednik opštine Slaviša Purić obećao je da će i u budžetu za 2012. biti izvojena značajna sredstva za podsticaj nataliteta, kao i za brojna druga socijalna davanja, a naši sugrađani stariji od 65 godina i ubuduće će, zahvaljujući pomoći opštine, moći da računaju na besplatan autobuski prevoz. Na ovom skupštinskom zasedanju, odbornici su usvojili budžet za ovu godinu, koji će iznositi 512 miliona dinara, što je za oko 70 više od prošlogodišnjeg. Najviše sredstava, oko 132,6 miliona dinara biće opredijeljeno za finansiranje rada Direkcije za izgradnju, a pored razvojnog, budžet će imati i naglašeni socijalni karakter.Inače, odluci o usvajanju budžeta predhodilo je donošenje odluke o visini komunalnih taksi, koje će biti umanjene za čak 75 posto u odnosu na lane. Na sjednici SO odlučeno je i da se Tehničkoj školi dodeli devet miliona dinara za izgradnju radionice, kao i da se budžet za podsticaj poljoprivrede sa tri uveća na pet miliona dinara. Radikali su zatražili i da se Sportskom savezu naloži da lokalnom parlamentu dostavi izveštaj o utrošenim budžetskim sredstvima u 2011.godinu, što je i prihvaćeno, uz dopunu da će ovu vrstu dokumentacije Skupštini morati da dostave i ostala udruženja građana i nevladine organizacije, koje će tokom ove godine iz opštinske kase dobijati novčanu pomoć u ukupnom iznosu od oko 14 miliona dinara. Nastavak sednice održaće se tokom ovog meseca, a na dnevnom redu naći će se predlog za promenu sastava pojedinih školskih odbora, budućeg statusa Veterinarske ambulante u našem gradu, a raspravljaće se, kako je planirano i o Strategiji socio-ekonomskog razvoja Zlatiborskog okruga u naredne četiri godine.

Izvor: Danas.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.